SM-FINALEN
Foto: Bildbyrån & TV4 (Montage)
SM-slutspelet

Skellefteå tar ledningen i SM-finalen - efter "bredsida och wedge"

ANNONS

SM-final tre mellan Rögle och Skellefteå, men vilken sport utövades egentligen på isen? 
– En med bredsida och en wedge, säger Niklas Wikegård i 2–1-matchen. 

1–0 och 0–1 i möte ett och två. Det var minst sagt upplagt för ett målsnålt möte när SM-finalen mellan Skellefteå och Rögle vände ner till Ängelholm för match tre. Ändå hade vi redan fått se fler mål i Ängelholm än vad finalen bjöd på uppe i Skellefteå när första perioden var spelad. Dessutom med endast nio (!) sekunders mellanrum.

Det första målet kom efter en felpass och landade i Rögles nät via Pär Lindholms skridsko. Arenan fylldes av åsikter kring det hela, men efter videobedömning menade domarna att det inte var någon distinkt sparkrörelse och att målet därav skulle stå kvar. 

– Kraftigt misstag och en bredsida. Jag kan hålla med domaren, jag tycker inte heller att det är en tydlig sparkrörelse, säger TV4:s expert Niklas Wikegård i sändningen. 

I studion fyllde sedan Joel Lundqvist i kring det kontroversiella målet. 

– Han bromsade in situationen och lyfte aldrig sin skridsko. Det har man lärt sig genom åren, att det ska vara mål. Han hanterar en snygg bredsida in i mål, det var bra gjort, säger han i TV4.

Direkt efter tekningen skrinnade sedan Albin Sundsvik fram till ett läge och kvitterade för Rögle. Den 1–1-ställningen höll sig sedan länge.

Nätade - med golfsving? 

Efter en mållös andraperiod och ytterligare fem minuter spräcktes sedan dödläget - återigen på ett märkligt vis, till mål för Skellefteå.

Arvid Lundberg skickar iväg, vad heter det i golf? Vad gör han? hur går den in? säger Lasse Granqvist i TV4 innan Wikegård fyller i: 
– Det är som en wedge. Abols kommer precis i linjen för Rifalk som inte ser något. Helt plötsligt gick pucken in. Jag tror inte ens Arvid Lundberg har ambitionen att skjuta på mål, utan bara slår iväg den och hoppas på något. En med bredsida och en wedge har de Skellefteå. 

Avgjorde i numerärt underläge

Det udda målet såg även länge ut att bli avgörande för bortalaget, men så blev inte fallet. Ett svar från Anton Bengtsson till 2–2 efterföljdes av ett ännu ett märkligt mål för Skellefteå. 

En studsande puck landade i ett friläge för Max Lindholm i numerärt underläge. Lindholm förvaltade det hela till 3–2 och blev därmed hjälten med dryga tre minuter kvar att spela. 

– Det var väldigt skönt. Skönt att vi kunde reda ut det. De var lite sugna. Det var tacksamt och skönt att se den trilla in, säger Lindholm till TV4 efter segern. 


TV: Joel Perssons kritik mot TV-pucken

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM