Foto: Bildbyrån
Intervju

Elias Pettersson på väg till Abbotsford: "Jag är jättetaggad"

ANNONS

Västerås missade slutspel och det spekulerades då i om att Elias Pettersson skulle återansluta till Örebro.
Så blev det dock inte – talangen är nu på väg till Vancouver för att avsluta säsongen i AHL-laget Abbotsford, där tanken är att han ska spela även kommande säsong.
– Jag ser det som en stor erfarenhet inför kommande år och tycker det ska bli väldigt kul, berättar 20-åringen för Hockeysverige.se från flygplansstolen.

Elias Pettersson spelade JVM för Sverige tidigare i vintras och var utlånad till Västerås under i princip hela säsongen. När det stod klart att laget missade slutspel spekulerades det i om att han skulle återvända till Örebro, där säsongen inleddes.

Närkingarna har nämligen ett play in där man hade kunnat använda backtalangen.

Nu står det dock klart att säsongen fortsätter på andra sidan Atlanten. Från flygplansstolen i Amsterdam berättar JVM-spelaren att säsongen kommer att avslutas i AHL med Abbotsford Canucks.
– Jag ska ta mig direkt från Vancouver till Abbotsford. När vi inte kunde gå till slutspel med VIK förde vi lite olika diskussioner. Sen har vi snackat länge att jag ska avsluta säsongen i AHL. När det dök upp var det bara att köra.

Hur ser du på att få åka över redan nu?
– Jag är jättetaggad. Jag ser det som en stor erfarenhet inför kommande år och tycker det ska bli väldigt kul.

“Bra erfarenhet inför säsong”

Det var som sagt tal om att Elias Pettersson kunde återvända till Örebro, som var “originallånet” från Vancouver Canucks. Men efter att ha fått lite speltid i SHL blev det istället spel för moderklubben i Hockeyallsvenskan.

Och det ser nu också ut som att backen har spelat sin sista match för närkingarna.

Var det aktuellt att du skulle återvända dit?
– Det vet jag inte så mycket om. Jag såg att det skrevs lite om det men det var mest agenten och Vancouver som snackade med Örebro. Jag ser det här som en väldigt bra erfarenhet inför säsong, framför allt.

I Västerås blev det 14 poäng på 34 matcher. Det samtidigt som laget och hela föreningen gick igenom en mycket tuff säsong där den externa kritiken har varit stenhård i stunder.
– Vi har väl inte haft den bästa säsongen i år. Det har varit en svår och konstig säsong med mycket skador och mycket annat som inte har klickat i. Det var en tuff period där vi förlorade många matcher där vi hade behövt poäng. Det gjorde att vi missade slutspelet.
– Jag tycker att det har varit extremt kul att få spela för moderklubben och jag tycker att min egen säsong, jag har trivts bra, men haft lite upp och ner precis som laget. Jag är nöjd ändå.

Ser ut att stanna därborta: “Det som är sagt inför nästa år”

Patrik Allvin, general manager i Vancouver Canucks, har tidigare under säsongen sagt att han önskar att se både Elias Pettersson och Jonathan Lekkerimäki på plats i Nordamerika hela nästa säsong.

Något som verkar vara mer eller mindre spikat för “EP” att det inte blir någon återkomst till svensk hockey nästa säsong.
– Jag åker nu för att få erfarenhet inför nästa år och det är det som är sagt inför nästa år. Det ska bli en stor utmaning.

Vad ska bli roligast med att få åka över?
– Roligast ska väl bli att komma till ett nytt lag och få en nytändning. Att spela på liten rink. Jag ser det bara som en positivt utmaning och en framgång i min karriär. 

I Abbotsford spelar just nu svenskarna Linus Karlsson och Filip Johansson.


TV: Höglanders snyggaste mål enligt nhl.com

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL