Viktor Lodin sköt segern till Oskarshamn.
Foto: David Wreland/Bildbyrån
Intervju

Viktor Lodin blev hjälte direkt efter skadan: “Jätteviktigt att sno en match här”

ANNONS

Viktor Lodin ryktades kunna missa kvalet men var tillbaka i den första matchen och var då direkt i händelsernas centrum.
Han blev en av de största hjältarna med 2+1 i matchen men delade också ut en tackling som hade kunnat resultera i ett matchstraff. 
– Jag var lite osäker där själv faktiskt, säger han.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

IK Oskarshamn var det klart sämsta laget i grundserien då de bara tog åtta trepoängare på 52 matcher och landade på 37 poäng vilket är en av de sämsta SHL-säsongerna av ett lag under tiden då det har spelats 52 omgångar.

Men under fredagens första kvalmatch var allt det som bortblåst. Oskarshamn klev nämligen ut på isen i Husqvarna Garden och gjorde en stark insats för att vinna med 4-2 mot HV71 och ta ledningen i kvalet.
– Det är en bra start för oss. Vi spelar på ett sätt som jag inte har sett på hela säsongen. Vi offrar oss, blockerar skott och jobbar arslet av oss. Jag tycker att vi stänger till bra i mittzon samtidigt som vi har ett powerplay vi kan luta oss mot. Sedan är ju Marek (Langhamer) grym där bak också. Det var en bra första match, säger Viktor Lodin efter segern och fortsätter: 
– Det första vi sade innan matchen var att reda ut stormen. Vi visste att de skulle komma ut hårt och att det skulle vara högljutt här samt mycket spel i vår zon. Vi försökte bara hålla dem på utsidan och spela ett bra och enkelt försvarsspel och sedan ta över allt eftersom.

Viktor Lodin tvåmålsskytt för Oskarshamn

Just Lodin var ett frågetecken för Oskarshamn inför kvalet då han drogs med en skada och ryktades kunna missa hela kvalet. Men till kvällens match var toppforwarden tillbaka och levererade då direkt med 2+1 i den första kvalmatchen.
– Första målet var det bra driv mot kassen, pucken ligger där och jag slår bara in den. Sedan var det en grym passning av (Lukáš) Jašek till andra. Det var skönt. 

Viktor Lodin fick behandling efter matchen och när han kom ut och mötte media hade han en omplåstrad axel men betonade efteråt att han var okej. 

Var det en kamp mot klockan för att hinna bli spelklar? 
– Nej, det tycker jag väl inte. Det kändes bra här i dag och det blir bara bättre för varje dag. Det störde mig inte i dag i varje fall. 

Slapp matchstraff för tacklingen

Lodin var även i händelsernas centrum i starten av matchen då han först gjorde 0-1 efter fem minuter men bara två minuter senare delade han ut en tackling på Victor Sjöholm som videogranskades. Lodin klarade sig dock från matchstraff, till hans egen förvåning, och fick i stället två minuter för charging. 
– Jag var lite osäker där själv faktiskt. Men domarna har väl bäst koll och de tyckte att det var en tvåa så det var skönt. 

Han är inte heller för att bli anmäld eller avstängd framöver. 
– Ingen aning faktiskt men det tror jag inte. 

“Vi kan rädda upp hela vår säsong nu”

Det var feststämning i HV71 innan matchen började med liveband på isen och tifo från HV-klacken vilket även ledde till att det var hög ljudvolym i starten på matchen. 

Hade ni pratat inför om att tysta fansen? 
– Ja, det var bra drag och det gäller för oss att använda det på något sätt. Det är jäkla roliga matcher att spela, det är högljutt och händer mycket. Vi använder det på ett bra sätt och tog över det till bra energi för oss också.

Viktor Lodin spelade kval med Timrå 2022 då laget vann i fyra raka matcher för att skicka Djurgården till HockeyAllsvenskan. Han verkar också trivas med situationen. 

Du ser avslappnad ut, kan man verkligen njuta av den här situationen? 
– Jag tror att det laget som lyckas vara mest avslappnat och kan gilla situationen mest kommer gå vinnande ur den. Alla vill spela matcher där det gäller mycket. Det är det verkligen här och vi kan rädda upp hela vår säsong här. Nu är det bara att ladda om och göra sig redo för söndag. 

Hyllar fansen: “Det är magiskt”

Det var flera bortasupportrar på plats för att stötta Oskarshamn i den första kvalmatchen och Lodin hyllade även stödet från IKO-fansen. 
– De är grymma, det är magiskt. Skönt att kunna ge dem det här med lite fina mål och bra spel. Det var superkul att vi kunde bjuda upp till det. 

Oskarshamn leder nu matchserien med 1-0 i matcher och har även raderat ut HV71:s hemmaplansfördel vilket gör att de nu faktiskt har fördelen resten av serien. 
– Vi hade pratat om att sno en match här, det är jätteviktigt. Det hade varit jättetungt att starta med 0-2 i arslet och vända hem med det. Vi fick en grym start här men det är bara en match. Vi ska göra samma sak fast ännu bättre på söndag för jag tror att de kommer att komma ut bättre och mer laddade på söndag, avslutar Viktor Lodin.


TV: Summering av Malmös säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM