Johannes Salmonsson .
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Johannes Salmonsson om känslostormen: “Måste hålla huvudet kallt”

ANNONS

Oskarshamn tappade humöret i den andra kvalmatchen mot HV71. 
Då menar veteranen Johannes Salmonsson att utvisningarna kostade laget matchen. 
– Vi har pratat om det nu efter matchen att detta inte är okej, säger Salmonsson till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha vunnit den första kvalmatchen så föll IK Oskarshamn och tappade spelet i kvällens andra möte med HV71

Förlust med 4-0 och det var tydligt att Oskarshamn inte lyckades lira samma spel som i fredags. Första målet visar sig uppenbarligen vara viktigt i den här kvalserien. I den första matchen gjorde Oskarshamn 0-1 tidigt och kunde bygga vidare på det för att göra en klockren och stabil insats. 

Men i kväll fick HV det första målet och tog sedan även kontroll på matchen. 
– Det är alltid viktigt att göra mål först men samtidigt så gör de ju inte ett mål och sedan tvåan och trean direkt utan det tar ju ganska lång tid innan de gör sitt andra mål, säger veteranen Johannes Salmonsson till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Det är ju i det läget, vid 1-0, som vi förlorar matchen. I stället för att vi pressar dem så tar vi en massa utvisningar och sedan får de in ett mål i powerplay och kan vinna på det. 

“Vi tappar matchen när vi börjar ta utvisningar”

Framför allt tappade bortalaget humöret och började dra på sig flera utvisningar. Totalt drog Oskarshamn på sig tio tvåminutersutvisningar och HV71 fick flera chanser i powerplay. Även om HV inte gjorde något PP-mål så kopplade de där greppet om matchen och släppte inte taget utan kunde göra mål strax efter att utvisningarna tagit slut. 

Det blev också kostsamt, menar 38-åringen. 
– Vi måste hålla huvuden lite kallare tycker jag. Vi tappar matchen på att vi börjar ta för mycket utvisningar. Matchen tippar över till dem när vi tappar disciplinen. 
– Det är något som vi har behövt jobba med hela året. Vi gjorde det jättebra i första matchen där vi var lugna och fina men nu får vi ju svart på vitt på vad som funkar och inte. 

Det blev trångt i utvisningsbåset för Oskarshamn. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Det har varit en hel del fokus på domarnivån under de två första matcherna där det blivit flera situationer med gruff och efterslängar. Bland annat har både Isac Brännström och André Petersson i HV71 varit kritiska mot att det släpps för mycket i vissa situationer. 

Salmonsson ser dock inte problemet. 
– Jag tycker inte att det har varit något fel på domarnivån. De har gjort det bra så här långt. De släpper ganska mycket men jag tycker att de kan hålla en ganska bra nivå om jag ska vara ärlig. Utvisningarna som de tar är ju solklara också så det är ingenting att snacka om. 

Hur gör ni nu för att hålla er kalla och inte dra på er alla utvisningar? 
– Det är ju att prata om det och hålla varandra “accountable”. Vi måste prata om det i gruppen att detta är inte okej. Vi har pratat om det nu efter matchen också och berättat för varandra att vi måste hålla huvudena kallare. Jag är säker på att vi kommer göra det bättre i nästa match.

Nu vänder serien till Oskarshamn: “Vill vinna för publiken”

Johannes Salmonsson är också i sitt esse under kvalspelet. Det är i de här matcherna som veteranen är som bäst och han trivs också med situationen trots det utsatta läget som råder av att spela för sin överlevnad. 
– Det är roligt, man har gått och väntat på det här nu. Det är faktiskt riktigt roliga matcher att spela tycker jag. Det blir lite konstigt och det här ska man ju nästan inte säga men man blir lite glad över att det blir minst en match till. Det är så jag ser på det och jag tycker bara att det är kul. Förhoppningsvis kan man vara med och bidra lite framåt här och göra något mål också. 

Det har varit en hel del stök under kvalet så här långt. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Nu vänder serien till Oskarshamn för två hemmamatcher för IKO. 

Hur vill ni att det ska bli nu när ni har hemmaplan? 
– Jag hoppas att vi kan spela mer som vi gjorde i första matchen och dra nytta av publiken som vi har i ryggen. De har verkligen ställt upp och stöttat oss även om vi vetat att vi ska kvala ganska länge. 
– De har supportat oss ändå och kommit fram och peppat när man är och handlar, det är väldigt fina supportrar i Oskarshamn. Vi vill spela för dem och ge dem några härliga matcher och vinna för dem. 

Oskarshamn vill då gå tuffare åt HV än vad man har gjort i de två första matcherna. 
– Det hoppas jag verkligen. Det är en ganska bra och tuff match här i kväll och jag kan tänka mig att det inte har varit lika tråkiga kvalmatcher utifrån sett hittills om man jämför med tidigare år. 
– Det har varit bra drag i de här matcherna och ganska bra hockey också. Man känner verkligen att det är två lag som verkligen desperat vill vinna. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det också, avslutar Johannes Salmonsson.


TV: Magnus Welin om talanghetsen: "Det händer inte ett skit"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games