Akim Aliu gör comeback.
Foto: Bildbyrån
Nyhet

Akim Aliu gör comeback - i AHL

ANNONS

Akim Aliu har inte spelat ishockey på fyra år. Nu gör han comeback, i San Jose Barracuda i AHL.

Akim Aliu är forwarden som spelat sju matcher i NHL, men också gjort korta sejourer i AIK, Karlskrona och Pantern och spelat i såväl SHL som HockeyAllsvenskan. Han avslutade karriären 2020, efter en kort sväng i Tjeckien. Sedan dess har han framför allt fört en kamp mot rasismen inom den nordamerikanska ishockeyn, och tillsammans med bland annat Evander Kane och Wayne Simmonds var han en av initiativtagarna till The Hockey Diversity Alliance, en sammanslutning för att utrota just rasism och intolerans inom ishockeyn. Det var också Aliu som talade ut om Bill Peters rasistiska ledarskap, vilket ledde till att Peters fick sparken från jobbet som huvudtränare I Calgary Flames.

Gör comeback - i AHL

Men nu gör Aliu plötsligt comeback som spelare, efter fyra års frånvaro. Han har skrivit på ett tryoutavtal hos San Jose Barracuda i AHL.

– Akim är en stor och fysisk spelare som kan spela både back och forward. Med en månad kvar av grundserien ville vi få in honom på ett provspel och se vad han har. Vi är glada över att han ska ansluta till oss, säger klubbens GM Joe Will.

Akim Aliu har sedan tidigare spelat 245 matcher i AHL. Hans senaste match i ligan var så längesedan som 2017. 

– Jag är så tacksam gentemot San Joses organisation. Jag vet att det här inte var ett enkelt beslut, skriver han på X.


Den här artikeln handlar om: