Love Härenstam, Melvin Fernström och Viggo Nordlund har imponerat i J20-slutspelet.
Foto: Bildbyrån
J20 Nationell

Så spelas kvartsfinalerna i J20-slutspelet

ANNONS

I helgen blev det klart vilka lag som avancerar till kvartsfinal i J20-slutspelet, Där får vi bland annat se ett 08-derby mellan Djurgården och Södertälje, som skrällde sig förbi HV71 i åttondelsfinalen efter två starka segrar.

Läs allt om J20 Nationell här

J20-slutspelet har ändrat utformning sedan i fjol. Nu kommer semifinaler och finaler inte längre att avgöras i en avgörande match under SM-helgen tillsammans med U16- och J18-upplösningen. I stället spelar lagen serier i bäst av tre matcher hela vägen till avgörandet.

Under den gångna helgen blev det klart vilka åtta lag som följer med in i kvartsfinalspelet. Här är matchserierna som väntar:

Djurgårdens IF – Södertälje SK

Djurgården, som vann Top 10-serien, gjorde processen kort med Mora genom att vinna åttondelsfinalen i två raka matcher (5–1 borta och 3–2 hemma). Målvakten Teodor Munther visade vägen genom att stoppa drygt 95 procent av skotten i serien. Offensivt stod Wilhelm Forsberg, Lucas Stockselius och Arvid Bergström för tre poäng vardera.

Nu ställs man mot överraskningen Södertälje. Trots att man inte ens tog sig till Top 10-serien fick man tabelltrean HV71 på fall efter två raka vinster (3–2 hemma och 5–2 borta). William Samuelsson, son till tidigare NHL-spelaren och SSK-sportchefen Mikael Samuelsson, hade stor del i avancemanget med sina tre mål i serien. Målvakten Charlie Rotting hade också ett finger med i spelet genom att stoppa drygt 93 procent av skotten i serien.

Spelschema:

2024-03-27Scaniarinken 
Södertälje SK - Djurgårdens IF
Kvartsfinal 1 
2024-03-29Hovet, Johanneshov 
Djurgårdens IF -  Södertälje SK
Kvartsfinal 1 
2024-03-30Hovet, Johanneshov 
Djurgårdens IF -  Södertälje SK
Kvartsfinal 1 

Luleå Hockey – Örebro Hockey

Stjärnspäckade Luleå, som slutade tvåa i Top 10-serien, hade inga problem att slå ut MoDo ur åttondelsfinalen (4–1 borta och 6–2 hemma). Love Härenstam, som är tillbaka efter sina skadebekymmer tidigt på säsongen, hade en riktigt fin serie med dryga 95 i räddningsprocent och bara tre insläppta mål. Offensivt visade lovande backen Oliwer Sjöström framfötterna med fem poäng (1+4) medan Oskar Lundkvist (3+1) och David Granberg (1+3) bidrog med fyra poäng vardera.

Örebro missade Top 10, men satte ändå Brynäs på plats i två raka matcher i åttondelsfinalen. Melvin Fernström sköt ett hattrick i första matchen som innebar seger med 5–3 hemma, varpå man säkrade avancemanget via 2–1 efter förlängning i Gävle. Kalle Carlsson sköt övertidsmålet som gav en kvartsfinalplats. Just Fernström (3+1) och Carlsson (2+2) är poängbäst i Örebro så här långt medan Herman Liv hade en bra serie mellan stolparna och motade 93,5 procent av Brynäs skott.

Spelschema:

2024-03-27Behrn Arena 
Örebro HK - Luleå HF
Kvartsfinal 2 
2024-03-29Coop Norrbotten Arena 
Luleå HF -  Örebro HK
Kvartsfinal 2 
2024-03-30Coop Norrbotten Arena 
Luleå HF -  Örebro HK
Kvartsfinal 2 

 

Skellefteå AIK – Leksands IF

Skellefteå, fyra i Top 10-serien, satte tonen direkt i åttondelsfinalen mot AIK genom att vinna bortamötet med 8–4. Man avgjorde sedan serien genom att vinna med 4–3 på hemmais. I Skellefteå hittar vi också slutspelets Två mest produktiva spelare hittills. Det mesta har nämligen kretsat kring Viggo Nordlund (5+3) och Oskar Vuollet (3+4) i offensiven. Duon ligger etta och tvåa i den totala poängligan med åtta respektive sju poäng vardera.

Leksand, som var sexa i Top 10 bara två poäng efter Skellefteå, slog ut Färjestad med 2–0. I första matchen på bortais vände man underläge 0–2 till seger 3–2 efter förlängning sedan schweizaren Andro Kaderli avgjort. I returmötet på hemmais vann man med klara 5–1. Detta efter storspel från målvakten Marcus Gidlöf, som stoppade 39 av 40 skott. Gidlöf har bäst räddningsprocent av alla målvakter i J20-slutspelet så här långt med 95,7. 

Spelschema:

2024-03-27Tegera Arena 
Leksands IF - Skellefteå AIK
Kvartsfinal 3 
2024-03-29Skellefteå Kraft Arena 
Skellefteå AIK -  Leksands IF
Kvartsfinal 3 
2024-03-30Skellefteå Kraft Arena C-hallen 
Skellefteå AIK -  Leksands IF
Kvartsfinal 3 

Växjö Lakers – Frölunda HC

Växjö behövde tre matcher på sig för att slå ut Linköping i åttondelsfinalen. Efter förlust, 2–4, i första mötet på bortais lyckades man rädda säsongen via en övertidsseger i match två. Där klev Ville Svensson fram och fixade avgörandet i förlängningen. I den avslutande matchen var det sedan inget snack om saken. Seger med 8–1 efter hattrick av Joel Svensson. Ville Svensson är poängbäst i Växjö med 4+1 på tre matcher hittills.

Frölunda hade en lite skakig grundserie och slutade åtta i Top 10-serien, men lagom till slutspelet tycks formen ha prickats. I åttondelen mot Rögle blev det seger med 2–1 i matcher efter en rejäl propplösare i match tre. Efter två övertidsavgöranden vann Frölunda med hela 7–1 efter mål från sju olika spelare. Poängbäst i Frölunda hittills är Teodor Forssander med fem poäng (2+3).

Spelschema:

2024-03-27Frölundaborg Isstadion 
Frölunda HC - Växjö Lakers HC
Kvartsfinal 4 
2024-03-29Växjö Ishall 
Växjö Lakers HC -  Frölunda HC
Kvartsfinal 4 
2024-03-30Växjö Ishall 
Växjö Lakers HC -  Frölunda HC
Kvartsfinal 4 


TV: Magnus Welin om talanghetsen: “Händer inte ett skit”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL