Tuva Kandell.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Tuva Kandells resa – från Åkerö till Boston: "Hoppas ta många kliv"

ANNONS

Tuva Kandell valde inför säsongen att lämna Åkerö och Leksand för spel i Frölunda. Nu går resan vidare till Boston – och Northeastern University.
– Jag hoppas att kunna ta många kliv där, säger Kandell till hockeysverige.se.

ULLVI/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tuva Kandell lämnade Leksand för Frölunda inför säsongen 2023/24. Nu blev det bara en säsong där, men samtidigt var det en säsong där hennes utvecklingskurva gått stadigt uppåt. I höst går så resan vidare från Åkerö i Leksand och Göteborg till Northeastern University i Boston.

– Varför Frölunda? Det var för att jag personlighetsmässigt ville komma lite länge. Samtidigt få en nystart i min karriär, berättar Tuva Kandell då hockeysverige.se träffar henne i Ullvi/Leksand för en intervju.

Kandell fortsätter:
– Jag hade gått och trampat på samma plats ett litet tag och ville komma till en ny organisation och miljö för att känna att jag kunde ta ett nytt kliv i min utveckling.

Tuva Kandell. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var det att komma ”hem” till Tegera Arena för att spela mot Leksand?
– Jag har spelat inför röda stolarna i hela mitt liv så det var jättespeciellt. 
– Sedan var det ändå lite mindre speciellt eftersom inte många från den stomme jag spelade med under många år kvar. Hanna Sköld, Wilma Johansson, Emelie Berlin… Hade jag mött dom skulle det känts ännu mer speciellt. 
– Nu var det mer att vänner, familj och släkt kunde komma och kolla när jag kom och spelade i Leksand. Såklart också att få möta Ella Albinsson.

Fick du möjligheten att trycka till Albinsson?
– (Skratt) Ja, jag fick in en ganska bra tackling mitt i vårt slott. Jag tror inte att hon såg att det var jag och när jag skulle be om ursäkt efter sa hon ”Va, var det du?”
– Tacklingen var rakt i bröstet och på gränsen till ful. Jag tänkte inte heller på att det var hon utan jag skulle bara ha bort deras spelare från vårt slott.

“Frölunda tog emot mig jättebra”

Tuva Kandell är till vardags social och verbal, men flytten till Göteborg och Frölunda kom också att betyda hennes flytt i karriären.

– Klart att det var speciellt. Jag har nästan alltid varit en del av en stomme och varit den som andra fått komma till här i Leksand. 
– Samtidigt tycker jag att Frölunda tog emot mig jättebra. Det finns en del äldre spelare i Frölunda, också många yngre, men alla var väldigt välkomnande. Vi blev också supertajta och jag tycker att vi var en superbra grupp. 
– Det var inga problem och kändes inte alls jobbigt att komma till ett nytt lag utan det kändes bara kul att få lära känna alla. 

I Frölunda spelar bland andra Michelle Karvinen, Andrea Dalen och inte minst Hanna Olsson, tre spelare som betytt mycket för laget under säsongen enligt Kandell.

– Dom betydde supermycket. Även om Hanna var borta en del var hon på träningarna och slet. Jag såg att hon tog kliv varje dag och visade för oss andra att ingenting är omöjligt. Att haft en sådan motgång så tidigt under säsongen och sedan ta sig tillbaka är egentligen helt otroligt och att hon var där varje dag och visade ”så här hårt kämpar jag och ni måste göra det minst lika mycket”. 
– Att dessutom få ha Michelle och Andrea på matcher och träningar var också väldigt värdefullt eftersom det är otroligt proffsiga spelare som har bra idéer på planen och kan ge tips. Dessutom väldigt lugna i omklädningsrummet och kunde komma och säga ”det här kanske hade varit bättre att göra på planen”. Jag ser upp till alla tre jättemycket.

Tuva Kandell i Frölundas färger. Foto: Ronnie Rönnkvist

Utvecklade sitt offensiva spel

Frölundabacken svarade under säsongen 2023/23 för tre mål och totalt 15 poäng på 36 matcher. Dessutom svarade hon för två assist på åtta matcher i slutspelet.

– Det jag utvecklade mest under säsongen var egentligen min offensiva del. Att få chansen att spela med sådana spelare, vilket jag inte fått tidigare, gjorde att det blev mycket roligare. Dom fick oss andra att slappna av på ett annat sätt. Gjorde man ett misstag räddade dom upp en ”fortsätt att göra så där, det kommer gå bra” och inte ”gör inte så där”.
– Vi spelade väldigt offensivt så det blev mycket offensivt för mig i många matcher. Det fungerade väldigt bra. Det blev också den poängmässigt bästa säsongen för mig i SHL, vilket säger en del om att det offensiva hos mig har blivit bättre.

Samtidigt fick hon ett stort förtroende av tränaren Erika Holst och övriga i ledarstaben.

– Ja, verkligen. Det tycker jag absolut. Dels av Erika, men framför allt av Marcus Alselm, backtränaren i Frölunda. 
– Dom pratade med mig mycket utanför, vi kollade video och det kändes verkligen att jag utvecklades. Dom ville verkligen hjälpa mig till det. För mig kändes det superbra att få det förtroendet av båda två.

"Inte förlita sig på mamma och pappa"

Hur ser du på lagets prestation under säsongen?
– För att vara en första säsong i SHL tycker jag att det var väldigt bra. Vi hade många yngre spelare som gjorde det riktigt bra. Det var verkligen ett helt nytt lag som skulle spela ihop sig och ta en plats högt upp i tabellen. 
– Vi lyckades slå ut Djurgården i kvartsfinalen. Det var såklart tajta matcher och samtidigt väldigt roligt att fått vara med en säsong med så tajta matcher. 
– Jag tycker säsongen var bra även om vi hade velat ta Luleå i någon match. Vi var nära i första matchen, men sedan gick det lite utför.

Hur upplevde du det känslomässigt att åka ut mot Luleå i semifinalen?
– Det var såklart supertråkigt. Man vill alltid gå så långt det går. Att säsongen tar slut på så sätt blir nästan alltid som en chock. 
– Samtidigt var det väldigt tufft att veta att jag kanske inte skulle spela med de här spelarna igen. Luleå var ett suveränt lag och förtjänade finalplatsen. Nu vann Luleå även hela finalen. 

Du bytte Åkerö i Leksand mot Göteborg, hur var den flytten?
– Den var väldigt intressant och framför allt lärorikt. Till exempel att inte förlita sig på mamma och pappa att det skulle stå mat på bordet varje dag utan det fick jag lösa själv, säger Tuva Kandell med ett leende och fortsätter:
– Det är så otroligt bra att få komma ner till ett lag och direkt känna en tillhörighet. Jag kan tänka mig att det är svårare om man ska komma ner dit själv för att plugga eller jobba.
– Nu hade jag att lag jag kunde göra många saker tillsammans med, laga mat och så vidare. Sedan kom Sofie Lundin dit så jag hängde mycket med henne och Felicia Linder vid sidan av.

Tuva Kandell. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu väntar nästa kapitel i karriären

Från och med nästa säsong kommer Tuva Kandell spela och plugga på Northeastern University. 

– Skolan ligger centralt i Boston. Alina Müller gick där, men gick ut förra året och drog upp den skolan väldigt mycket. Den säsongen gick dom också till ”Frozen Four”.  
– Det ska var en superbra skola studiemässigt, men också att hockeyn där är utvecklande. Jag hoppas att kunna ta många kliv där. 

Hur viktig är utbildningen jämfört med hockeyn när du åker över?
– Även om vi nu kan se att damhockeyspelares löner går upp så har jag alltid varit en person som vill ha något vid sidan av också. Även i skola lade jag ner mycket tid för att lyckas där. 
– Det är viktigt för mig att ha någonting att luta mig mot den dagen jag lägger av eller om något oväntat händer. Även om jag tycker att hockeyn är det som ska bli roligast där borta så kommer jag såklart även lägga ner bra mycket tid på skolan.

Sneglar du även mot PWHL?
– Det är superhäftigt att den ligan har startat och klart att det skulle vara en dröm att få testa på att spela där. 
– Först får vi se hur jag trivs i USA och om det passar mig, men klart att det är något att sträva efter. 

Siktar mot Damkronorna: “Något jag strävar efter”

Vilka förväntningar har du på dina fyra år på Northeastern University?
– Att komma in, ta en plats direkt i laget, få mycket speltid…

Det brukar vara tufft första säsongen. 
– Så kan det vara och jag vet att dom har en ganska stor trupp där. Absolut att jag kan få stå åt sidan i någon match, men jag hoppas att få ta en stor roll, vara med alla matcher och kunna leda laget till en bättre säsongen än den förra. 
– Kanske att tredje eller fjärde året eventuellt ta en roll som en av ledarna i laget om dom ser mig som en. Jag ska bara vara mig själv och visa vad jag går för. 

Finns spel med Damkronorna med i tankarna?
– Absolut. Det tänker jag på varje dag jag lägger ner tid på hockeyn. Att bli coachade av tränarna som blivit uttagna att vara ledare för Sveriges bästa spelare är något jag strävar efter. 
– Klart att det är en dröm att en dag få bli coachad av dem, men framför allt att få spela med bästa spelarna i Sverige, avslutar Tuva Kandell som åker över till Boston i slutet av augusti.

Tuva Kandell siktar mot Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist


TV: Här blir Jaromír Jágr målskytt – som 52-åring

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL