HOCKEY-VM 2024
Erik Karlsson fick näta igen för Tre Kronor.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
Hockey-VM

Efterlängtat mål för Erik Karlsson: “Ska inte sticka under stolen med det”

ANNONS

Senast Erik Karlsson gjorde mål för Tre Kronor var i World Cup 2016. 
2 786 dagar senare har han nu äntligen nätat i landslaget igen i 5-1-segern mot Polen. 
– Det var roligt, jag tror att vi alla hade roligt där ute, säger kaptenen. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

5-2 mot USA. 

5-1 mot Polen.

Tre Kronor har fått en bra start på Hockey-VM i Tjeckien och även om spelet inte alltid har klaffat så har det blivit två vinster och sex poäng. Mot Polen hade Sverige en minst sagt blandad prestation då de länge dominerade spelet – men också slarvade med pucken och bjöd polackerna på flera lägen. 

Förbundskapten Sam Hallam är dock ändå nöjd med tanke på vinsten. 

– Jag tycker att vi startar precis som vi vill, kommer ut med mycket fart genom mittzon och fastnar inte i deras spel. Sedan är de vassa i sina kontringar och jag tycker att vi hanterar det både ock. Vi har väldigt mycket och de har några farligheter. Sedan får vi kämpa lite och hålla uppe nivån, så enkelt är det. Men vi kommer ändå härifrån med seger, gör några mål i powerplay och får döda boxplay.

Någon annan som var väldigt glad efteråt var lagkaptenen och backstjärnan Erik Karlsson som var på ett sprudlande humör när han mötte media efter 5-1-segern under söndagskvällen. 

– Det var en rolig match. Det är kanske inte den bästa matchen vi kommer att ha i turneringen men man får ge kredd till Polen. Jag tycker att de spelar riktigt bra, både som individer och som lag. Vi får kämpa där ute för allting vi fick, säger Karlsson och fortsätter:
– Det var roligt, jag tror att vi alla hade roligt där ute. De körde på bra, skapade sina egna lägen och kapitaliserade när vi låg på fel sida av pucken. De gjorde det svårt för oss så det var en bra match för oss och givetvis väldigt kul att vi kunde hänga fem och två i PP.

“Vill att vi alltid ska vinna skotten med 23-0”

Tre Kronor fick en optimal start med 2-0 redan efter drygt sex minuters spel men därefter började Sverige släppa in Polen i matchen igen. 

Blev ni lite för bekväma efter den starten? 
– Ja, så blir det ju lite tyvärr. Det ska vi inte sticka under stolen med. När vi spelade bra där ute så är vi ju mycket bättre än vad de är men så fort vi släppte lite på gasen och blev lite bekväma, då var de där och körde. Det är all kredd till Polen men jag tycker ändå att det kändes rätt så tryggt där ute på det stora hela. Vi vet ju liksom att vi släppte till mer än vad vi borde ha gjort. Vi låg lite på halvspänn ibland och det är någonting som vi får fixa till, säger Erik Karlsson. 

Två raka vinster för Sam Hallams mannar – som dock inte har spelat sin bästa hockey än. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Förbundskapten Sam Hallam menar också att Sverige släppte till för mycket chanser mot det egna målet. 

– Det tycker jag alltid. Det tyckte jag mot USA också. Jag vill att vi alltid ska vinna skotten med 23-0 men det gör vi sällan. Utmaningen i en sådan här match är att man får göra vissa saker som man inte kan göra i vanliga fall. Man får mer tid på vissa platser där man inte får det annars och på andra ställen får mindre tid på sig än vad man tror att man ska ha. Vi sliter på och jag tycker att många kommer ut i tredje och ändå visar där vi försöker trycka upp lite driv i det hela igen.

Hallam vill dock inte lyfta fram några specifika spelare efter vinst. 

– I en sådan här match så tycker jag inte så mycket om någon. Erik gör väl två påsar och så men vi är ju bättre än vad vi är i dag. Det viktiga är hur vi ser ut i morgon (mot Tyskland).

Långa väntan för Erik Karlsson

Erik Karlsson gör sin första turnering med Tre Kronor sedan World Cup 2016. På den tiden var han lagkapten i Ottawa Senators och därefter har han hunnit bli trejdad två gånger, först till San Jose Sharks och senast till Pittsburgh Penguins där han spelar nu. 

Mot Polen klev den 33-årige smålänningen fram och sköt två mål, för 3-0 och 5-1 i matchen. Det var stjärnbackens första fullträffar i landslaget sedan han gjorde mål i World Cup-semifinalen 25 september 2016 – för 2 786 dagar sedan. 

– Det är ju alltid roligt. Jag menar att göra mål, det var ju därför man började spela hockey när man var liten. Det gjorde alla. Men det får man inte göra så mycket längre utan det gäller att ta vara på de chanserna som man får, säger “EK65” om efterlängtade fullträffen för Sverige. 

Karlssons första mål i matchen kom på ett direktskott efter en fin passning avAndré Burakovsky

– Jag visste att jag behövde få iväg den snabbt. “Burra” sålde ju den helt fantastiskt så jag såg direkt att det bara var att träffa mål och få iväg den så snabbt som möjligt så hade den en bra chans och nu gick den ju in också. Det är kredd till “Burra”, jag gjorde mig ledig bara och så satt den på bullseye på min klubba och då var det bara att bli av med den så snabbt som möjligt.

Erik Karlsson får bära “C:et” för Tre Kronor på VM. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

“Släpper till mer än vad vi vill”

I premiären mot USA fick Sverige inte spela något powerplay och under söndagens morgonvärmning tränade Tre Kronor då på “special teams” – vilket gav effekt. Det blev inga insläppta mål i boxplay och efter trevande start i PP-spelet så gjorde Sverige två powerplay-mål i slutet av matchen.

Erik Karlsson är en av de viktigaste spelarna för Sveriges powerplay och fick då även göra ett PP-mål. 

– Det var skönt att få känna lite på det på match här, så nu kanske vi har någonting att bygga vidare på där. Det är givetvis väldigt roligt att båda enheterna kunde göra mål, det hjälper ju lite. Det var skönt att vi fick testa på det i dag i alla fall. Det kändes ändå rätt så tryggt där ute tycker jag. Även om vi hamnade i lite fel positioner ibland så var det ingen som fick panik utan vi ersatte varandra bra och det är en bra bas att bygga på tycker jag. 

Två vinster på två matcher – men Sverige kan fortfarande spela bättre jämfört med söndagskvällens match enligt lagkaptenen. 

– Det är som jag sade, Polen gör ju det jättebra. De kör ju när de får lägena och bara gasar när vi ligger på fel sida pucken. Det är klart att vi släpper till lite mer än vad vi vill. Men så är det ibland. Det går snabbt där ute och de spelade bra och gjorde det svårt för oss. Nu har vi något att bygga vidare på här och förhoppningsvis kan vi släppa till mindre och mindre ju längre turneringen går, avslutar Erik Karlsson.

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024.

Här hittar du spelschema och resultat för VM 2024.

Här hittar du all information du behöver om Hockey-VM 2024.


TV: Sverige vann mot Polen – Karlsson tvåmålsskytt

Den här artikeln handlar om: