Svenskhockey.tv
Nyhet

Björklöven klara för J20 Nationell – för första gången på tolv år

ANNONS

Det var tolv år sedan Björklöven åkte ur dåvarande J20 Superelit. Nu är Umeålaget tillbaka i högstaserien efter att ha krossat Malmö på bortaplan med 7-0.
– Det går knappt att sätta ord på, säger huvudtränaren Elias Keuter till Hockeysverige.se.

Björklöven har sakta men säkert byggt upp en stabil juniororganisation och var framför allt förra året hjärtskärande nära att äntligen knipa en plats i J20 Nationell.

Och nu har man tagit ännu ett steg och är med två omgångar kvar klara för spel i högstaligan till nästa säsong. Ett välkommet, och grymt viktigt, besked för klubben.

Det var under torsdagskvällen som Umeålaget säkrade segern efter att ha vunnit mot Malmö med 7-0 på bortaplan. Det gör att man nu klev förbi skåningarna, som har spelat färdigt serien. Tillsammans med Västerås kvalificerar man sig då för J20 Nationell, vilket innebär att serien kommer att utökas till nästa säsong.

– Just matchen som så tycker jag att vi gör en jättebra prestation. Vi skulle slå först och slå hårt, och det var exakt det vi gjorde. Från start till mål en jättebra match. Vi är aggressiva, tar vara på våra chanser och vinner mycket kamper, säger Elias Keuter efter storsegern.

Viktigt för klubben

Det här är ett stort steg för Björklöven som klubb. Framför allt kan det på sikt innebära att fler talanger väljer att stanna i Umeå istället för att röra sig mot exempelvis Skellefteå eller Luleå.

Det är nämligen betydligt svårare att locka unga spelare till en klubb som spelar i J20 Region. 

– Det betyder oerhört mycket, tror jag. Det är något vi har jobbat hårt för den här och förra säsongen framför allt. Det är klart att få spela på den högstanivån hjälper vår verksamhet att utvecklas. Det betyder mycket för oss.

Tolv år sedan senast: “Vi var så sjukt nära i fjol”

Det är också tolv år sedan Bjöklöven senast spelade i J20 Superelit/Nationell.

– Det går knappt att sätta ord på. Vi var så sjukt nära i fjol. Jag vet hur mycket och hur länge föreningen har jobbat för det här. Det är bara Almtuna som har lyckats att ta sig upp för egen maskin de senaste åren. Det är grymt kul att få göra dem sällskap i historieböckerna.

I laget. som nu har placerat sig som sämst topp två i kvalserien. finns JVM-målvakten Melker Thelin bland de mer namnkunniga.  

Vad är speciellt med den här gruppen?
– Jag vet inte. Det är små marginaler. Jag tycker att nånstans har vi haft en homogen grupp. Ingen som sticker ut och ingen överdriven spets, även om Thelin och Blom har kommit in här på slutet. Alla kör och bidrar med hundraprocent varje dag. En grupp som trivs tillsammans och det har varit en otrolig grupp att jobba med.

Det återstår nu två “meningslösa” matcher av kvalserien för Björklöven där man möter Västerås och redan degraderade Oskarshamn innan säsongen är över.

Matchfakta

Malmö - Björklöven 0-7

Målskyttar Malmö: -

Målskyttar Björklöven: Liam Lindström x2, Axel Blom, Filip Ekström, Bruno Osmanis, Sigge Jonsson och Evin Andersson.

Målvakt Malmö: Noah Hammarström, 79,41 (27/34)

Målvakt Björklöven: Melker Thelin, 100 % (25/25)


TV: Får landslagsdebutera - i U18-VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL