David Edstrom i genrepet mot Schweiz.
Foto: Bildbyrån
Junior-VM

David Edstrom hoppas på Schweiz-repris: "Bra känsla"

ANNONS

David Edstrom sköt två mål mot Schweiz i genrepet för två veckor sedan. Nu hoppas han få spräcka JVM-nollan mot samma lag i kvällens kvartsfinal.
– Vår kedja har skapat mycket, så för oss är det bara att bygga vidare därifrån, säger Frölundatalangen till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

David Edstrom är en av fem svenska forwards som ännu inte gjort mål i JVM. Frölundas storväxte talang har hittills två assistpoäng från matchen mot Tyskland att visa upp.

Men kanske kan det lossna på allvar i tisdagens kvartsfinal mot Schweiz? När lagen möttes i en träningsmatch för två veckor sedan var det nämligen just Edstrom som gjorde de två inledande målen - båda i powerplay - i segermatchen. Nu tar han med sig en skön känsla in i kvällens vinna eller försvinna-match.

– Ja, absolut. Men jag tror alla går in med en skön känsla. Det är en kvartsfinal i JVM mot Schweiz. Alla kommer komma extremt taggade till matchen, säger Edstrom till hockeysverige.se.

Hur mycket tänker man själv på att man vill få igång sitt eget målskytte?
– Det är klart att det är skönt att göra mål, men man går inte runt och tänker på det. Gör jag rätt saker på isen kommer målen komma.
– Vår kedja (med Otto Stenberg och Felix Unger Sörum) har skapat mycket, så för oss är det bara att bygga vidare därifrån. Gör vi sakerna i rätt ända så kommer målen komma.

“Haft lite problem”

Just powerplayspelet, som var Edstroms målrecept mot Schweiz, har varit ett av de stora, svenska glädjeämnena under JVM. Edstrom spelar i lagets andra-PP.

– Jag tycker vi haft lite problem med att komma in med pucken i zon de senaste matcherna. När vi väl är inne i zonen har vi ändå haft den där attackmentaliteten som vi vill ha, och tar skotten när lägena dyker upp. Det är det vi gjort mål på. Nu har vi kollat mycket på video på hur vi ska ta oss in i zonen bättre.

Hur ser du på din turnering så här långt?
– De första matcherna var bra, men med matchen mot Finland är jag inte jättenöjd. Överlag tycker jag att jag gjort en bra insats, och det ska jag ta med mig till de viktiga och roliga matcherna som kommer nu.
– Det är häftigt att vara med och spela. När man var liten gick man runt här i Scandinavium och kollade på Frölunda. Nu får man först spela med Frölunda här - och nu med landslagskläderna på

“Det har retat upp oss lite”

Sverige och Schweiz har mötts tre gånger under säsongen, och Sverige har vunnit samtliga gånger. I JVM har de mötts tio gånger sedan 2012, och Sverige har vunnit nio gånger. Den enda plumpen är kvartsfinalen 2019, då en storspelande Luca Hollenstein höll nollan i Schweiz sensationella 2-0-seger.

– Vi har spelat mot dem hela hösten. De känner oss och vi känner dem, konstaterar förbundskapten Magnus Hävelid.
– Jag har kollat på deras senaste matcher, och jag tycker de gjort det bra. De hade en tuff start här i JVM mot USA (förlust 11-3) men jag tycker de växt ihop försvarsmässigt. De är ett starkt kontringslag.

David Edstrom är inne på att “special teams” återigen kommer bli avgörande.
– Det är ett aggressivt lag. De går hårt på oss i forechecken om vi håller i pucken för länge, som jag tycker vi gjorde i matchen i Ängelholm. Gör vi det kommer de ta puckarna ifrån oss. Det gäller att lägga den där förstapassen bra, och inte göra det för komplicerat.
– Sen ska vi bygga vidare på vårt powerplay och boxplay som fungerat bra.

Gruppförlusten mot Finland gjorde ingenting för Sveriges placering i gruppen - gruppsegern var redan säkrad - men Magnus Hävelid tror att straffnederlaget kan vara positivt.

– Det har retat upp oss lite. Det är tufft att förlora, och det ska vi ta med oss ut till den här matchen. Det väckte nog lite slutspelskänsla för oss. Det här var inte vad vi ville, menar förbundskaptenen.

Senast Sverige och Schweiz möttes i JVM var i “sommarmästerskapet” 2022. Då vann Sverige med 3-2. Daniel Torgersson gjorde två mål och Isak Rosén gjorde ett.


TV: Seattle Kraken vann Winter Classic 2024

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games