Hampus Sjöström.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Trots ovissheten - Hampus Sjöström bygger framtida Rögle

ANNONS

Fem poäng ner till kval, nio matcher kvar och ovisshet kring kommande säsong. 
Samtidigt som allt detta håller Hampus Sjöström på att bygga det nya Rögle. 
– Vi vet vad vi gör och andra känner sig trygga med hur vi arbetar, berättar sportchefen för hockeysverige.se.

Det har verkligen inte varit någon mjukstart för Hampus Sjöström sedan han tog över ansvaret som sportchef i Rögle BK i december. 34-åringen som tidigare varit assisterande bakom Chris Abbott kastades in för att fylla tomrummet och har därmed blivit ensam ansvarig i rollen för första gången i karriären. Detta i en klubb som både gått tungt i botten av SHL och som fortsatt dras med en stor ovisshet kring vilka som ska leda framöver. 

– Det har varit omtumlande, men jag tycker ändå det har fungerat bra. Jag har haft bra stöd både internt och externt, det är många som stöttat och hjälpt till. Jag är långt ifrån ensam på posten, även om det kan se ut så utifrån, berättar Sjöström för hockeysverige.se.

Vad har varit största utmaningen? 
– Jag har utformat någon typ av relation till bröderna Abbott, så det är klart man blir påverkad av att den här typen av förändring sker. Det är klart att det varit en ny och speciell situation, men jag har fått otroligt bra stöd som sagt, så det har fungerat bra på så sätt. 

Hampus Sjöström och Chris Abbott. Foto: Bildbyrån.

Bröderna Abbott fick lämna rollerna som tränare och sportchef och istället har Sjöström tagit över tillsammans med bland annat huvudtränaren, Roger Hansson. Huruvida det blir så även framöver är dock oklart. Ombyggnationen fortsätter och så sent som i förra veckan nämndes Niclas Hävelid som ett aktuellt namn för en ledarroll. 

– Vi har en plan och en process som vi följer nu. Sen kan jag inte säga så mycket mer än det här och nu. Allt sånt får vi ta längre fram när vi ritat klart karten helt enkelt, säger Sjöström om tränarjakten. 

Som Sjöström säger ska kartan ska ritas om, men utöver ovissheten kring detta befinner sig han själv i en situation där han faktiskt inte ännu vet vilken serie laget spelar i eller om han blir kvar till kommande säsong. 

– Det hänger lite på vad vi sätter för plan framåt och vad vi får för pusselbitar på plats. Det är en del av helheten som vi får ta hänsyn till för att se vad som blir bäst för Rögle BK. Det är det som är fokuset i planeringen. Sen får vi se var det landar, säger han om sportchefsrollen.

Vill du vara kvar?
– Ja, på något sätt vill jag vara kvar och bidra till att vi fortsätter ta steg som förening och återupptar den fina utveckling som föreningen har haft de senaste åren. Vi ska ta nya tag med start i dag, säger han och syftar på torsdagens möte med Frölunda.

“Vi börjar närma oss ett upplägg” 

Trots all denna ovisshet har det ändå uppgets att Sjöström varit i farten och att spelare som Jesper Pettersson, Axel Andersson, Mattias Göransson och Oliver Eklind är klara för en flytt till Ängelholm.

– Det funkar bra, allt löper på i sin takt. Det känns som att vi har bra alternativ och lösningar som vi kan komma vidare med när läget är rätt för det, men vi har ingen brådska med det. Vi är mer måna om att det blir rätt och genomtänkt, säger Sjöström och fortsätter: 
– Det finns en massa olika planer. Det beror ju på vad vi får för pusselbitar på plats i nästa steg. Vad de innebär håller vi för oss själva till det är dags att implementera det ena eller det andra, beroende på vad det är för coachstab eller organisation. Vi börjar närma oss ett upplägg som vi känner oss trygga med. 

Vad har du för mandat när det kommer till att värva i och med denna ovisshet? 
– Det funkar bra. Jag har en bra dialog både internt och externt när det gäller dem bitarna. Det känns som att vi vet vad vi gör och andra känner sig trygga med hur vi arbetar framåt också. 

Marknaden har beskrivits som död nu, hur ser det ut inför nästa säsong? 
– Det rör ju på sig i alla ligor med avtal som går ut och hela den biten. Det kommer nog hända grejer i alla klubbar, så det kommer nog inte skilja sig så mycket från tidigare säsonger mer än det som redan försvårat marknaden nu med utökat importantal i Schweiz och bättre längre i AHL. Det skapar en lite ny värld, men det är lika för alla. 

Hampus Sjöström och målvaktstränaren Peter Hirsch. Foto: Bildbyrån.

Ska det bli skönt när ni rett ut allt det här?  
– Nja… det är ju någonstans en del av varför man håller på. Sen är det klart man får gilla läget i de här situationerna. Det är de här utmaningarna som bygger och härdar en på något sätt. Man lär sig otroligt mycket, men sen är det en utmanande tid vi står inför med otroligt viktiga matcher. Det känns på ett sätt väldigt inspirerande att vara en del av det och försöka påverka på bästa möjliga sätt.

Valde att sitta lugnt i båten

Trots den bottenstrid man nu blivit indragen i valde Rögle att sitta lugnt i båten innan deadline för övergångar för en vecka sedan. Något som Sjöström menar bland annat handlar om att ge det hela tid. 

– Vi har en bra trupp. För oss handlar det om att få ut maximalt av den. Vi har stor tilltro till de som ska göra det och har väl också påbörjat en ny process sedan tränarbytet, så de ska få tid att anpassa sig till det nya och få lugn och ro i den processen istället för att addera nytt till det också. Sen har vi många skickliga unga spelare som är uppe och pressar på underifrån. Vi känner att vi har den stabiliteten därifrån också, säger han. 

Vad är det för positiva tecken som ni sett som gjorde att ni satt lugnt?
– Ja, dels är det att de som kommit underifrån har gjort det väldigt bra. Sen tar vi kliv spelmässigt, men det handlar om att få ihop 60 bra minuter för att kunna ta poäng i den här ligan. Det är det vi jobbar med och vill ha kontinuitet i. 

Vad är nyckeln för att hålla er på rätt sida strecket?
– Tro på det vi gör och ställa krav på varandra att hela tiden bidra med maximala prestationer. Det är det som kommer bli nyckeln. Det går inte att bjuda på för långa byten emot där vi inte är på tå, utan det gäller att vara fokuserad hela tiden och göra sitt bästa även när man känner att man inte har en bra dag. Det kan vi alla hjälpas åt med att åstadkomma, avslutar Sjöström.


TV: Jacob Markströms bästa ingripanden 23/24

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan