Utdrag ur hockeysverige.se's podcast "Framtidens stjärnor".
Intervju

Västerås svar på kritiken: "Inte oroliga för juniorsidans framtid"

ANNONS

Två av dem spelade en hel del i A-laget redan förra året och en är i toppen av 07-kullen. 
Nu har Kangas, Lejon och Goos samtliga lämnat Västerås - som i sin tur ifrågasätts. 
– Jag kan väl egentligen dementera allt skitsnack som varit, säger tränaren, Eric Karlsson till hockeysverige.se.

Efter ett resultatmässigt tungt år både för A-laget och J20 står Västerås inför nya utmaningar. Samtidigt som sportchefen, Niklas Johansson bygger ett lag som ska studsa tillbaka i Hockeyallsvenskan har blickarna riktats mot juniorsidan och dess status. 

Även om både Nikodemus Wernquist och Wille Ekman Cederborg lyfts upp till A-laget inför säsongen 2024/25 har en hel del kritik spridits i och med att samtliga av Gustaf Kangas, Hugo Lejon och Måns Goos tackat för sig och gått vidare till nya uppdrag. För hockeysverige.se ger nu junioransvarige, Eric Karlsson, sin syn på det hela. 

– Det har varit förhandlingar med agenter och spelarna. Vi har haft en bra dialog hela tiden, men ibland kommer man inte överens. Från min och klubbens sida så finns det inget agg. Vi tycker att det är tråkigt att de inte kommer vara kvar, säger Karlsson och fortsätter:
– Jag har också sett lite rykten som har florerat och kan väl egentligen dementera allt skitsnack som varit. Det är tre jäkligt bra killar som gett sitt allt för VIK och för att driva vår verksamhet framåt. De har en ljus framtid. Sen är det klart vi hade velat fortsätta jobba med dem.

Gustaf Kangas och Hugo Lejon spelade 23, respektive 17 matcher i Hockeyallsvenskan redan under förra säsongen och smällde in poäng i J20. Duon har varit i klubben en längre tid och växt ut till landslagsspelare i sina kullar. Ändå finns de numera inte med i Västerås planer. Även om man, tillsammans med Måns Goos, som är en målvakt i toppen av 07-kullen, har setts som klubbens framtid blir det nu spel i Björklöven för Kangas och Färjestad för Goos. Var Lejon hamnar är ännu inte klart, men Brynäs har uppgetts som möjlig adress av Expressen.

– Två av dem är egna produkter och Kangas har varit här hela hockeygymnasiet. Det är jättetråkigt att de inte blir kvar, men det är så här hockeyn fungerar. Jag har bara gott att säga om alla tre. Jag har jobbat närmst Gustaf och Hugo som gjort en jättefin resa med många A-lagsmatcher i år. Jag tror att de kommer ha en fin resa framför sig och önskar dem all lycka. Det är inga ”hard feelings”, säger Karlsson.

Hugo Lejon gjorde 61 poäng på 46 matcher i J20 Nationells grundserie. Foto: Bildbyrån.

Du blir inte orolig över juniorverksamheten när så ledande juniorer lämnar?
– Jag skulle väl inte säga att jag är orolig. VIK är en väldigt fin, human miljö att verka i. Det är en ganska liten storklubb med jättehög trivsel på juniorsidan. Det jag kände när jag kom in var att vi behövde upp med förväntan och strukturen i hur vi jobbar. Det tycker jag att vi gjort en resa med i fjol, säger Karlsson och fortsätter:
– Sen har vi ett resultat på J20 som... vi redde ut det i slutändan. All kredd till spelarna och tränarna som redde ut det i kvalet. Jag är inte orolig för juniorsidans framtid. Vi har många duktiga killar som kommer upp och vi har rekryterat väldigt starkt till J20 kommande säsong.

Kvalade sig kvar: “Helt säker på att det kommer vara bättre”

Som Karlsson nämner var det inte bara en tung säsong för A-laget. J20 hade trots sin spets, ett år där man till slut behövde kvala sig kvar i J20 Nationell. Därmed ökar oron hos fansen inför kommande säsongs resultat för juniorlaget och vad det innebär för föreningen. 

– De här killarna kanske inte var tänkta att spela i J20 nästa år ändå och kommer kanske inte göra det så mycket dit de ska. Måns Goos är två år yngre givetvis. Känslan är att vi rekryterat starkt till J20. Vi har en ganska stor förändring på spelarsidan där och jag är helt säker på att vi kommer vara bättre nästa år. Jag är inte orolig för den biten. säger Karlsson lugnande.

Tränaren, som nu tagit steget upp till bänken i A-laget, trycker på just kontinuitetens betydelse och att den nu skapar bättre förutsättningar.

– Vi ser hoppfullt på framtiden. Vi känner att vi lärde oss väldigt mycket av fjolåret. Att vi har kontinuitet på ledarsidan med samma ledarstab i J18 och J20 från ifjol, ser jag som väldigt positivt. 
– Jag och Stefan Fredriksson (huvudtränare i J20) kom in vid den här tidpunkten i fjol och då var det mesta satt truppmässigt på juniorsidan också. Trots att vi haft det här tunga kvalspelet har vi kunnat förbereda på ett annat sätt. Vi är nästan helt i fas med J20-truppen. Det är bara några enstaka platser kvar att fylla. Här och nu är jag helt säker på att det kommer vara bättre nästa år, så jag är jättepositivt inställd.

Wille Ekman Cederborg i allsvenska mötet med Nybro 10 februari 2024. Foto: Bildbyrån.

Vad har du för förväntningar på kommande säsong? 
– Vi har tre tydliga målsättningar. Det är att vi ska bedriva en verksamhet i toppklass i Sverige. Där skruvade vi på en del inför ifjol, och vill givetvis utveckla det ännu mer till nästa år.
– Det andra är att vi ska kunna slussa upp spelare till A-laget. I fjol hade vi nog fler än någonsin som gjorde A-lagsmatcher, vilket är jättekul. Nu sajnar vi upp Nikodemus Wernquist och Wille Ekman Cederborg - och vi har fler killar på gång.
– Sen till sist har vi ett resultatmål att vi ska spela i den högsta serien och gå till slutspel med båda lagen. Det misslyckades vi med i J20, men lyckades med det i J18. Förväntningarna är att vi ska bli fortsätta höja nivån i allt vi gör.

Vad kan vi vänta oss av Nikodemus och Wille i A-laget?
– Wille har gjort hela resan här på vårt hockeygymnasium och har en lokal förankring. Det är en riktig hockeyarbetare. Han spelar med hög energi och hjärta. Han har varit fantastisk de matcher han gjort med A-laget. Det viktiga för båda de här är att hitta en bra kombination av J20-spel och träna och spela med A-laget. Nikodemus har också gjort en jättefin resa sedan han kom från Luleå. Det ska bli kul att fortsätta jobba med dem. Vi tror på dem, avslutar Karlsson.


TV: Sverige tar sin sjätte raka U18-VM-medalj

Du kanske även vill läsa:
Vann hela J20:s poängliga: "Toppspelare i ligan – inget snack"
Plus Vann hela J20:s poängliga: "Toppspelare i ligan – inget snack"
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL