Marcus Bergman är tillbaka från sin skada.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Marcus Bergman: "Helt extremt - aldrig varit med om något liknande"

ANNONS

Marcus Bergman är en av många Västeråsspelare som tvingats hålla till på skadelistan under säsongen. För hockeysverige.se berättar trotjänaren om skadan, och den långa vägen tillbaka.
– Det har varit jättetufft, säger 31-åringen.

Västerås IK har haft problem att få ihop fullt lag under säsongen. En match fick de exempelvis låna in en hel femma från HockeyEttan, och i gårdagens 2-1-seger borta mot Brynäs spelade de större delen av matchen med nio forwards efter att nyförvärvet Markus Oden utgått tidigt. Tränaren Karl Helmersson sade efter matchen att det troligtvis rörde sig om en revbensskada på den finske forwarden.

Men man kan lugnt säga att Västerås är vana.
– Det fortsätter ju tydligen med smällar. Man tycker man ser ljuset i tunneln, och så kommer det någon ny. Det är klart att det inte är optimalt, men samtidigt är det nog ingen som klagar på sin istid ikväll, suckar Marcus Bergman som avgjorde matchen mot Brynäs.
– Men så här är det väl för alla lag någon gång. Det är klart det varit tufft.

Marcus Bergman: “Kan jag hoppa in och spela nu?”

Marcus Bergman är en av de som hållits utanför spel stora delar av säsongen. Han spelade inte någon match mellan den första november och den tolfte januari, på grund av en benskada. 

31-åringen, som är inne på sin åttonde säsong i Västerås, berättar om en påfrestande tid utanför isen.
– Två och en halv månad… Det är klart det var jättetråkigt. Jag tycker det kändes jättebra innan skadan, både fysiskt och spelmässigt och allt. Skador kommer ju, men det är lika tråkigt varje gång. Speciellt när det blir så här pass långdraget också.
– Grabbarna har varit grymt bra mot mig och supportat mig hela tiden, och det gör det ju ännu roligare att komma tillbaka och vinna en sådan här match. Det betyder jättemycket för mig.

Bergman avgjorde mot Brynäs. Foto: Bildbyrån.

Säsongen 17/18, när Västerås var nere i HockeyEttan, hade Marcus Bergman en hjärnskakning som höll honom borta från spel i ungefär två månader. Det är den enda skadan i karriären som kan mäta sig med den här, om vi ser till frånvaro från spel.
– Och då var det ju också en skada där det var ovisst hur länge man skulle vara borta, säger han.
– Det är klart att man tänkt “Kan jag hoppa in och spela nu?" under den här perioden, men samtidigt har det inte varit tillräckligt bra för det. Jag har inte kunnat spela. Det har varit jättefrustrerande. Jag menar, ska jag vara med så ska jag kunna spela mitt spel hyfsat i alla fall. 
– Jag är inte riktigt 100 nu heller, men det funkar skapligt. 

Men du har varit sugen på att hoppa in och spela tidigare än du ‘borde’?
– Ja, men så är det alltid. Man överväger alltid alla alternativ hela tiden, och gör allt man kan för att komma tillbaka. Men vissa grejer kan man inte trolla med, hur tråkigt det än är. Jag har ju kunnat “skejta”, och så är nån sagt “Nej, du kan inte spela”. Då får man liksom låta det ta lite extra tid.

“Det har varit jättejobbigt”

Bergman hymlar inte om att Västerås extrema skadelista under säsongen påverkat honom i hans jakt på comeback.
– Det är klart. Så är det ju. 
– Normalt sett kanske man har två spelare i de tre första femmorna som är borta… Mot Tingsryd borta hade vi väl elva ordinarie spelare sjuka eller skadade samtidigt. Det är helt extremt! Jag har aldrig varit med om något liknande.

Blir det extra påfrestande då, att vara nära spel men inte få spela?
– Ja, såklart. Och det är ju inte så att jag gått i helbensgips heller, men det har ändå varit en skada som varit tillräckligt illa för att jag inte ska kunna spela. Det har varit jättejobbigt på så sätt. Jag har varit så pass nära att kunna spela, åkningen har suttit hyfsat, men så kan man inte spela… Och så kommer det en sådan här säsong när man som minst vill det. Det har varit tufft.

Hur nära hundra procent känner du att du är?
– Det är en lång bit kvar, det kan jag säga, berättar Västeråsforwarden med ett skratt.
– Jag har suttit på träningscykeln i fyra, fem dagar i veckan som rehab, sen kommer man ut och spelar match och det är som att man haft en sommarträning liksom. Men den biten tar sig ganska snabbt ändå. Det är svårare med närvaron på isen, var man ska vara och allt sådant. Spelar du bra hockey så kommer den typen av grejer automatiskt, men de bitarna är inte riktigt där än. Förhoppningsvis kommer det tillbaka hyfsat snart.

Marcus Bergman avgjorde onsdagens match mot Brynäs, med sitt första mål för säsongen. Det var hans första mål i en tävlingsmatch sedan den åttonde mars. Räknat i matcher varade hans mållösa svit i 13 sådana.
– Jag räknar ju försäsongen också, säger Bergman med ett leende.
– Nej, men det stämmer ju. Jag gick nio matcher i början av säsongen utan att göra mål. Men samtidigt fokuserade jag mycket på mitt spel innan skadan, och jag vet att om jag fortsätter spela som jag gjorde då kommer målen komma, så jag var inte orolig….Men det var första målet sedan mars alltså? Det är nog den längsta streaken jag haft.

Foto: Bildbyrån.

Å andra sidan är det ju inte jättemånga matcher.
– Det låter värre när man snackar månadsvis, haha.
– Men det är klart det är kul att göra mål. Den som säger något annat än att det är kul att göra mål, den ljuger.

“Vet vad man får, varje dag"

På presskonferensen efter matchen berömde tränaren Karl Helmersson forwarden.
– Han är en sådan spelare man vet vad man får av varje dag. Han håller en viss nivå på sin träningarna, och sen kan han med sin fart riva upp sår i motståndarnas försvar med sin skridskoåkning. Det är skönt att han får göra mål också.

Marcus Bergman:
– Ja, det är den spelaren jag tycker jag är när jag är på topp. Just nu gör jag bara så gott jag kan, men det är såklart jättekul att höra att de uppskattar det man gör. Samtidigt tycker jag att det finns några nivåer till i mitt spel, och förhoppningsvis tar det sig ganska snabbt.

Västerås hade inlett 2024 med tre raka förluster. Nu, efter matchen mot serieledande Brynäs, möter de tre lag som ligger bakom Västerås i tabellen. Det rör sig om Västervik, Tingsryd och BIK Karlskoga.
– Vi hade en riktigt tafatt insats mot Östersund senast, så även om spelet inte var bländande idag (Läs: igår) är krigarinsatsen och allt det där ändå det som gör att vi vinner matchen.
– Det är i en sådan här match som vi får se vad vi kan göra bra, och ta med oss det till framtiden. Så att vi inte bara tänker: “Ja, vi slog Brynäs borta - jättebra!” och så är det samma skit igen i nästa match. Vi ska verkligen pinpointa det som gör att vi vinner den här matchen, och ta med oss det.


TV: Västeråsprofilen överraskas av familjen

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games