Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Andreas Ljunggren öppnar upp om avskedet i Mora: "Frustrerande"

ANNONS

Från toppen till botten… och tillbaka? Efter en tung höst blickar nu Andreas Ljunggren framåt. 
Toppmålvakten öppnar upp om avskedet i Mora och den nya stora utmaningen. 
– Jag vill göra det så bra som möjligt här och visa att jag fortfarande kan vara en av ligans bästa målvakter, säger Östersunds nyaste burväktare. 

När Andreas Ljunggren titt som tätt stod på huvudet i Mora under slutet av förra säsongen var det säkerligen ingen som såg detta framför sig. På bara några månader har burväktaren gått från att storspela Mora mot toppen av Hockeyallsvenskan till att representera jumbon, Östersund. Detta efter ett beslut han till slut kändes sig tvungen att ta. 

– Jag kom till en viss punkt där jag kände att jag behövde ett miljöombyte och testa på något nytt. Sen är det klart jag fortfarande har många bra kompisar i Mora och saknar att spela med brorsan. Vi är tajta utanför också så det är klart jag saknar det, men jag behövde byta. Jag kom fram till det beslutet och är nöjd, säger 28-åringen när hockeysverige.se når honom i början av januari. 

Anledningen till det plötsliga miljöombytet heter kort och gott Waltteri Ignatjew. Den finske målvakten hämtades in för att bli komplement till Ljunggren, men tog istället Sverige med storm. Istället visade han hög klass och petade Ljunggren till bänken. Till slut kom även flytten bort från klubben - till jumbon Östersund.

– Det är klart det är frustrerande. Man vill spela så mycket som möjligt…samtidigt gjorde Mora och Waltteri (Ignatjew) det jättebra. Det var frustrerande att sitta på bänken ett tag, men jag försöker lämna det bakom mig och fokusera framåt, säger Ljunggren.

Jag antar att det inte riktigt var det här du såg framför dig inför säsongen? 
– Nej, det var det väl inte. Samtidigt, när en dörr stängs så öppnas en annan. Jag har kommit till ett jättebra ställe. Det är kanonpersoner från kanslit till tränarstab, materialare, fystränare och inte minst lagkompisarna. Jag har känt mig väldigt välkommen från dag ett. Det är tråkigt när det blir som det blir, men jag har kommit till ett jättebra ställe som jag trivs på också, säger han och fortsätter om sin tidigare kollega:
– Ignatjew är en stor målvakt som läser spelet bra. Jag tycker ofta han ligger lite före med sitt spelsinne. Det är en ganska komplett målvakt som håller högsta nivå i Allsvenskan och kan säkert ta klivet till nästa år och göra det bra där också. 

Waltteri Ignatjew och Andreas Ljunggren efter mötet 29 december. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Hur var uppbrottet med Mora, inga “hard feelings”?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi kom överens på ett bra sätt jag och ”Hägga”(Moras sportchef, Andreas Hägglund). Det som har varit kan jag inte göra något åt. Det är bara dumt att gå och grotta ner sig i det. Jag försöker släppa det. 

Inte nöjd - trots revanschen: “Känts som försäsong”

Istället har den rutinerade målvakten, under sin nionde säsong i hockeyallsvenskan, kommit in för att hjälpa ett Östersund i kris. En oväntad flytt kanske, med tanke på den höga nivå Ljunggren visat i ligan.

– De hörde av sig och förklarade lite hur de tänkte och vad de ville. Jag tyckte det lät som en spännande uppgift och fick ett jättebra intryck av hela föreningen, hur de vill jobba med människor och utveckla en. Det kändes rätt någonstans i mig, förklarar Ljunggren.

I skrivande stund har ÖIK:s nye målvakt hunnit med sju framträdanden i tröjan och spikat igen vid ett tillfälle. Själv är han däremot inte helt nöjd med sitt spel. 

– Det känns sådär. Det har känts bättre de två, tre senaste matcherna än de två, tre första. Jag har fått lite matchflås och tempo i kroppen, så det känns bättre och bättre, men inte riktigt hundra. Jag tycker att jag varit lite för mycket upp och ner i själva matcherna. Jag kan göra något bra och sen ta felbeslut och släppa in något för enkelt här och där. 
– Jag hade inte så många matcher innan jag kommit hit och det har känts lite som en försäsong. Jag behöver komma in i matchtempo och komma rätt in i situationer, det man inte riktigt får på träning. Första tre, fyra matcherna kändes nästan som försäsong. Nu känns det lite bättre för varje match. Det är på rätt väg, men jag har en liten bit kvar. 

Östersunds kräftgång: "Då kommer det att släppa"

Östersund har fortsatt gått tungt efter Ljunggrens intåg och ligger just nu fastspikade i botten av tabellen med hela 13 poäng upp till säker mark. Färskt i minnet finns dock en seger och framförallt för Ljunggren, en revansch mot Mora. Mot sitt tidigare klubb bevisade han sig direkt genom att hålla nollan. 

– Det är klart det var jätteskönt. Det är alltid kul att möta brorsan och knäppa honom på näsan. Han hade något friläge som tog på skaftet också. Det var en liten match i matchen att möta honom och gamla lagkompisar. Det var jätteskönt, men tre poäng var ännu skönare.

Andreas och Daniel Ljunggren efter möte 29 december. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Vad tänker du om situationen Östersund hamnat i?
– Vi har spelat bättre och bättre på slutet. Det som fattas nu är att vi får den där vinsten. Vi tog en mot Mora och sen hade vi en tuff match mot Brynäs. Vi behöver en vinst, något att gå på och sen bygga lite självförtroende därifrån. Så länge vi spelar bra kommer resultaten komma. Vi ska vara lite mer konsekventa och göra det varje match och varje byta, då kommer det att släppa.
– Det värsta vi kan göra är att kolla på tabellen. Vi måste jobba och slita för varandra. Vi har börjat spela bättre, pucken vill bara inte in. Gör vi rätt saker kommer det att släppa, men det vill sig inte just nu. 

Bara en månad hade hunnit gå sedan Ljunggrens övergång var klar innan Östersund även agerade på tränarsidan. Roger Forsberg fick lämna och in har istället finske, Tero Lehterä kommit. 

– Det är jättetråkigt när någon lämnar, det blir en liten chock när de berättar det. Jag hade inte hunnit skaffa mig någon relation till Roger på samma sätt som andra, så det kanske tog hårdare för dem. Jag försöker inte att lägga ner för mycket energi på vem som står i båset. Jag behöver höja min prestation, det är det jag fokuserar på. 

I och med de senaste månaderna, hur går dina tankar kring framtiden? 
– Jag försöker lägga hösten med Mora bakom mig och göra det så bra jag kan här. Jag försöker inte tänka så mycket framåt, jag försöker vara lite mer här och nu. 
– Det är klart jag bill ta steget upp och känna på SHL. Samtidigt har min första tid här varit jättebra och jag trivs här i laget och staden. Jag vill göra det så bra som möjligt här och visa att jag fortfarande kan vara en av ligans bästa målvakter, som jag tyckte jag visade under stora delar av förra säsongen. Sen vad som händer efter det har jag ingen aning, avslutar Ljunggren.


TV: Filip Forsberg: "Blivit en liten nystart"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL