Leffe Strömberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist.
Intervju

Leif "Strumpan" Strömberg om kärleken till Tingsryd

ANNONS

Leif “Strumpan” Strömberg är uppvuxen i Tingsryd och har följt klubben på nära håll i många år. Nu ger tränarprofilen sin syn på klubben i hans hjärta.
– Det är Leksand och Tingsryd som är riktiga hockeybyar, om man ser det så, berättar han för Hockeysverige.se.

TROLLBÄCKEN/TYRESÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Växjö, HV71, Oskarshamn, Kalmar, Nybro, Tingsryd, Västervik spelade säsongen 2023/24 alla i antingen SHL eller Hockeyallsvenskan. En ytterligare sak klubbarna har gemensamt är Småland. Första småländska klubben att spela i vår högsta serie var Tranås. Efter det kom Öster. Alltså det som idag är Växjö. Sedan tog sig Tingsryd upp, vilket också kom att bli första småländska klubb som skickade spelare till Tre Kronor. Totalt har det så här långt blivit sju säsonger för Tingsryd i vår högsta serie. Senaste säsongen var 1974/75. 

En som har spelat i Tingsryd och till viss del växt upp i det lilla småländska samhället är tränaren och före detta Viasat-experten Leif Strömberg

– Min pappa, Åke, var sommarbarn hos Åke och Britt i Bagganäs en bit utanför Tingsryd från det att han var väldigt liten fram till att han var 15 år. Åke och Britt som dessutom är farmor och farfar till Anders Åkesson och dom här killarna. Sedan blev jag sommarbarn där, berättar Leffe Strömberg då hockeysverige.se träffar honom över en lunch i Trollbäcken i utkanten av Stockholm. 
– Det skiljer bara 21 år mellan min pappa och mig, så det blev ganska snart dags för mig att mjölka kor och köra traktor, vilket jag fick göra då jag var nio år och moppe då fyllt sju. Senare kom jag att hamna där som spelare under någon säsong. 

Leif Strömberg, då och nu. Foto: Ronnie Rönnkvist/Arkiv.

Även om inte Leffe Strömberg spelade så många matcher med klubbens A-lag har han ändå många fina minnen kvar från den tiden. 

– För det första hade Tingsryd ett fantastiskt bra lag och var då etta eller tvåa bakom HV71. Det var inte heller så lätt att ta sig in i det laget. 
– Bästa minnet är att ha fått spela och träna med killar som Kjelle Samuelsson, Kenneth Ekman, (Christer) ”Crille” Andersson och dom här. Det är riktiga ikoner för mig, men också fantastiska människor som lärde mig mycket om både hockeyn och livet, men som också hade nära till skratt. 

Vad är det som gör Tingsryd unik som hockeyort?
– Tingsryd är en hockey-by, vilket det inte finns så många av. Det är Leksand och Tingsryd som är riktiga byar, om man ser det så.
– Klubben etablerade sig ganska snabbt och byggde sin hall tidigt. Som jag sa hade Tingsryd dessutom ett jättebra lag då hallen byggdes, så intresset var stort. Apropå Åke, som jag var sommarbarn hos, så skänkte han enormt mycket timmer till bygget av Dackehallen, som den hette då. 
– Jag tror hockeyn finns i folket som bor därs DNA. Hockeyn har varit den centrala punkten. Sedan finns det lag i Kallinge/Ronneby, Diö, Glimåkra och så vidare runt om. Bland annat kommer Anders Broström från Kallinge. 
– Tingsryd blev som en svamp som sög in talanger från mindre klubbar eftersom det var den centrala punkten i Kronoberg. Lite senare kom även Troja upp. 

Christer Andersson. Foto: Ronnie Rönnkvist.

“Inte många som håller på Växjö”

Trots närheten till Växjö, drygt fyra mil, är den inte många i byn som håller på det laget i SHL.

– Frågan är om ens någon gör det (skratt). I Tingsryd kanske man inte ser Växjö som äkta. Jag skulle ändå säga att Växjö lyckats fantastisk med små medel skapa en grym infrastruktur och hype kring hockeyn. 
– Lite skämtsamt brukar jag säga att runt 1981, 1982 gick man bakom ishallen och pinkade innan man skulle kolla på Öster. Sedan kom ”Lakerdon” och allt det där. 
– I alla fall är det inte många jag känner i Tingsryd som håller på Växjö. Jag tror ändå att många där tycker att Växjö gjort ett fantastiskt jobb eftersom folk i Tingsryd är väldigt ärliga.

Trots att det är 40 år sedan Leffe Strömberg spelade och bodde i Tingsryd har han fortfarande starka känslor för klubben. 

– Klart jag har. Jag växte upp på den här bondgården. Döttrarna där var lite äldre än jag och spelade poker innan dom skulle ut och dansa, tog några kaffegökar och så vidare. Det var kärlek rakt igenom och jag fick sitta i Åkes knä när dom spelade kort. 
– Jag hade såklart flera idoler i Tingsryd vid den här tiden. Anders Jakobsson, Johnny Ryman, (Bengt-Göran) ”Mysing” Karlsson och dom här killarna var fantastiskt duktiga hockeyspelare. Flera av dom var uppe och spelade i A-landslaget och Vikingarna (B-landslaget). 
– Tingsryd hade också en 55-56 kull som var uppe och slogs om Junior-SM guldet (Silver 1975 efter att förlorat med 8-3 mot Leksand i finalen). I det laget spelade bland andra Anders Jakobsson, Roger Waldemar och Conny Ingemarsson. Kullen var helt enorm. Det var som att alla som var födda det året i Tingsryd spelade hockey. 
– Tittar vi historiskt har sedan Oliver Ekman Larsson, Lawrence Pilut, André Petersson, Niklas Olausson och så vidare kommit fram. Tingsryd producerar väldigt skickliga spelare. 

"Mysing", Broström och Ekman. Foto: Arkiv.

Kan Tingsryd nå toppen?

Idag är Tingsryd ett kö-lag i Hockeyallsvenskan, men som också varit nere i Hockeyettan under ett antal säsonger.

– Det är onekligen så att Tingsryd får kämpa på. Dessutom finns det klubbar runt om som trycker på nerifrån. Det är en stark region med bland annat Kristianstad och Karlskrona, så jag tror att det är viktigt för Tingsryd att fortsätta utveckla sin verksamhet. Klart att det är tufft, jättetufft. 

Tror du vi får inom överskådlig tid se Tingsryd i toppen av Hockeyallsvenskan, det är trots allt 50 år sedan laget åkte ur det som då hette Allsvenskan och var vår högsta serie?
– Jag är av den uppfattningen att allt inte handlar om budget och ekonomi. Det handlar om att skapa en verksamhet. 
– Utan att framhäva mig själv på något sätt var jag med i BIK Karlskoga under fyra år. Vi hade näst sämst budget i ligan, men byggde en verksamhet som var väldigt bra. Det tror jag även Tingsrydarna försöker med hull och hår. 
– Trots att byn är liten tror jag att man behöver någon is-yta till för att få i gång mer allmänhetens åkning och spontanhockeyn. Det är något jag tycker är viktigt. Det här har man i Leksand, men samtidigt också vädret med sig på ett annat sätt. Att man kan ha naturisar och allt sådant. Jag är helt övertygad om att hockeyn i Tingsryd kommer leva vidare, avslutar Leif Strömberg. 

Tingsryd anno 1971. Foto: Arkiv.


TV: NHL-studion om psykisk ohälsa efter hockeykarriären

TV: NHLstudion om psykisk ohälsa efter karriären

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL