Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Från U16 till JVM-final – 04:ornas tid är över: "En jävla resa"

ANNONS

Sveriges 04-kull föll i JVM-finalen mot USA – men går ändå in i historien som den mest framgångsrika kullen i Sverige på tolv år.
– De här åren har varit helt magiska. Det är så jävla tråkigt att det slutar så här, säger backen Elias Pettersson.
– Jag kommer känna och ha dem som kompisar hela livet, säger Filip Bystedt.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige kunde inte upprepa bragden i U18-VM-finalen när man vann mot USA. Den här gången blev de stjärnspäckade superfavoriterna för tunga att möta, och slutresultatet skrevs till 6-2.

Ett hjärtekrossande slut för en landslagskull som alltid har levererat.

– De är ledsna nu. Jag sa till dem att vi har gjort allt vi kunde och tömt oss.  Vi gjorde det i sista perioden, vi går på tre femmor från start, men sen Zeb (Forsfjäll) och (Fabian) Wagner som inte spelar så mycket kommer in och dödar fyra minuter penalty kill. De gav allt för de visste att om vi städar av det här kan vi ändå göra 4-3, säger Magnus Hävelid.

En som har varit med från första början är Filip Bystedt, som nu gjorde sitt andra och sista JVM.

– Fantastiska och otroliga killar. Otroligt att få vara med dem och spela matcherna som vi har gjort genom åren. Jag kommer känna och ha dem som kompisar hela livet.

Gruppens sista hurra: “Jävligt coolt inom den här gruppen”

Filip Bystedt har varit med alla år i kullen, som tappade sitt U17-år till följd av pandemin. Där har han varit med och vunnit U18-VM-guld och varit så gott som given varje samling.

Hur skulle du beskriva den här gruppen?
– Alla tror på varandra och litar på varandra. Sen har vi skills och allt sånt där. Det är mest att vi är så sammansatta, säger Bystedt innan lagkamraten Mattias Hävelid fyller på:

– Det är att vi alltid står upp för varandra, har varandras rygg. Vi viker aldrig ned oss. Det är jävligt coolt inom den här gruppen.

Med ett U18-VM-guld och ett JVM-silver har den här kullen nu befäst sig som en av Sveriges mest framgångsrika kullar i modern tid. Det är de facto den mest framgångsrika kullen sedan 92:orna som också vann två medaljer, men där blev det guld på JVM och silver på U18-VM.

Magnus hyllning: “Det är jag stolt över”

Förbundskapten genom åren har allt som oftast varit Magnus Hävelid. Han var huvudansvarig när kullen vann U18-VM och har nu också haft många av dem i två världsmästerskap.

– Många har gett allt för laget och för tröjan. Det är jag stolt över, säger han.

Hur har det varit att jobba med dem?
– De är otroligt ödmjuka, lyhörda och prestigelösa. De accepterar roller som man kanske inte har hemma i klubblagen på ett väldigt fint sätt. Man gör nånting på ett fint sätt för kompisen och för att representera Sverige, säger Hävelid innan Elias Pettersson fyller i:

– De här åren har varit helt magiska. Jag älskar alla grabbar. Det är så jävla tråkigt att det slutar så här.

Gått från U16 till JVM-final: “En jävla resa”

Elias Pettersson har även han varit med under de tre senaste åren och var en ledare för Magnus Hävelid under turneringen.

Där en resa från U16-landslaget till fredagens U20-final nu är över.

– Det är helt tomt. Jag är besviken men samtidigt stolt över grabbarna. Ja…extremt stolt över grabbarna. Det har varit en jävla resa. Det är tråkigt att det slutar så här, säger Pettersson.

– Vi är jävligt tajta, på och av isen. Vi visar det den här turneringen, mentalt starka. Vi tror och litar på varandra. Men det gick inte hela vägen, säger Mattias Hävelid.

Filip, kommer du kunna känna någon stolthet över er juniortid längre fram?
– När man tänker tillbaka på det är det mest i dag och det är otroligt surt. Om någon dag kan man kolla tillbaka på det lite mer och säkert känna stolthet.


TV: Elias Lindholms snyggaste aktioner 2023/24

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL