Elias Lindholm
Foto: Bildbyrån
NHL

Elias Lindholms osäkra framtid: "Inte pratat kontrakt sedan juli"

ANNONS

Elias Lindholm sitter på ett utgående kontrakt med Calgary, och har en osäker framtid i klubben. I en mediaträff på måndagen berättade den svenske stjärnan att han inte vet om han blir kvar eller inte - och att han och ledningen inte pratat om hans kommande kontrakt sedan i somras.
– Jag fick ett bud i juli, säger han.

Fyra stora, svenska stjärnor gick in i säsongen med utgående kontrakt. Redan nu har emellertid två av dem, Rasmus Dahlin och William Nylander, skrivit på ett varsitt åttaårskontrakt som gör dem till två av NHL:s bäst betalda spelare från och med nästa säsong. De två övriga, Elias Pettersson och Elias Lindholm, har däremot inte kommit överens med sina klubbar om nya avtal.

Framför allt Elias Lindholm har därför en osäker framtid. Den 29-årige stjärncentern blir unrestricted free agent i sommar, och nämns allt mer i trejd-diskussioner inför deadline i mars.

Nu bemöter han ryktena.
– Det är en del av det nu, när man börjar närma sig slutet på kontraktet. Jag försöker att inte tänka på det allt för mycket, men det är också svårt att undvika sociala medier och polare som snackar och läser saker, säger han om trejdsnacket som omgärdar honom.
– Jag försöker inte fokusera allt för mycket på det, men ibland är det svårt att stänga ut allt.

“Klart man vill åt det mesta”

Lindholm har den här säsongen gjort 8+20 på 43 matcher, men vill inte peka ut kontraktssituationen som den främsta faktorn till att poänggörandet gått lite trögare.
– Det är svårt att inte tänka på den där situationen man är i, även om man gör så gott man kan för att stänga ute det.
– I det stora hela har jag haft många chanser, men puckarna går bara inte in just nu. Så är det ibland. Det är bara att försöka fortsätta, och inte tänka på den situation som jag är i.

Calgarystjärnans nuvarande kontrakt är värt 4,85 miljoner dollar per säsong, vilket gör honom till underbetald sett till vilket marknadsvärde han egentligen har.

Vad är viktigast för dig i ditt nästa kontrakt? Är det längden, no movement-klausuler, pengarna, chansen att vinna, eller något annat?
– Det är lite allt möjligt. Det är klart att jag i mitt nästa kontrakt vill stanna på samma ställe så länge det går, så jag vill skriva så långt kontrakt som möjligt. Sen är pengarna en del i det såklart. Allt spelar egentligen in. 
– Det är klart man vill åt det mesta, och man vill alltid vinna. Samtidigt vill man komma till en bra organisation där man trivs och där man vet sin roll och lite sådär.

Resonerar du på något annorlunda sätt nu när du är pappa, sedan ett knappt år tillbaka?
Ja, lite så är det ju. Det är inte bara jag som ska trivas, utan alla ska må bra och det ska vara bra runt om. Så det är klart det har ändrats lite.

Foto: Bildbyrån.

“Vet faktiskt inte vad som händer”

Lindholm berättar sedan att han inte själv vet hur hans framtid ser ut, eftersom parterna inte diskuterat framtid sedan i somras.
– Jag fick ett bud i juli. Men vi var inte överens där. Det var senast vi pratade kontrakt.
– Jag vet faktiskt inte vad som händer. Jag vill ta det som det kommer, bara. Det är ganska nära till trade deadline och vårt lag har gått bra på slutet. Förhoppningsvis kan jag göra något bra med Flames.  

De senaste åren har varit turbulenta i Calgary. Storstjärnan Johnny Gaudreau lämnade som free agent, sen trejdades Matt Tkachuk bort och ersättaren Jonathan Huberdeau har inte fått det att lossna i Flameströjan. Utöver det sades vissa spelare kräva att coachen Darryl Sutter skulle sparkas för att de skulle vilja stanna i klubben. Sutter sparkades och ersattes av den assisterande coachen Ryan Huska. Dessutom lämnade general manager Brad Treliving och ersattes av den assisterande general managern Craig Conroy.

Lagkaptenen Mikael Backlund har sedan dess skrivit på ett nytt kontrakt, men Lindholm samt backarna Noah Hanifin och Chris Tanev sitter alltjämt på utgående avtal. Lindholm är dock en av de som öppet deklarerat att han kan tänkas sig att stanna.
– Jag har varit här så pass länge och trivs otroligt bra. Det är en bra organisation och jag trivs med allting runtom, med staden och fansen. Det har bara varit bra sedan jag kom. Men det är inte bara upp till mig, så vi får se vad som händer. Jag vet inte riktigt hur det ligger till, eftersom det var ett tag sedan vi snackade. Det är ett tag kvar till deadline.

TV: Elias Lindholm om ‘nya’ Calgary Flames

“Vi har en bra relation”

Lindholm beskriver dock relationen till den nya general managern Craig Conroy som bra.
– Vi har kunnat prata bra och det har varit öppna kort. Men det är klart att det varit mycket nytt för honom, med ny tränare och sådana saker. Han har haft mycket att ta ställning till, och haft mycket jobb på samma gång, med många som som ska ha nya kontrakt och ett lag som gått lite upp och ned. Vi har en bra relation, men det har kanske inte varit den lättaste uppgiften för honom att komma in i, redan första året, säger Calgarystjärnan med ett lätt skratt.

Elias Lindholm gör sin sjätte säsong med Calgary, efter att ha trejdats dit från Carolina. Han har gjort 353 poäng på 412 NHL-matcher med Flames och är med det topp-20 klubbens poängliga genom alla tider.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 19 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL