JONATHAN DAHLÉNS MÅLREKORD
Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Jonathan Dahlén hyllas av Zetterberg: "Imponerande, men inte förvånande"

ANNONS

Timrås meste målskytt genom tiderna heter från och med gårdagen, Jonathan Dahlén. 
26-åringen satte nummer 190 - och imponerar på ingen mindre än Henrik Zetterberg. 
– Jag måste säga att det är rätt imponerande, säger “Zäta” till hockeysverige.se.

190 mål. Så lyder det imponerande målrekordet som Jonathan Dahlén satte i gårdagens vinstmatch mot Frölunda. Med sitt 2-2 mål blev han klubbens främsta målskytt genom alla tider.
– Det är otroligt stort. Man vet att det har närmat sig. Det är en stor ära och helt fantastiskt, sa Jonathan Dahlén i TV4 Plays sändning och fortsatte:
– Det går inte riktigt att sätta ord på. Ända sedan man gick hockeygymnasium här har man brunnit för föreningen och lärt känna så många kompisar. Man har varit med om det mesta här.

En som imponeras av och gläds åt Jonathan Dahléns framfart och att han redan som 26-åring slagit målrekordet i Timrå är en av Sveriges bästa spelare genom alla tider, Henrik Zetterberg

– Jag måste säga att det är rätt imponerande. Det säger mycket om att han är en otrolig målskytt, säger Henrik Zetterberg till hockeysverige.se. 

Tidigare innehades rekordet av Timrå-ikonen, Bo ”Bulla” Berggren. Att göra fler mål än vad han gjorde säger en hel del om Dahléns prestation. 

– Med rekord handlar det också ofta olika eror. Om vi ser på SHL eller NHL är det olika antal matcher som spelas hit och dit. 
– Jag tycker att det bara är otroligt imponerande det han har gjort. Sedan tar inte det något från ”Bulla”, (Håkan) Pettersson eller Henkes (Sandström) målgörande på den tiden dom spelade. Nu är Jonathan en av dessa killar och högst upp på listan. 
– Sedan är han bara 26 år och det ska bli kul att se vad det rekordet kommer sluta på. 

Bo ”Bulla” Berggren. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Vad ser du som hans styrka på isen?
Det är hans kapacitet att vara på rätt ställe och plats. Han har ett otroligt bra maskerat skott. Sedan är han egentligen inte den som skjuter hårdast av alla, men han har en förmåga att lägga pucken där målvakten inte är. 

Ser nätet och inte målvakten eller?
– Ja, så är det. Det är också en förmåga. Ibland när jag själv spelade såg jag bara målvakten när det gick tungt, säger Henrik Zetterberg med ett skratt och fortsätter:
– På något sätt har han en förmåga att komma till otroligt mycket skott. Ser man till alla år han spelat så ligger han högst upp i antalet skott också. Det är som klassiska kommentaren från Wayne Gretzky ”Skjuter man inte kan man inte heller göra mål”. 
– Han kommer till avslut väldigt ofta och gör också ofta mål. Det är imponerande, men samtidigt inte förvånande eftersom han är en sådan spelartyp Jonathan är. 
– Sedan är det här med att han valt att vara i Timrå alla åren även om han hade möjligheten att vara någon annanstans när Timrå inte var i SHL. Jag tänker på hans Timråhjärta. Att han verkligen ville vara med och ta upp laget igen. Jag tror att många andra spelare hade varit någon annanstans och sedan kommit tillbaka på det var SHL. 
– Jonathan valde att vara i Timrå under alla åren och det är något jag tycker att man ska lyfta eftersom han värdesätter klubben väldigt mycket.

"Han har betytt oerhört mycket för Timrå"

Henrik Zetterberg menar också att Jonathan Dahlén betyder mycket för laget och Timrå som förening. 

– Han har betytt oerhört mycket för Timrå senaste åren. Den resan klubben gjort är han en väldigt stor del i. 
– Sedan är det andra spelare som valt att komma hem, alltså hemvändarna, som säkert fått anbud från flera andra ställen, men valde att gå till Timrå. Det säger ganska mycket om Timrå som klubb, att det är ett ställe spelare bryr sig om. Det värmer mitt hjärta att det fortfarande är så, säger Henrik Zetterberg som själv spelade totalt sex A-lagssäsonger i klubben.

Du har spelat med hans pappa, Ulf Dahlén, finns det likheter mellan de båda i deras spelsätt?
– Ja, jag ser likheter. Uffe var också en målskytt. Ser man deras skridskoåkning och hela den biten är dom väldigt lika varandra. Två stora talanger. 
– Sedan får jag kanske inte säga det för då kanske Uffe blir arg, men vi får se vem som till slut slutar högst, säger OS, VM och Stanley Cup-vinnaren från Njurunda med ett skratt. 

Jonathan Dahlén jublar efter mål nummer 190. Foto: Pär Olert/Bildbyrån.

Hur ser du på Timrås säsong?
– Den har varit upp och ner. Fram till jul var det bra. Sedan har det varit en svacka. Starkt att vinna mot Frölunda. Folk gillar inte att säga måste match, men det var nästan en sådan. 
– Nu gäller det hitta kontinuitet i spelet igen. I flesta av matcherna skapas det nog för att vinna matcher, men det har gått lite troll i målskyttet. 
– Jag tycker att det varit stabilare mot slutet, men man har inte fått med sig resultaten. Nu vann killarna igår, så det bara att se framåt och ta en match i taget. SHL är en tajt serie och i stort alla lag som går till slutspel, alltså tio första, har ett lag för att gå hela vägen. 
– Nu handlar det om att bygga och få en bra grund att stå på inför slutspelet, avslutar Henrik Zetterberg. 


TV: Experten: "Om Alfredsson är med ska Zetterberg in"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games