VIMMERBY - ALLSVENSKAN 2024/25
Jakob Karlsson firar uppflyttningen efter slutsignalen.
Foto: Skärmdump (VimmerbyHC), skärmdump (Expressen) & Bildbyrån.
Intervju

Jakob Karlssons Vimmerby-dröm blev sann: "Obeskrivligt"

ANNONS

Efter totalt elva säsonger i tröjan har Jakob Karlsson till slut gjort det.
För första gången i Vimmerbys historia ska man spela i hockeyallsvenskan. 
– Jag har hållit på med det här hela mitt liv, men det var inte förgäves. Det finns en lättnad i det, berättar 34-åringen.

2012 vände Jakob Karlsson hem till Vimmerby för första gången. Tolv år senare kan forwarden som ständigt lett laget, nu fira ett avancemang till Hockeyallsvenskan med moderklubben. 

– Det var helt otroligt. Jag är bara så glad över att jag fick vara med och göra det här. Det känns fantastiskt, säger han till hockeysverige.se dagen efter den säkrade uppflyttningen.

Hur var firandet?
– Det blev en bra dag med supportrarna. Det blev en helkväll. Vi satt och åt lite med laget själva och sen var det fullt drag till tidig morgon. Det känns som att man varit i den här slutspelsbubblan i femtio dagar, så det är mycket lättnad också, säger den 34-årige profilen från bilen på väg till ett barnkalas. 

Har det hela hunnit landa något?
– Ja, det har det tror jag. Man har ganska bra koll på vad man har gjort. Jag är väldigt stolt över att vi som klubb har kunnat göra det på det här sättet, med så många egna produkter och det spelet vi haft. Både att vi gjort det och sättet vi gjorde det på känns osannolikt och fantastiskt.

Galna dramat: “Var himmel och helvete”

Som det så ofta blir, bjöd kvalserien på stort drama. Kristianstad hade allt i egna händer medan Vimmerby behövde vinna stort i sista omgången. Det slutade med en förlust för KIK och en 8–1-seger för Vimmerby mot Halmstad. Precis som Karlsson trodde.

– Jag trodde på det. Efter det som hände i torsdags kändes det som att det var menat att vi skulle klara det. Sen stärktes det av att Bröderna/Väsby åkte ner med ordinarie lag till Kristianstad. Vi kände att de skulle ge dem en match. Sen när Jacob Crespin inte kunde stå i Halmstad, så växte tron ännu mer på att vi kunde vinna klart. Vi bara malde på och det blev en otrolig kväll i ishallen, berättar han.

Men det hade kunnat se hela annorlunda ut. Torsdagens möte med Brödernas/Väsby blev även det ett nervigt drama, men genom extrapoängen där blev uppflyttningen möjlig. Det hela avgjordes nämligen i tom bur med 19.59 på klockan. Den stora hjälten? Jakob Karlsson.

– Ja, det blev ju avgörande. Det var himmel och helvete på bara några minuter. Det händer ju alltid mycket i en kvalserie. Det gäller någonstans att försöka tro på det, se alla möjligheter som finns och hoppas det går ens egen väg. Att det gör det känns… bara otroligt, säger han.

Ett perfekt slut? “Det var inte förgäves”

Jakob Karlsson är fostrad i Vimmerby, men lämnade tidigt för att slå sig in i HV71. På vägen har han hunnit med spel i Växjö, Karlskrona, Oskarshamn, Södertälje och Pantern, men främst har det varit Vimmerbys lejon som prytt hans tröja. Därmed betyder det hela extra mycket. 

– Det är nästan obeskrivligt. Jag är ganska gammal nu för att spela i ettan. Det hade varit jobbigt att lägga av utan att ha vunnit något. Att få göra det så här sent under karriären… det känns som… jag har hållit på med det här hela mitt liv, men det var inte förgäves. Det finns en lättnad i det, säger han. 

Den 34-årige centern påpekar själv sin ålder, men menar samtidigt att han gärna skulle vilja spela i Hockeyallsvenskan igen, den här gången med Vimmerby.

– Nej, jag har inte tänkt på det (framtiden) så mycket. Jag har tänkt “nu kan vi åka till Hovet, samtidigt som det är fyra lag i Kalmar län som är i samma serie”. Det kommer också driva intresse här nere. Det var svårt att lägga av innan och det kommer vara svårt att lägga av nu. Vi får se hur klubben tänker också, säger han.

Pekar ut drömvärvningen

Nu börjar samtidigt jobbet inför nästa säsong. Ett HockeyEttan-lag ska bli ett Hockeyallsvenskt lag och plötsligt konkurrera med jättar som enligt många hör hemma ännu högre upp i seriesystemet. 

– Det kommer givetvis vara tungt de första åren och svårt att vara kvar i allsvenskan, men jag tror att vi har ganska bra chans att etablera oss. Vi har en stomme med egna produkter som ingen annan klubb har och som gör att det här så unikt. Det är det som gjort att det här är möjligt och det är en enorm fördel att ha. Sen kan man krydda på den stommen med spelare som passar in, säger Karlsson.

Har du någon drömvärvning? 
– Ja det är Markus Modigs. Vi har alltid varit bra på att fostra spelare, så det finns många sådana som trivts och utvecklats här. Vissa har det kanske gått lite för bra för om vi ska vara med och slåss om dem ekonomiskt, men några kanske vi har möjlighet att plocka hit. 

Vimmerby-fostrade Markus Modigs har utgående kontrakt i Mora. Foto: Bildbyrån.

Huruvida Jakob Karlsson själv blir en del av satsningen får vi alltså se. Nu i första hand blir det barnkalas och sedan åter till jobbet på måndag.

– Ja det blir väl det. Jag har jobbat väldigt lite sista tiden för att ta vara på den här möjligheten. Jag har levt lite som ett halvproffs de här veckorna för att vara så bra som möjligt. Det känns som att det var värt det, avslutar Karlsson.


TV: Experternas drömspelare till VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 maj
15:20 Sverige - Kanada VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL