Simon Önerud har fått ett lyft den senaste tiden.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Simon Önerud om lyftet i HV71: “Känt att det finns mer inom mig”

ANNONS

Inför årets säsong erbjöds inte Simon Önerud ett nytt kontrakt av HV71 och han fick först bara chansen igen på tryout innan han spelade till sig ett kontrakt. 
Nu gör 35-åringen succé och har varit en av HV:s bästa spelare den senaste tiden med åtta poäng på åtta matcher.
– Jag spelar som att detta är min sista säsong, säger Önerud. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

HV71 har haft en tung säsong och legat under kvalstrecket hela säsongen men den senaste tiden har nästjumbon börjat avancera lite. De har plockat fler och fler poäng vilket lett att de har börjat närma sig lagen ovanför. 

Under torsdagskvällen spelade HV en ödesmatch mot Malmö Redhawks då det skiljde fyra poäng mellan lagen. Seger och avståndet minskade till blott en poäng men förlust och avståndet skulle öka till sju poäng. 

Hemmalaget lyckades då vinna med 5-3 för att ta tre poäng och de har därmed chans att gå upp på säker mark för första gången sedan september. De är nämligen bara en poäng bakom Malmö med en match mindre spelad. Om HV vinner sin hängmatch kommer de alltså att gå förbi. 

Simon Önerud blev hjälte med två mål i måstematchen mot Malmö innan han klev av med en befarad skada.
– Tvunget att vinna vet jag inte, det är 52 omgångar och först då som det avgörs. Men det är klart att vi och alla runt om visste att det var en jäkligt viktig match. Det är lätt att säga nu att vi var tvungna att vinna men om inte annat så hjälpte det oss väldigt mycket på vägen att få ännu mer hugg på lagen ovanför, säger veteranen efter segern.

HV71 sätter nu mer och mer press på lagen ovanför då de bara är en poäng bakom Malmö, tre poäng bakom Örebro, fem poäng bakom MoDo och sex poäng bakom Rögle. 
– Vi fokuserar faktiskt mest på oss själva och jag antar att de andra lagen också gör det. Om vi ser till att plocka poäng och vinna matcher så kommer vi klättra i tabellen. Vi får hoppas att de känner flåset underifrån ändå, säger Önerud. 

Simon Önerud om lyftet: “Vore nästan konstigt”

Simon Önerud har prickat formen för HV. Han inledde säsongen med fem poäng på de första 26 matcherna men den senaste tiden har han klivit fram mer och mer. 

På de senaste åtta matcherna har Önerud gjort åtta poäng och han har varit en av lagets bästa spelare flera matcher i rad. Här förklarar profilen vad som ligger bakom lyftet. 
– Jag har fått lite mer kontinuitet om man jämför med de senaste säsongerna. Det vore nästan konstigt om det inte går åt rätt håll. Det är skönt ändå att kunna vara med och bidra men det är inte målen som är “prio” för mig utan det är att vinna matcher. 

Simon Önerud har börjat leverera igen. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Han börjar då hitta tillbaka mer och mer till hur han spelade för några år sedan, innan de tuffa skadorna. 
– Det handlar mycket om tajming och så också, att man lägger kraften på rätt ställen. Det är små detaljer som gör stor skillnad. 

Fick först nobben – nu gör han succé: “Jäkligt tacksam”

Sedan HV71 åkte ut ur SHL 2021 har Simon Önerud haft det svårt och varit hårt skadedrabbad. Under säsongen i HockeyAllsvenskan gjorde han bara 25 matcher i grundserien innan han sedan spelade skadad i slutspelet när HV gick upp till SHL. 

Förra säsongen spelade 35-åringen bara sex matcher då han led av skadebesvär och efter att HV säkrade kontraktet så meddelade HV71 att trotjänaren inte erbjöds något nytt kontrakt utan fick lämna klubben. 

En skada på Herman Hansson under sommaren öppnade dock upp för Önerud som fick ett tryout-kontrakt med HV. Det ledde sedan till att han skrev på ett kontrakt för hela årets säsong. 

Efter att först ha fått nobben av klubben i sitt hjärta har den tidigare kaptenen återigen blivit en viktig spelare i HV71. 
– Jag är jäkligt tacksam först och främst för att jag fick chansen. Det var tråkigt när Herman blev skadad men desto roligare nu när han var tillbaka och vi fick spela tillsammans också, säger Önerud och fortsätter: 
– Jag tycker väl att man har tagit steg hela tiden. Det började väl ganska tufft vilket är förståeligt när man har varit borta så pass länge. Jag tycker att jag har tagit steg för steg och spelat min bästa hockey nu på slutet.

Blev först inte erbjuden ett kontrakt – men nu är Önerud en viktig spelare för HV igen. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Har du haft en revanschkänsla och velat visa vad du går för ännu mer med tanke på att du först inte blev erbjuden ett kontrakt? 
– Nej, inte mot någon annan än mig själv och att ta revansch på de senaste säsongerna som har varit tuffa både för laget och mig själv. Det har varit mycket skavanker som har stört så det är jäkligt skönt att ha känt sig pigg och fräsch denna säsongen. Det är mer skönt att man får ett kvitto på den känslan som man har haft själv. 

Önerud har spelat längre ner i hierarkin hela säsongen men har alltså på slutet fått mer utdelning och de senaste nio matcherna är det ingen i HV som har gjort lika mycket mål eller poäng som veteranen. 
– Det är skönt. Jag har ändå känt att det finns mer inom mig att ge så det är jäkligt skönt och jag är tacksam att jag fick chansen att visa det. 

Forwarden har fått uppleva dubbla milstolpar under säsongen då han både nått 600 SHL-matcher samt 500 matcher i HV71. Han fyller dock 36 år till sommaren och det finns en osäkerhet kring hur länge han fortsätter spela. 
– Jag spelar den här säsongen som att det vore min sista. Det är klart som tusan att jag älskar att spela hockey och hoppas att kunna spela vidare. Men det blir lite så när man har blivit utan kontrakt en gång så spelar man varje match som att det vore den sista matchen. Man njuter där ute, avslutar Simon Önerud.


TV: Lucas Elvenes om tiden i HV71: "Mådde skit"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games