Foto: Bildbyrån
Intervju

Alexander Suzdalev om stökiga hösten: "Hamnade utanför"

ANNONS

Efter en stark säsong i WHL med Regina Pats var tanken att Alexander Suzdalev spela i AHL. Men talangen hamnade utanför truppen i Hershey – och till slut kom lösningen: En flytt hem till Sverige och Mora.
– Vi diskuterade länge med Washington om vad som var bäst för mig, berättar 19-åringen för Hockeysverige.se.

Alexander Suzdalev spelade förra säsongen med Connor Bedard i Regina Pats och öste också in poäng i juniorligan. Svensken stod för 86 poäng på 66 matcher och imponerade verkligen.

När säsongen var över ville Washington, som äger rättigheterna till forwarden, ha honom än närmare och tanken var att han skulle spela i AHL-laget Hershey Bears.

Men tiden gick och en bit in i november stod 19-åringen fortfarande på noll spelade matcher.
– Jag var nere i farmarlaget och tränade mest, jag hamnade utanför truppen. De vann förra året och det är ett bra lag. Vi snackade med Washington och det blev bra med Mora då. Vi diskuterade länge med Washington om vad som var bäst för mig.

Hur var upplevelsen i AHL?
– Det är ett jättebra farmarlag och man såg direkt att det är ett bra lag. De vann förra året och har vinnarmentaliteten. Jag försökte bara träna hårt och träna extra. Det kan vara positivt för mig också med en sån upplevelse.

Gör sin första seniorsäsong: “Kan inte alltid dra en gubbe”

När speltiden aldrig kom blev det till slut en flytt. För drygt två veckor sedan högg Mora på Alexander Suzdalev och plockade in honom i laget.

Dalalaget, som med nya tränaren Daniel Hermansson, har överraskat och tagit sig upp till en tredjeplats i tabellen.
– Jag tycker att det är ett bra ställe att utvecklas på och jag känner många som har varit här. Det är ett jättebra lag. Vi hade snackat med Mora och de var intresserade och det var kul till slut att det gick ihop.

Foto: Bildbyrån. Alexander Suzdalev i HV71.

Hur är det att vara tillbaka i Sverige och spela i Hockeyallsvenskan?
– Det är kul så klart. Jag fick testa på det lite med HV men nu har jag mognat mer. Det är en bra nivå och det blir bra matcher. 

Som sistaårsjunior gör han nu också sin första riktiga seniorsäsong i karriären. Sedan tidigare har det blivit fem matcher i Hockeyallsvenskan med HV71.
– Det gäller att bli ännu mer mogen i spelet och i beslutsamheten. Det skiljer sig från juniorhockeyn i att det är mer noggrant och fler detaljer. Man kan inte alltid dra en gubbe.

Framtiden i Mora: “Vi har en plan för mig”

Alexander Suzdalev kom fram i HV71 efter att ha anslutit till klubben från Boro/Vetlanda HC. Forwarden var poängstark i TV-pucken och var framstående under i princip varenda juniorår. 2022 var han också med och vann U18-VM-guld med Sverige.

Dn ryskfödda spelaren valde dock att lämna Sverige inför fjolårssäsongen för spel med Regina Pats i den kanadensiska juniorligan WHL.
– Det var en riktigt lärorik säsong. Det var tufft i den ligan med mycket fysiskt spel, jämfört med andra juniorligor. Jag lärde mig att undvika och hantera såna fysiska kontakter, och att även kunna smälla på själv. Kul att poängen kom och kul så klart att få spela med Connor Bedard.

Hur var det att spela i Kanada?
– Det var spännande i början med spelsystemet och liten rink. Det är ju där man vill spela, i NHL. Jag tyckte det var ett bra beslut jag gjorde, men skönt att komma tillbaka nu till en stor rink.

Washington Capitals draftade svensken som nummer 70 2022, och har nu så klart ett finger med i spelet hur hans utveckling ska gå till.

Foto: Bildbyrån. Suzdalevs tidigare lagkompis Connor Bedard.

Vad har de sagt nu om din flytt till Mora?
– Vi har en plan för mig och det är ingen hemlighet. Just nu är det att utvecklas och spela många minuter och känna av spelet. Även att köra på i gymmet, mitt mål är att bli lite starkare för att spela i NHL.

Huruvida Mora är ett tillfälligt stopp i karriären, eller en långsiktig plats för utveckling återstår att se.
– Jag vet faktiskt inte. Vi har bara snackat om den här säsongen just nu. Men det kommer som det kommer. Det viktigaste är att det är det bästa för mig.

Hösten kan ha sabbat JVM-chanserna: “Då hade man gett allt för att vara där”

Hittills har det blivit två matcher, de första för säsongen, för Alexander Suzdalev. Han står ännu utan poäng, men istiden finns där direkt. På två matcher har det blivit totalt ungefär 26 minuters spel.

Under onsdagen möter hans Mora också Västerås i ett viktigt möte i toppen av tabellen.

Vad är det du vill bidra med till laget?
– Mina starka sidor är i det offensiva spelet. Men det viktigaste är att utveckla min svagheter. Målet är att spela i NHL och då måste man bli bättre på allt.

Foto: Bildbyrån. Alexander Suzdalev i Tre Kronor-tröjan.

Vad har varit din upplevelse om Mora och laget så här långt?
– Bara bra. Det är jättebra tränare och ett bra lag. Mora är så litet så laget är väldigt mycket tillsammans. Vi känner av den utvecklingen i omklädningsrummet. Vi är ett skridskostarkt lag som vill ha pucken mycket och det är bara ett jättebra lag.

Redan förra säsongen var det prat om JVM för Alexander Suzdalev. Då efter en höst i WHL där han öste in poäng. I år har det snarare varit helt tyst, eftersom det knappt har blivit något spel.

Den konstiga sitsen i AHL gör att det nu inte finns mycket tid till att övertyga Magnus Hävelid om en plats i truppen.
– Jag har inte fokuserat så mycket på det utan bara på att förbättra mina svagheter och bli bättre. Om jag kommer dit är det jättekul att få spela för Sverige. Då hade man gett allt för att vara där.


TV: Hemligheten bakom succén? "Bara att blunda och skjuta"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM