CHL-FINALEN
Se höjdpunkterna från finalen.
Video: Viaplay
CHL

Skellefteå förlorar CHL-finalen – Genève-Servette är historiska mästare

ANNONS

Det blir ingen Europatitel för Skellefteå AIK. 
Västerbottningarna förlorar nämligen CHL-finalen mot Genève-Servette med 3-2 och får nöja sig med silver. 
– Robert Ohlsson sade att de ska vara som lejon men de ser mer ut som tama katter, säger Viaplay-experten Erik Granqvist. 

Under tisdagskvällen avgjordes Champions Hockey League och en ny mästare skulle koras då Genève-Servette och Skellefteå AIK möttes i CHL-finalen nere i Schweiz. 

Men det blev då ingen triumf för Skellefteå utan deras finalförbannelse fortsätter. Skellefteå har förlorat fyra SM-finaler i rad och kan nu även addera en finalförlust i CHL då Genève vinner finalen i sin hemmaarena med 3-2 för att bli historiska mästare. Inget annat lag hade någonsin ens gått till final i CHL och Genève-Servette blir därmed historiska Europamästare.

Genève var hetare i starten av matchen och fick också den bästa starten på matchen. Det ledde till att schweizarna kunde ta ledningen med 1-0 redan efter fem och en halv minut då Eliot Berthon var fri mot målvakten Linus Söderström och lade in pucken i mål. Målburen gick dock ur sin position i samband med målet men målet godkändes då Söderström knuffade undan målet precis när Berthon skulle lägga in pucken.

Dubbla powerplay-mål av Genève

Skellefteå fick dock ett kvitteringsmål från ingenstans då Martins Dzierkals sköt då ett skott som överraskade målvakten Jussi Olkinuora och de hade då fått 1-1 i matchen. Men där tog det roliga slut för västerbottningarna. Genève fick spela powerplay i slutet av perioden och kunde då göra dubbla mål.

Först spelade Teemu Hartikainen pucken bakom sin egen rygg till Sakari Manninen som skickade på ett direktskott som gick in högt bakom Söderström. Bara minuten senare small det igen då  Tim Berni avlossade ett skott från blålinjen och Daniel Winnik höll sig framme och styrde in Genèves tredje mål i matchen.  

Ställningen var alltså 3-1 efter 20 minuters spel.

– Vi är ganska bra men de får ett PP och lyckas göra två mål. Det är det som är skillnaden just nu. Vi skapar rätt många chanser fast vi inte har så jäkla bra spel. Vi spelar lite för enkelt och blir lite straffade på det. När vi slutar bry oss om atmosfären så ser det ganska bra ut, säger Skellefteås Pär Lindholm till Viaplay i pausen. 

Expertens kritik: “Har knappt behövt göra någon räddning”

I den andra perioden så lyfte Skellefteå upp spelet i jakten på att komma tillbaka in i matchen men Genève spelade stabilt i försvarsspelet och höll Skellefteå på utsidan. 

Det gjorde att det fortsatt var 3-1 efter två perioder. 

– Det är rätt mycket fram och tillbaka. Vi försöker skapa lite mer än vi gjorde i första men har inte kommit loss så mycket hittills. Vi har inte riktigt ordning på pucken. När vi väl har pucken och kan vända snabbt i mittzon så gör vi det bra. Vi ska fortsätta jaga, säger stjärnan Oscar Lindberg efter 40 minuters ishockey. 

Viaplay-experten Erik Granqvist var då kritisk mot hur Skellefteå uppträdde ute på isen under matchens två första perioder. 

Robert Ohlsson (tränare Skellefteå) sade inför matchen att deras mindset är att de ska vara som lejon men det vi har sett är lite mer som tama katter och vinner inte pucken. Nu behöver de lägga allt i varje närkamper, vinna pucken och attackera in mot Olkiniuora. Han har ju knappt ens behöva göra en räddning än så länge, säger Granqvist inför tredje perioden. 

Skellefteå reducerade – men förlorade ändå

Skellefteå inledde sin jakt på ett reduceringsmål och började pressa ner mot Genèves mål. Klockan tickade fort och minuterna rann iväg för bortalaget från Sverige men då lyckades de sedan få in 3-2. Den defensive backen Petter Granberg följde med upp i anfallet och lämnade över pucken till Anton Heikkinen som sköt och pucken gick in på klubbhandssidan hos Olkinuora och Skellefteå var nu bara ett mål bakom. 

Hoppet tändes då för Skellefteå som började lyfta upp ännu mer för att få in den så viktiga kvitteringen. De fick då också en drömchans att vända på matchen då veteranen Valtteri Filppula drog på sig en utvisning med blott tre minuter kvar och Skellefteå fick spela powerplay precis i matchens slutskede. Det blev därmed en dramatisk avslutning på finalen. 

Skellefteå tog ut målvakten i slutet för att spela sex-mot-fyra och fick även ett par heta lägen att sätta kvitteringspucken men då stod Olkinuora i vägen. Genève blev sedan fulltaliga och fick spela fulltaligt. Skellefteå lyckades inte kvittera utan i stället kunde Genève-Servette vinna finalen med 3-2. 

De schweiziska mästarna från i fjol är nu därmed även Europamästare. 

Svenskarna som blir Europamästare

I stället för att bli det fjärde laget att vinna CHL-guld så blir Skellefteå det fjärde svenska laget att förlora en final i Champions Hockey League. Tidigare har även Frölunda (2015), Växjö (2018) och Luleå (2023). 

Hos Genève-Sevette fick två svenskar vara med och lyfta CHL-bucklan. Backstjärnan Theodor Lennström var med på isen när segern bärgades medan assisterande tränaren Rikard Franzén också hade en del i triumfen. 

Genève-Servette – Skellefteå 3–2 (3-1,0-0,0-1) 

Genève: Eliot Berthon, Sakari Manninen, Daniel Winnik. 
Skellefteå: Martins Dzierkals, Anton Heikkinen.


TV: Det bästa från Jaromir Jágrs karriär

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan