Foto: Bildbyrån
Juniorer

Sammanställning: Så går det för de svenska juniorerna i Nordamerika

ANNONS

Hemma i Sverige har vi en drös talanger som sticker upp och imponerar. Men även borta i Nordamerika finns det ett gäng. Här kommer en sammanställning över hur det går för dem som valt en annan väg. 

  • Leder poängligan – med god marginal
  • Svensken bäst av alla U17-backar i USHL
  • Så har det gått för målvakterna som slåss om en JVM-plats
  • Lämnade SSK – har fått en bra start i WHL

NCAA

I collegeligan har vi massvis med blågula lirare, men där de flesta är över 20 år gamla. Det finns dock två juniorspelare som gör bra ifrån sig mot oftast betydligt äldre motspelare.

fw, Liam Engström, född 2004

Förra säsongen spelade forwarden i Örebro och står också noterad för tre matcher i SHL. Mest blev det dock spel i J20-laget där han stod för 32 poäng på 47 matcher. Ursprungligen från Surahammar gör Liam Engström nu sin första säsong på andra sidan Atlanten. Valet föll på Bemidji State University.

Hittills har det blivit tio matcher och tre poäng i collegeligan.

b, Tom Willander, född 2005

En av de mest spännande backarna i kullen har fått en smakstart på säsongen i NCAA. Talangen lämnade Rögle förra säsongen och draftades som nummer tio i NHL-draften i somras av Vancouver Canucks.

Nu spelar Tom Willander bland annat med supertalangen Macklin Celebrini som dominerar i ligan. För svensken har det blivit sju poäng på elva matcher.

USHL

Här hittar vi en liga som fler och fler svenskar väljer. Som en mellanlandning innan NCAA är USHL ett bra alternativ för att vänja sig med ishockeyn och den annorlunda kulturen.

I år har vi också en stekhet svensk spelare som leder poängligan i storstilad manér.

c, Erik Påhlsson, född 2004

Förra säsongen öste han in poäng i HV71:s J20-lag och stod för 63 poäng på 46 matcher. Inför den här säsongen valde han då att ta steget och lämna Sverige. Valet föll på Dubuque Fighting Saints i USHL där han nu har fått en flygande start.

På 18 matcher har det blivit poäng i 16 av dem, och Erik Påhlsson är nu inne på en tio matcher lång poängsvit. Totalt har det blivit 26 poäng den här säsongen, vilket ger honom en poängligaledning med fem poängs marginal.

Foto: Bildbyrån. Erik Påhlsson dominerar i USHL.

b, Sascha Boumedienne, född 2007

En spännande back som har varit med sedan 07-landslaget började samlas. Han har också visat att det här är är en spelare att hålla koll på för framtiden. Svensken gör nu sin första säsong i ligan, men redan som U17-spelare har han börjat sätta ett rejält avtryck.

Sascha Boumedienne har på 14 matcher stått för tolv poäng, vilket är det bästa av en U17-back i ligan. Bland U17-spelare är han även topp tre i ligan sett till poäng.

b, Joel Kjellberg, född 2004

Backen gör sin andra säsong i ligan och ska nästa år kliva in i NCAA för Arizona State University. I Sverige spelade han för Rögle och Djurgården och var även med i U16-landslaget.

Den här säsongen har det blivit tio poäng på 18 matcher i USHL för Cedar Rapids Roughriders.

b, Filip Nordberg, född 2004

19-åringen inledde säsongen i Växjö men lämnade Sverige efter bara en match i J20 Nationell. Valet föll då på Muskegon Lumberjacks i USHL. Sedan tidigare har backen spelat både SHL-hockey med Växjö och i Hockeyallsvenskan med Södertälje.

Den här säsongen har det blivit sex poäng på 13 matcher.

b, Rasmus Larsson, född 2004

Efter tre år på HG i Västerås valde backen att lämna Sverige för spel med Green Bay Gamblers. Där har det också blivit en lovande inledning. Laget har vunnit mycket samtidigt som svensken har stått för sex poäng på 19 matcher.

c, Tobias Öhman, född 2006

Det blev bara två år i Örebro innan centern valde att lämna Sverige redan inför sitt U18-år. Förra säsongen spelade han J18 Nationell och stod där för 18 poäng på 17 matcher.

Nu spelar Tobias Öhman i Chicago Steel där han har stått för 1+1 på 14 matcher.

mv, Kevin Reidler, född 2004

En målvakt som är värd att hålla ögonen på inför JVM. Talangen lämnade AIK inför den här säsongen för spel i Dubuque Fighting Saints. Där har han också imponerat i säsongsinledningen och slåss i allra högsta grad om en plats i Juniorkronorna.

På 15 matcher har det blivit tio segrar, 90,0 i räddningsprocent och 3,18 insläppta mål per match. 

mv, Lukas Swedin, född 2004

Precis som Kevin blev det en flytt från Sverige inför i år. I det här fallet blev det en flytt till Muskegon Lumberjacks i USHL. Även här är det en kille att hålla koll på inför den sista månaden innan JVM-uttagningen.

För Lukas Swedin har det blivit tio matcher, fem starter, tre segrar och drygt 88 i räddningsprocent. 

mv, Jonathan Reinholdt, född 2004

För första gången i karriären lämnade målvakten hemstaden och moderklubben Luleå. Valet föll på Des Moines Buccaneers. Där har det nu blivit tio matcher och drygt 87 i räddningsprocent.

mv, Eric Olsson, född 2005

Tre år i Örebro fick räcka, inför den här säsongen valde landslagsmålvakten Eric Olsson att lämna Sverige. I år spelar han för Omaha Lancers. Där har det blivit fem matcher, tre starter och 86,2 i räddningsprocent.

OHL/WHL

I de kanadensiska juniorligorna hittar vi i år fem stycken svenskar som har valt den banan mot en proffskarriär.

fw, Linus Hemström, född 2004

Gävlesonen var med och vann U18-VM-guld med Sverige för två år sedan och har varit ett fast inslag i 04-kullens landslag under sina juniorår. Inför den förra säsongen valde han att lämna för spel i Kingston Frontenacs i OHL.

Den här säsongen har det blivit 13 poäng på 15 matcher i ligan. 

fw, Vilmer Alriksson, född 2005

Den storvuxna forwarden blev draftad av Vancouver Canucks under sommaren och valde då att lämna Djurgården och Sverige. Nu spelar han i Guelph Storm i OHL och har fått en lovande start på sitt första år i Nordamerika.

På 20 matcher har det blivit elva poäng.

fw, Markas Samenas, född 2004

Här är lite av en doldis för den svenska publiken. Den 195 centimeter långa forwarden gör sin andra raka säsong i Kanada. Det här året spelar han för Flint Firebirds i OHL.

Där har det blivit ett mål på 19 matcher.

c, Elias Knoester, född 2005

Det var inför den här säsongen som centern valde att lämna Malmö efter tre år i klubben. Valet föll då på Lethbridge Hurricanes i WHL.

Där har han under sin första säsong utanför Sverige stått för åtta poäng på 18 matcher.

fw, Rasmus Ekström, födda 2004

Den riktiga chansen med SSK i Hockeyallsvenskan dök aldrig utan istället valde forwarden att lämna Sverige helt och hållet. Säsongen började med sju poäng på nio matcher i J20 Nationell. Nu är det spel i Spokane Chiefs i WHL som gäller.

Där har det blivit sex poäng på de sex första matcherna.


TV: William Nylander avgör mot Minnesota

Den här artikeln handlar om: