Danick Martel hyllar kedjekamraten Jonathan Lekkerimäki.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Danick Martel hyllar kedjekamraten Jonathan Lekkerimäki: “En blivande superstjärna”

ANNONS

Jonathan Lekkerimäki har öst in mål i SHL den senaste tiden. 
Nu hyllas 19-åringen av sin nya kedjekamrat Danick Martel som spår en lysande framtid för stortalangen.
– Han är en blivande superstjärna – om han fortsätter så här kommer han att vara väldigt framgångsrik i NHL, säger Martel till hockeysverige.se. 

Örebro förstärkte sin forwardssida inför slutet av säsongen då de värvade in kanadensaren Danick Martel från finska HPK i januari. 

Den 29-årige anfallaren har nu gjort sig hemmastadd i klubben då han har varit på plats i över en månad och fått spela nio matcher för Örebro. Han väntar dock fortfarande på att göra sin första poäng då Martel fortsatt är poänglös efter nio matcher i SHL. 

Han får dock fortsatt ett stort förtroende av tränarstaben. Under sin första tid i Örebro har Martel nämligen matchats i toppkedjan tillsammans med Hannes Björninen och Jonathan Lekkerimäki, en formation som har burit upp laget den senaste tiden. 

Nyförvärvet trivs då med sin omgivning. 
– Jag tycker att vi har tre väldigt olika spelstilar vilket gör att vi kompletterar varandra. ”Lekki” är målskytten som spelar lite mer på utsidan och väntar på rätt läge att avlossa sitt skott. Björninen är också en väldigt smart center. Sedan är jag där och även om jag är den minsta spelaren i kedjan (175 centimeter lång) så kommer jag vara den som ställer mig framför mål och försöker ge utrymme till mina medspelare. Vi har alla tre olika stilar och passar bra tillsammans, säger Martel till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag tycker att vi har varit framgångsrika i anfallszon och vi är inne på mål framåt där vi vinner våra kamper och skickar pucken mot mål där bra saker händer. I den här matchen (mot HV71) kom alla fem målen från skott utifrån. Det är ett tecken på att vi behöver skjuta mer och ta oss in mer framför deras mål. Det är också den typen av spelare jag är att jag tar mig in i de situationerna även om jag är lite kortare.

Hyllar Lekkerimäki: “Ett skott av NHL-kaliber”

Även om spelet inte riktigt lossnat för Danick Martel än så har det verkligen gjort det för hans kedjekamrat Jonathan Lekkerimäki. Stortalangen var glödhet under februari månad då han sköt nio mål på lika många matcher vilket var bäst av alla SHL-spelare under den perioden. 

Totalt har Lekkerimäki gjort 19 mål och 29 poäng på 43 matcher för Örebro. Sett till målskytte är han då en av de bästa juniorerna någonsin i ligan. Endast åtta tidigare juniorspelare i SHL har skjutit fler mål under en säsong än vad Lekkerimäki gjort den här säsongen. 

Martel är då full av beundran för sin kedjekamrat. 
– Det lättaste att se är målen han gör och han har helt klart ett skott av NHL-kaliber. Men förutom det så har grabben ett riktigt bra mindset. Han är väldigt lugn i alla matcher, spelar på rätt sätt och blir aldrig frustrerad, säger kanadensaren om Lekkerimäki.

Danick Martel och Jonathan Lekkerimäki spelar tillsammans i Örebros toppkedja. Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Danick Martel: “Han är en blivande superstjärna”

Jonathan Lekkerimäki draftades av Vancouver Canucks som 15:e spelare i NHL-draften 2022 och Canucks har höga förväntningar på stortalangen när han väl tar klivet över till Nordamerika. 

Danick Martel har själv spelat 13 NHL-matcher och 383 AHL-matcher under sin karriär och vet därmed vad som krävs för att ta sig upp till världens bästa hockeyliga. Enligt honom har då Lekkerimäki alla bitar för att nå hela vägen till toppen. 
– Jag spelade mestadels i AHL med flera unga killar som var på väg uppåt i sina karriärer och killarna som tog sig upp till NHL var inte alltid de bästa spelarna. Men det var spelarna som kunde göra skillnad, antingen defensivt eller offensivt, men också genom att ha ett bra huvud på sina axlar och att ha rätt mindset av att vara en lagspelare. Jag tycker att ”Lekki” är ett bra exempel på en sådan spelare för sin ålder och han är helt klart en blivande superstjärna, säger Martel och fortsätter sin hyllning: 
– Jag har spelat där och jag tror också att han kommer att spela i NHL. Jag vet inte när och han kanske kommer behöva samla på sig erfarenhet i AHL också men i framtiden tycker jag absolut att han har en spelstil som passar NHL. Han är duktig med pucken, är en smart kille och låter inget stiga honom åt huvudet. Jag tror att om han fortsätter vara en bra lagspelare så kommer han att vara väldigt framgångsrik i NHL.

En längre intervju med Danick Martel kommer på hockeysverige.se under torsdagen.


TV: Hedberg om den tuffa tiden i Örebro

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM