SM-FINALEN
SM-slutspelet

Skellefteå AIK är svenska mästare – vinner mot Rögle i SM-finalen

Efter fyra raka finalförluster är Skellefteå AIK nu svenska mästare igen.
2-0 i kväll gör att de tar hem finalserien mot Rögle med 4-1 i matcher och vinner sitt första SM-guld på tio år – och det fjärde totalt i klubbens historia.

För fjärde gången i klubbens historia är Skellefteå AIK svenska mästare.

1978, 2013 och 2014 fick laget lyfta pokalen – och nu kan vi också skriva in 2024 i den raden av guld.

Efter att ha skaffat sig en 3-1-ledning i finalserien hade Skellefteå chansen att säkra guldet på hemmaplan och de tog då också tillvara på läget direkt.

Andreas Johnson stor guldhjälte

Precis som i övriga matcher blev det tajt och mållöst i den första perioden, Men till skillnad från tidigare kamper så var det nu Skellefteå som klev ut som det bästa laget i den första perioden efter att Rögle tidigare har inlett matcherna bäst. Men mål blev det inte utan det var 0-0 efter 20 minuters spel.

I den andra perioden kom dock nollan att spräckas, och vem var det som klev fram om inte Andreas Johnson

Det var i powerplay som Johnson klev in och hittade krysset för 1-0 i matchen och han har därmed gjort tre raka mål för Skellefteå eftersom han gjorde båda målen i 2-1-vinsten i den fjärde finalen och gav även hemmalaget ledningen nu.

Skellefteå var dominanta i mittperioden och vann skotten med hela 20-6 och efter 40 minuter var skotten 31-10 till det guldjagande laget som hade kunnat göra fler mål.

När den tredje perioden började var det frustrerat hos Rögle som drog på sig ett par onödiga utvisningar vilket gjorde att Skellefteå fortsatt hade kontroll på matchen. Rögle försökte hota men hade svårt att skapa farliga målchanser ner mot Skellefteås målvakt Linus Söderström

Rögle gjorde sedan en forcering i slutet av matchen för att försöka kvittera och tvinga fram en förlängning. Men Skellefteå var stabila i defensiven och släppte inte till mycket. Bortalaget tog sedan ut målvakten för en extra anfallare och Adam Tambellini fick ett jätteläge med 90 sekunder kvar men Söderström stod då i vägen igen.

Skellefteå säkrade sedan guldet med 53 sekunder kvar då Max Lindholm gjorde 2-0 i tom kasse.

Skellefteå AIK:s supersäsong

Hemmalaget fick alltså jubla framför sin publik då de säkrade det fjärde SM-guldet i klubbens historia och det första sedan 2014. Efter att ha förlorat fyra finaler 2015, 2016, 2018 och 2023 så fick Skellefteå nu slutligen jubla igen. För Rögle är det däremot deras andra finalförlust på två försök då de också spelade final 2021 och förlorade då även med 4-1 i matcher.

Skellefteå som förening avslutar därmed en supersäsong där damlaget säkrade ett historiskt avancemang till SDHL, J20-laget vann JSM-guld för första gången sedan 1981 och herrlaget tar också sitt fjärde SM-guld.

Skellefteå – Rögle 2–0 (0-0,1-0,1-0)

Skellefteå: Andreas Johnson, Max Lindholm.