Jakob Ihs Wozniak.
Foto: Martin Jansson & Johan Löf/Bildbyrån
SHL

Jakob Ihs Wozniak får göra SHL-debut med Luleå: “Det är supercoolt”

ANNONS

Jakob Ihs Wozniak har öst in poäng i J20 Nationell. 
Nu får 16-åringen göra SHL-debut för Luleå under morgondagens match mot Växjö.
– Det ska bli superkul men jag är lite nervös bara, säger Ihs Wozniak till NSD

Luka Radivojevic i Örebro är den enda spelaren född 2007 att få speltid i SHL. Men nu ser det ut att bli en andra 07:a i toppligan och den första svensken dessutom. 

Tidigare har Oliwer Sjöström varit ombytt i två matcher för Luleå men inte fått spela och nu ser i stället Jakob Ihs Wozniak ut att bli den andra 07:an i SHL den här säsongen. 

När Luleå åker ner till Växjö för morgondagens SHL-match så finns nämligen 16-åringen med i laget och får göra sin debut för Luleås A-lag. 

– Det är supercoolt. Det är verkligen något jag har drömt om sedan jag var liten. Det ska bli superkul men jag är lite nervös bara, säger Ihs Wozniak till NSD.

Jakob Ihs Wozniak får SHL-debutera efter J20-succén

Jakob Ihs Wozniak har gjort stor succé den här säsongen. Trots att han bara är 16 år gammal så har han dominerat för Luleås J20-lag där han leder interna poängligan med 41 poäng på 31 matcher. Han har också redan tagit sig in bland de topp tio bästa säsongerna av en 16-åring i J20 Nationell genom tiderna. Ihs Wozniak är sju poäng bakom Lucas Raymonds rekord på 48 poäng av en 16-åring i J20-ligan. 

16-åringen ses redan som en topptalang inför NHL-draften 2025 – och får nu alltså göra SHL-debut. 

– Första matchen är alltid speciell, men de gäller att de spelar avslappnat och tar med sig det som de kan. Spela enkelt. Det är ett högre tempo och det gäller att vara vaken i spelet, säger Luleåtränaren Thomas Berglund till NSD och fortsätter: 
– Det är inte lätt att gå in första matchen. Jag förväntar mig att han jobbar hårt och gör det han ska göra. Jag vet att han har en skicklighet som han kan nyttja.

Under sin korta karriär har Ihs Wozniak varit en framträdande spelare för både U16- och U17-landslaget. 2022 var han också en av de bästa spelarna i TV-pucken då han bar Norrbotten till ett skrällartat guld med 10 mål och 18 poäng på åtta matcher.


TV: Adrian Kempes jättemiss

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM