Erik Källgren.
Foto: Bildbyrån
SHL

Erik Källgren vänder hem – klar för Brynäs

ANNONS

Brynäs har gjort med sin första målvakt sedan SHL-återkomsten. 
De vinner dragkampen om Erik Källgren – som skriver ett treårskontrakt i Gävle.
– Med Erik får vi in en relativt ung men erfaren målvakt som både vunnit SM-guld och spelat i NHL, säger sportchef Johan Alcén.

Sedan tidigare hade Brynäs presenterat att Jakob Silfverberg är klar för en hemkomst till Brynäs oavsett om det blev i SHL eller HockeyAllsvenskan.

Nu gör då Gävleklubben klart med sitt första nyförvärv sedan återkomsten till SHL. 

Den NHL-meriterade målvakten Erik Källgren flyttar hem till Sverige och skriver på ett treårskontrakt med Brynäs. 

– Jag och min familj är väldigt glada att få komma till Gävle och att ha skrivit på för Brynäs. Det ska bli väldigt kul och ärofyllt att få representera en klubb med så mycket historia och att spela i en stad med ett så stort hockeyintresse. Jag ser verkligen fram emot kommande säsong och att få träffa alla i och runt klubben, säger Källgren på klubbens hemsida.

Blev guldhjälte för Växjö 2021

Även Linköping uppgavs ha haft ögonen på Källgren men det blir alltså Brynäs som vinner dragkampen om den 27-årige målvakten. 

– En av våra allra viktigaste prioriteringar har varit att säkra upp vår målvaktssida, med Erik får vi in en relativt ung men erfaren målvakt som både vunnit SM-guld och spelat i NHL. Vi fastnade tidigt för personen Erik som är en vinnare, bra lagkamrat och en bra karaktär som alltid tävlar och gör sina lagkamrater bättre. Vi är otroligt nöjda med att ha Erik klar som en av två målvakter i det nya lagbygget, säger sportchef Johan Alcén.

Erik Källgren gjorde succé i Växjö Lakers säsongen 2020/21 och fick hoppa in i målet under SM-slutspelet efter att Viktor Fasth blivit skadad. Han stod då för ett fenomenalt slutspel med 93 i räddningsprocent och 1,74 GAA på tio matcher och blev därmed en av hjältarna på vägen till SM-guldet. 

Sedan dess har han gjort tre säsonger i Nordamerika – två i Toronto Maple Leafs och en i New Jersey Devils organisation. Han kom då att vakta kassen i 24 NHL-matcher för Toronto under två säsonger. Men den senaste säsongen blev det inget spel i Devils utan han spelade bara för AHL-laget Utica Comets.


TV: Will Ferrell dyker upp i AIK-tröja

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL