SM-SLUTSPELET
Rögle besegrar Timrå i första åttondelsfinalen.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
SHL

Rögle vinner första åttondelsfinalen – kan slå ut Timrå på lördag

ANNONS

Rögle BK skaffar sig fördel i åttondelsfinalen mot Timrå IK. 
Under torsdagskvällen vann skåningarna nämligen hemma med 4-1 – och har chansen att säkra en kvartsfinalplats till helgen. 
– Vi studsar tillbaka och stänger ner dem bra, säger Rodrigo Abols till TV4 efter vinsten. 

I kväll släpptes pucken för SM-slutspelet på herrsidan då åttondelsfinalerna började och i Ängelholm ställdes Rögle mot Timrå för en fajt mellan åttan och nian i tabellen. 

Timrå gick in som det högst rankade laget och de inledde även matchen bäst. Bortalaget kunde då även ta ledningen med mindre än fem minuter kvar av första perioden. 

Filip Hållander var glödhet i slutet av grundserien med 26 poäng på de 19 sista matcherna innan slutspelets start och det var även han som höll sig framme för att göra det första målet för SM-slutspelet. Hållander fick pucken i mittzonen och stod för en soloaktion där han gick på utsidan och sedan rundade Röglekeepern Christoffer Rifalk för 0-1 i matchen. 

– Jag fick pucken bra där på vänsterkanten och försökte använda min fart. Gick mest på instinkt och det var skönt att sätta den, säger Hållander till TV4 i pausen. 

Rögle inledde i underläge men enligt Rodrigo Ābols behövde de bara slipa på några detaljer för att komma tillbaka in i matchen. 

– Det är roligt, bästa tiden på säsongen så det är alltid roligt att spela slutspelshockey. Det är ganska jämnt hittills. Vi tappar lite i vår struktur ibland men annars tycker jag att vi spelar helt okej. Vi kan skapa några chanser om vi sätter press, säger Abols.

Rögle vände på steken i andra perioden

I den andra perioden kom Rögle ut mycket bättre och skapade mer press mot Jacob Johansson i Timrås mål som tvingades till ett par avancerade räddningar. 

Men till slut kunde inte Johansson hålla tätt. När Rögle fick chansen i powerplay så kom nämligen utdelningen. Daniel Zaar sköt ett skott som tog en udda båge och letade sig in i målet och kvitteringen var ett faktum. Mot slutet av den andra perioden kunde hemmalaget även ta ledningen. 

Albin Sundsvik lyckades snappa upp en lös puck framför mål och kunde lägga in den i nät för att se till att Rögle fullbordade vändningen och var i ledningen inför tredje perioden. 

– Vi gör det bättre än i första. Vi får ner pucken djupare och är tajtare i mittzon. Det ser helt okej ut för oss ändå. Det är galet tryck här inne och det är en liten ”vi mot världen”-känsla. Det är grymt kul att slutspelet är igång, säger målskytten Sundsvik till TV4.

Timrå hade dock tappat och behövde höja sig igen för att ha chansen att kunna lämna Ängelholm som vinnare.  

– Vi gör det ganska bra i första men sedan får de lite press på oss här och får mycket puckinnehav. Vi måste komma här med bra energi i tredje. Vi ska spela rakt och enkelt bakifrån och komma med fart genom mittzon. Då skapar vi lägen och sedan är det bara att hänga dit den, säger backen Per Svensson.

Rögle höll undan – en vinst från kvartsfinal

Timrå inledde då sin jakt på en kvittering i tredje perioden men även om bortalaget lyfte upp sitt spel och sköt en hel del skott ner mot Rifalk så lyckades de inte få hål på hemmamålvakten. 

Rifalk och Rögle stod emot bra i defensiven och kunde också avgöra i slutet. Mitt i Timrås jakt stack ängelholmarna upp och Rodrigo Ābols satte då 3-1 med bara drygt två minuter kvar. Rögle kunde sedan säkra segern när Timrå tog ut målvakten och Brady Ferguson lyfte in 4-1 i tom kasse. 

– Vi studsar tillbaka efter 0-1. Vi gjorde inte vår bästa period i första men fortsätter spela i alla 60 minuter. Vi höll dem på utsidan bra här i tredje och var starka i mitten och aggressiva på insidan. Vi stänger ner dem bra och vi var noggranna med pucken och tog chansen när vi fick den, säger Abols till TV4 efter vinsten. 

Rögle tar därmed ledningen med 1-0 i matcher och behöver endast vinna en match till för att säkra avancemang till kvartsfinal. Nu vänder serien upp till Timrå för två matcher men Rögle kan slå ut Timrå redan på lördag i fall de vinner den första matchen uppe i Medelpad. 

Rögle – Timrå 4–1 (0-1,2-0,2-0) 

Rögle: Daniel Zaar, Albin Sundsvik, Rodrigo Abols, Brady Ferguson.
Timrå: Filip Hållander. 

Rögle leder serien med 1-0 i matcher.


TV: Summering av Malmös säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL