SHL-KVALET
Isac Brännström är kritisk mot domarnivån.
Foto: David Wreland/Bildbyrån
Intervju

Isac Brännström kritiserar domarnivån: “Det finns en regelbok, varför inte följa den?”

ANNONS

Det blev förlust för HV71 i den första matchen av ångestkvalet. 
Efteråt är forwarden Isac Brännström kritisk mot domarnivån i en match där det blev fler spelförstörande moment – men samtidigt också tillåts mer. 
– Det finns ju en regelbok, varför inte följa den? I en grundseriematch så hade domarna tagit de utvisningarna, säger Brännström till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det hade laddats upp rejält i Jönköping inför kvällens första kvalmatch mellan HV71 och IK Oskarshamn. Bandet Crut spelade HV-låten på isen när hemmalaget åkte ut på isen och supportrarna hade förberett ett stort tifo till matchen.

Men sedan föll HV och landade rakt på ansiktet.

Hemmalaget inledde starkt men släppte trots det in matchens först mål när Oskarshamn i princip hade sitt första anfall efter fem minuter. Efter det blev Oskarshamn bättre och kunde vinna med 4-2 då HV hade riktigt svårt att göra mål på sina lägen. 
– Vi börjar rätt bra med spelet i anfallszon, en bra start tycker jag. Sedan sticker de upp och gör 0-1 på första skottet. Vi tappar markeringen i hemjobbet och sedan gör de 0-2 snöpligt i vårt boxplay. Det blev en tuff start, säger Isac Brännström till hockeysverige.se efter förlusten och fortsätter: 
– Det blev väldigt snöpligt efter en bra start. Vi missar lite i sorteringen i hemgången och ja… Jag tycker inte att de hade gjort sig förtjänt av att leda där. Sedan fortsatte de och skapade väl hetare lägen än oss. Vi hade väl mer puck i deras zon hela matchen men vi behöver ha mer rörelse och komma in mer på insidan, få igenom puckarna på backskott och ha fler som tar kampen framför mål. De vinner de viktiga kamperna. 

Känslan i HV-lägret var att det mesta studsade emot under fredagskvällen.
– Ja, så var det. Samtidigt tycker jag att vi behöver vara hetare på returer och att komma in på insidan. De står som en femtärning i egen zon och låter oss spela på utsidan. Då får vi mycket tid med pucken men det händer inte så supermycket. Vi behöver ha mer rörelse och på så sätt tror jag vi kommer få hål på dem mer och få lite enklare mål. Sedan är de ju snabba i kontringarna och det kändes som att de spelade lite på det också, säger Brännström.

Isac Brännström: “Vi kan vara lite jävligare”

Oskarshamn hade haft längre tid på sig att förbereda sig inför kvalspelet och hade även kunnat identifiera hur de skulle spela mot HV. Bland annat var Oskarshamn väldigt aggressiva mot HV och låg på sina motståndare nästan efter varenda avblåsning. 

Isac Brännström själv fick då också ta emot en hel del smällar.
– Jag tycker att det var bra kamper åt båda hållen. Sedan tycker jag att vi kan vara lite jävligare också. Vi är lite för snälla i vissa situationer. De spelade tajt och minimerade verkligen riskerna för att sedan kunna gå på kontring. De var effektiva och vi har lite att jobba på. 

Var ni lite oförberedda på det spelet? Behöver ni tuffa till er nu?
– Nej, det tycker jag inte. Men det kan lätt bli så när man möter ett försvar som står mer samlat och försöker vara tajta. Då kan det bli så att man försöker hitta spel på utsidan och försöker hitta in men det är ganska trångt. Vi kanske behöver spela lite enklare in på mål och så. Det finns saker som vi kan rätta till.

Domarkritiken: “Varför inte följa regelboken?”

I matchen var det en hel del stök, gruff och tuffa situationer men domarna tillät också mer med tanke på matchens dignitet. Bland annat videogranskades en tackling av Viktor Lodin men han klarade sig från matchstraff. 

Vad tycker du om nivån som var under matchen?
– De tittar väl på tacklingen och kom fram till att det inte är mer än en tvåa… Men samtidigt tycker jag att det är värdelöst att det ska tillåtas mer bara för att det blir slutspel eller viktigare matcher. Det finns ju en regelbok, varför inte följa den?, undrar Brännström innan han fortsätter: 
– I sådana fall får man hålla samma nivå hela tiden, antingen tar man alla hakningar, slashingar och allt eller så släpper man allting och att man får göra vad man vill på isen. Jag tycker att det… Eller man är ju van vid det men det är tråkigt för det gynnar ju inte skickliga spelare eller så.

Tycker du att det blir för mycket spelförstörande moment? 
– Ja, det är ju ganska mycket slashingar, hakningar och allt sådant där – åt båda hållen. I en grundseriematch så hade domarna tagit de utvisningarna känns det som. Sedan tänkte jag först säga att man kan kanske förstå dem att det är viktigare matcher och man vill inte gå in och förstöra eller påverka så – men samtidigt så finns det en regelbok och man får ju följa den även om det blir intensivare eller tajtare matcher. Det är bara att följa regelboken tycker jag.

Så ska HV71 vända trenden: “Vi är ett bättre hockeylag”

I och med förlusten så tappar HV71 nu också sin hemmaplansfördel och om de ens ska ha chansen att bli kvar i SHL så måste de nu vinna en match i Oskarshamn. 

Men under säsongen har HV bara lyckats vinna två av 26 bortamatcher och de behöver bryta den trenden för att hålla hoppet om SHL-kontrakt vid liv.
– Vi har ju slagit Oskarshamn borta tidigare under säsongen. Nu ska vi vinna här på söndag och sedan får vi se vart det tar oss. Det kan bli sju matcher och det är sex kvar nu. Vi vet att vi måste ta en borta också men vi ska börja med att vinna på söndag. 

Tittar man på de tidigare kvalserierna de senaste åren så har laget som vunnit den första matchen också vunnit hela serien alla tre gånger. Det ser alltså redan tufft ut för HV71.
– Vi är ett bättre hockeylag tycker jag. Vi måste bara spela lite smartare och enklare i vissa stunder så ska det lösa sig, avslutar Isac Brännström.


TV: Magnus Welin om talanghetsen: "Det händer inte ett skit"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games