Fredrik Söderström och Viktor Stråhle.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Fredrik Söderström om Viktor Stråhle: "Frågan är om han har spelarnas förtroende?"

ANNONS

Inför säsongen pekades Björklöven ut som en kandidat till SHL-avancemang. Nu ligger laget på en sjätteplats i tabellen – som ligans formsvagaste hemmalag.
Är Viktor Stråhle rätt tränare att leda Umeålaget framåt?
– Frågan är om han har spelarnas förtroende? säger TV4:s expert Fredrik Söderström till hockeysverige.se.

Råder kris i Björklöven just nu?

Om inte ser läget åtminstone betydligt mer dystert ut än vad både spelare, ledare och supportrar förmodligen hoppats på vid det här laget. I går inkasserade Umeålaget sin åttonde förlust på de tio senaste hemmamatcherna via en 1–4-förlust mot nästjumbon Östersund.

De senaste tio matcherna har Björklöven bara lyckats plocka en trepoängare på hemmaplan.

– Det är iögonfallande svagt, konstaterar TV4:s expert Fredrik Söderström för hockeysverige.se.
– Alla lag kan hamna i stökigheter, men just när det blir på hemmaplan så blir det så tydligt och förödande över tid. Dels skapar man en oreda med publiken, supportrarna och sponsorer. Det är där, på hemmaplan, de vill se sitt lag prestera och leverera. Björklöven har över tid skämt bort sina hemmasupportrar och jag har gjort otaliga matcher i Umeå sedan jag kom in på TV4 där det varit lapp på luckan och en eufori runt matcherna. Man har haft många spelare som extra gärna har velat visa upp sig på hemmaplan. Stjärnor som går i gång på att vara kung på hemmaplan.

Fredrk Söderström. Foto: Bildbyrån

“Det är lätt att peka på Stråhle”

Den här säsongen har man i stället var kungar på bortaplan, där man är ligans bästa lag, medan man varit tämligen mediokra hemma i Winpos Arena. Bara 26 av lagets 66 poäng har kommit på hemmais.

– Det ser otroligt spänt ut i Björklöven just nu. Man har elektricitet i grejerna. Det hänger också ihop med sättet som Björklöven spelar på, vilket är en charmig hockey som är framtung och offensiv, men när man inte har effektiviteten med sig så blir det jobbigt. På presskonferensen i går (efter Östersundsmatchen) ser jag att Viktor Stråhle kokar inombords, men han försöker sakligt säga att de för matchen och har mer kvalificerade avslut. Han lägger alla ägg i samma korg. 
—Man kan snacka hur mycket siffror och underliggande statistik man vill – i slutändan är det en siffra som gäller: Antalet poäng du plockar. Där är man gravt underpresterande, säger Söderström.

Under säsongens gång har det på sina håll riktats kritik mot huvudtränaren Viktor Stråhle. Fredrik Söderström är inte övertygad om att ett tränarbyte hade hjälpt Björklöven i det läge man nu befinner sig i.

– Det är lätt att peka på Stråhle, men jag ser inte att allt bara skulle vända om man gjorde sig av med honom, säger Söderström och utvecklar:
– Jag anser att Viktor Stråhle är oerhört konsekvent, han har en tydlig idé och han är envis – vilket för mig är en positiv egenskap. Frågan är om han har spelarnas förtroende?Jag får inga signaler på att spelarna vänt honom ryggen, men det brukar vara det man faller på som tränare, att man inte når fram till gruppen. Det har jag dock varken sett eller hört kring Stråhle, så då tänker jag att det är han och kollegorna som ska göra det.

Viktor Stråhle. Foto: Bildbyrån

Obekväma beslut kan behövas

Enligt Söderström börjar det nu också bli upp till bevis för Björklövens sportchef Per Kenttä. Inte bara när det kommer till vad truppen eventuellt behöver förstärkas med – sportchefen kan även behöva fatta andra, mer obekväma beslut.

– Ibland jagar man spelare som ska komma in, men jag har också varit med i fall där man behöver plocka bort spelare för att få en bättre hierarki och ordning i gruppen. Ibland kan det vara spelare som poängmässigt är ganska bra. Jag tänker inte sitta här och säga namn, men ibland måste sådana obekväma beslut tas i hopp om att det ska bli bättre. 
—Spelarna förväntar sig att de modigaste personerna ska vara tränarna och sportcheferna – de ska våga fatta tuffa beslut för att det ska bli ordning och reda. Där kan jag tänka mig att Björklövens spelare och ledare blickar mot ledningen. Det kanske är dags att det händer något? Det behöver inte betyda att en tränare ska få sparken, säger Söderström.

Oavsett om det rör sig om spelare in eller ut ur Björklövens omklädningsrum menar Söderström på att något måste hända innan deadlinen om två veckor.

– Nu får Kenttä dammsuga marknaden och se vem som kan komma in i spelargruppen och börja ställa krav på nordamerikanerna på ett sätt som gör dem bättre. Man kan tjata hur mycket som helst som tränare, men en stor erfarenhet som jag har från mitt tränarliv är att det är i gruppen som de tydligaste känslorna förmedlas – det är där kravbilden formas.
– Kan man få en sådan Scott Pooley att prioritera det enkla och defensiva spelet före chansen att nosa på ett två-mot-ett-läge och ett eventuellt mål? Jag har själv haft många importer och har uppskattat många av dem, men jag vet att det är krävande (som ledare) när man har många av den typen av spelare. 
— I grunden tycker jag om när ett lag har en tydlig förstaformation. För mig har Björklöven lite för många likadana spelare. När man då ska räta upp ledet så blir det lite otydligt när en spelare kan åka hiss från att vara forward tolv till forward tre under en och samma vecka. Då är det svårt att utkräva ansvar av spelarna.

Scott Pooley. Foto: Bildbyrån

“Då kan man matcha de bästa lagen”

Allt är emellertid inte bara elände i Björklöven. Laget har, som sagt, varit ligans bästa bortalag den här säsongen och har en spelare i Myles Powell som ligger på en andraplats i Hockeyallsvenskans poängliga med sina 42 poäng på 39 matcher.

Lägg därtill att Umeålaget har en av ligans främsta målvakter i form av Joona Voutilainen till sitt förfogande. Med en räddningsprocent på 92,0 procent efter 28 spelade matcher slåss finländaren i toppen av målvaktsligan den här säsongen.

– Det finns en glimt i ögonen när de spelar mot bra lag. Jag får intrycket att de bästa spelarna i Björklöven har en hög nivå när man tvingas till det, när man har ryggen mot repen. Då kan man matcha de bästa lagen och som tränare är det helst det du vill se om man ska gå långt. Tar man sig i kragen och om man kan hitta tillbaka på rätt spår så kan man i ett slutspel bli farliga. Med de toppar man har, med den målvaktssida man har och med backsidan, som åtminstone är tre plus, så borde det gå att paketera ett bra slutspelslag av det man har – även om det ser väldigt bistert ut just nu.

Söderström tror inte att den senaste tidens svaga resultat påverkat Björklövenspelarnas moral nämnvärt.

– Jag förstår att det spökar ordentligt och att det blåser ordentligt runt Björklöven, men jag kan också se en charmig utmaning i det hela. Spelarna, och i synnerhet inte de utländska spelarna, tittar inte på TV4 Hockey och läser inte svenska medier. De är nästan olyckligt ovetande, som jag förstått det. Som jag förstått det har den här blåsten inte kommit hela vägen in i omklädningsrummet, utan det är fortfarande leenden på träningarna och skratt i omklädningsrummet. Det är jätteviktigt, säger Söderström.

Fredrik Söderström. Foto: Bildbyrån


TV: Analys av Elias Lindholms trejd

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan