Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Mats Lusth om nya tränaruppdraget i Tyringe

ANNONS

Tränarprofilen Mats Lusth är tillbaka i Hockeyettan efter att ha skrivit på för Tyringe. Där han nu ska ta sig an uppgiften att föra klubben till toppen i den tuffa södra divisionen med små medel.
– När jag var yngre var jag kanske mer äregirig, berättar 61-åringen för Hockeysverige.se.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Mats Lusth fortsätter sin tränarkarriär med att flytta från Orsa till Tyringe. Från tvåan till ettan. Sitt första tränarjobb tog han 2001 då han klev in som assisterande tränare i Malmö. Redan säsongen efter gjorde han sin första vända som coach för Tyringe. Nu är han alltså tillbaka i den klubb han coachade säsongen 2002/03. 
– Tyringe hörde av sig redan för två eller tre år sedan. Jag känner folket som hållit på där ett tag, säger Mats Lusth till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag var där en sväng 2002. Han som idag är sportchef (Daniel Söderberg) i Tyringe hade jag som spelare och han som då var ordförande (Jörgen Persson) sitter kvar i organisationen. Jag känner mycket folk där och vi har alltid haft en fin kontakt. 
– När Tyringe hörde av sig för två, tre år sedan stämde det inte riktigt för båda parter. Nu blev det ett läge som passade båda parter. 

Vad vet du om klubben?
– Att det varit ett bottenlag och har haft det tufft ekonomiskt, precis som alla andra klubbar där nere. 
– Tyringe har nu gjort plusresultat och allt ser bra ut med den biten. Nu vill klubben försöka bli ett stabilare lag i södra ettan. Det är en tuff serie, så är det bara, vilket jag sett då jag varit där med både med Kristianstad och Karlskrona. 
– Klubben vill bygga på sikt, ta steg för steg. Ett sunt tänkande som jag tycker känns intressant.

Foto: Bildbyrån. Mats Lusth i Karlskronas bås 2019.

Mats Lusth har skrivit kontraktet på tre år, något som han tycker känns bra i och med klubbens tankar kring ett långsiktigt byggande av laget. 
– Målet är att, som sagt var, ta steg för steg. Sedan hamna på övre halvan i Division 1 södra, topp fem, att vara med och slåss om platserna där. Bara det kommer bli en tuff uppgift. 
– Inte att vi tar oss direkt för vi kan inte hoppa direkt upp dit, tro att vi ska lyckas med det på en gång. Det gäller att ha ett bra tålamod, men också ett ungt och fräsch lag. Jag har som bekant haft ett ungt lag i Orsa under tre år. 

Vad vill du tillföra laget?
– Erfarenhet och rutin har jag. Sedan vill jag tillföra hur en grupp måste agera för att det ska fungera, vilka roller alla har. Också att man måste hålla sig till ett system och ha ett spelsystem som jag kan sälja in till spelarna så att dom köper det fullt ut. 
– Jag har sett med Orsa, visserligen i Division 2 och med en snittålder på 19-20 år, att vi blev tvåa i den serien eftersom vi efter jul började lita på systemet. Det tar såklart en tid att sätta ett system. 
– Framför allt vill jag utveckla unga spelare och sedan följa dom när dom gått vidare. Sådana killar har jag haft många av. 

“Då växer man såklart som person”

Förra storbacken brinner för att just utveckla unga spelare. 
– Ja, ju äldre jag blivit desto mer har det blivit åt det hållet.  När jag var yngre var jag kanske mer äregirig, att det var viktigt att vara högt upp och vinna. 
– Det där började lite med (Andreas) Lilja och sedan Joel Persson med flera som varit lite ”late blommer” och som inte någon riktigt trodde på. I Orsa har jag haft unga spelare och sett dom tagit steg. Vi har skickat spelare till Division 1 från Orsa, men även till Hockeyallsvenskan och som lyckats i dom serierna. 
– Killar som ringt och tackat ”Jag hade aldrig kommit hit om det inte varit för dig”. Då växer man såklart som person och det värmer i hjärtat. Med den ålder jag har (61 år) är det jättekul att kunna göra sådana saker.

Foto: Bildbyrån. Mats Lusth väckte stor uppmärksamhet som Moratränare under kvalet mot Leksand.

Vad vet du om intresset kring laget i Tyringe med omnejd?
– Jag vet inte hur det är just nu, men då jag var där tidigare fanns det intresse. När Malmö satsade första rundan, då jag och ”Pekka” (Lindmark) kom ner dit 1988, satsade även Tyringe. Bland annat hade man många före detta Södertälje-spelare. Något år var ”Glenna” Johansson där och ett helt gäng ytterligare som spelat i Södertälje (Även Peter Elander och Thomas Jernberg)
– Det var många bra lag, vi i Malmö, Tyringe, även Rögle lite grann och Team Boro med (Anders) ”Masken” Carlsson, så hockeyintresset har alltid varit stort i Tyringe. Det finns inte så mycket annat där och jag tror intresset fortfarande är stort. 
– Folket i Tyringe och byarna runt om… Du har Hässleholm nära och det är en bra förbindelse med tåg, Lite framgång och vinster, jag vet sedan jag var där tidigare, så kommer det vara mycket folk på läktaren. Även när jag var där som tränare med Kristianstad var det ett väldigt liv och bra tryck i Tyrs hov. Det ska vi hitta tillbaka till, den pushen med publik och sponsorer.

Du bor i Orsa, blir det till att pendla nu?
– (Skratt) Nej, det lite långt att pendla. Jag kommer bo från säsongen börjar till att den slutar där nere. Sedan blir det Orsa resten av tiden.


TV: Markströms snyggaste räddningar enligt nhl.com

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games