Malte Vass.
Foto: Simon Eld.
Junior-SM

Malte Vass succé: Poängbäst - som back: "Oslipad diamant"

ANNONS

På bara ett år har Malte Vass “tagit stora kliv”, upp från U16. 
Nu är han poängbäste 07:an i J18-SM - och har tagit en landslagsplats.
– Det har gått jättebra det här året, säger Färjestad-löftet. 

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

”Han har tagit stora kliv under den här säsongen. Han är bättre än vad han själv tycker att han är. Jag tror att det är en oslipad diamant.”

Det var tränaren, Marius Holtets ord till hockeysverige.se i januari. Då hade spelaren i fråga, Malte Vass, imponerat under sin första hela höst i Färjestads J18. Några månader senare har han nu fått chansen i J20, landslagsdebuterat - och tagit laget till final i Junior-SM. Det sistnämnda efter en galen vändning. 

– Fy fan vad skönt det var. Vi började ganska dåligt och låg under hela matchen. Sen i tredje perioden bestämde vi oss att vi skulle gå ut och göra det. Så går vi ett mål och så känner vi bara ”vi har det här”. Det var riktigt skönt, säger han till hockeysverige.se efter 4–3-segern mot Brynäs. 

Vändningen kom efter en matchstraff, men visade återigen prov på enorm vilja i laget, precis som i kvarten mot Frölunda. 

– Det var riktigt skönt när de fick matchstraff. Vi har haft bra powerplay också och gjorde två kassar då. Det var så skönt. Det var en riktigt skön känsla, säger 17-åringen. 

Poängbäst - som back: “Bara flyter på”

Vass fick endast ett fåtal chanser i J18 förra säsongen, men har efter steget upp dominerat. När han nu klev av isen med ytterligare en assist klev han upp på imponerande 15 poäng på nio matcher i JSM-slutspelet. En siffra som inte överträffas av någon annan U17-spelare. 

– Ja det var skönt. Den var enkel, säger han om assisten och fortsätter: 
– Säsongen har varit jättekul. Jag har spelat med bra spelare, så jag har fått göra lite poäng och det har gått bra. 

Poängbäst i slutspelet av U17-spelare... hur känns det?
– Det är jättekul. Jag spelar ju med Jack, Vatne, Rydell och Engholm. De gör mycket mål så jag får mycket assist och det är lätt att spela. 

Holtet sa att du tagit stora kliv, håller du med? 
– Ja, jag håller med. Det har gått jättebra det här året. Jag vet inte vad det kan bero på. Det bara flyter på. Jag har väl tränat hårt och fått mycket hjälp av tränare och medspelare. 

Har du vuxit mycket?
– Ja, jag har vuxit mycket, vikt och längd, så jag är lite större nu. Man äter mycket (skratt).

Allt detta gör alltså denne Hammarö HC-fostrade 17-åring från sin backplats. Trots flertalet skickliga U17-forwards i slutspelet är det ingen som gjort fler poäng än Vass. De enda som överträffar honom sett till alla åldrar i slutspelet är lagkamraterna, Elias Straume Vatne och Jack Berglund.

– Jag är ju en ganska offensiv back, men jag har jobbat mycket med det defensiva också för att vara en bra tvåvägsback. Jag gör det rejält i försvarszon och så försöker jag följa med upp i anfallen och skapa. 

Spelat in sig i landslaget: “Jättekul”

Succén under säsongen har även lett till att han i februari fick landslagsdebutera i U17-landslaget. Han kastades då mot Schweiz och nätade i debuten. Därefter blev det en assist mot tuffa USA. 

– Jag kom in när vi åkte till Tjeckien. Det var jättekul, men det var lite ovant första gången och det gick inte som jag ville riktigt. Nu får jag en chans igen när vi åker till Tranås. Det ska bli jättekul. 

Hur var det att spela mot exempelvis USA?
– Det är ett annat spel. Det går jäkligt fort. Det var jättekul, avslutar Vass med ett leende.


TV: Färjestads galna vändning - till final: "Vi ger oss inte"

Den här artikeln handlar om: