Foto: Simon Eld & Elin Granebrandt (montage).
TV-pucken

Lucas Brauer hyllas inför finalen i TV-pucken: "Han har mycket"

ANNONS

Två 1–0-segrar i slutspelet har tagit Södermanland till final i TV-pucken. 
Inför avgörandet hyllas Lucas Brauer av tränaren - och pekas ut som en möjlig matchvinnare. 
– Han har mycket. Han med många andra i laget är matchvinnare-typer, säger tränaren Mattias Beck. 

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Södermanland kommer att ta sin tredje medalj någonsin i TV-pucken. Nu återstår det endast att se om det blir guld eller silver. Detta efter ännu en 1–0-seger, nu i semifinalen mot Östergötland. 

– Det kändes grymt. Vi kämpade på som fan och Östergötland hade ingen chans mot oss. Jag blev så jävla glad när Christian (Furuvik) satte den. Det är härligt att spela med honom, det är en smart och skicklig spelare. Det är som att få gratispoäng att spela med honom, säger Lucas Brauer efter säkrade avancemanget. 

För Lucas Brauer har det varit ett slutspel utan poäng, men ändå har han uppmärksammats. Med sina nio (2+7) från gruppspelet är han dessutom fortfarande Södermanlands bästa poängplockare i turneringen och kan mycket väl bli ett hot i finalen. 

– Jag tänker mest på laget. Att göra poäng är alltid roligt, men det är inte något måste, säger Brauer. 

– Han är skicklig. Han är smart, individuellt och på så sätt att han gör sina lagkamrater bättre. Han jobbar hårt i skridskoåkningen också, så han har mycket. Sen tycker jag han med många andra i laget är matchvinnare-typer som vågar när det väl gäller, säger tränaren Mattias Beck.

Motståndet i finalen står storfavoriterna Stockholm Nord för och Södermanland kommer troligtvis behöva fortsatt storspel i buren av Hampus Flodqvist för att stoppa den enorma spetsen, men även att någon av lagets många matchvinnare kliver fram. 

– Nu var det Christian, tidigare var det Patric Hellström, så det finns många som kan avgöra. Det kanske blir Lucas då i finalen, säger Beck och fortsätter om semifinalen: 
– Det var tajt. Båda lagen hade lägen, men målvakterna gjorde jättematcher båda två, så det blev riktigt jämnt på resultattavlan, men vi hade marginalerna med oss. Skönt, säger Södermanlands tränare Mattias Beck till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Hampus gör en jättematch. Han kommer upp och gör några viktiga räddningar och ger oss chansen att vinna matchen. 

Gjort sitt klubbval: “Jag gillade allt”

Lucas Brauer beskriver sig själv som en teknisk spelare som kan hitta sina medspelare bra. Som statistiken visar var det precis det han gjorde i gruppspelet genom hela sju assist. Nu har han möjligheten att skriva historia med distriktets fjärde TV-pucksguld och andra under de senaste 40 åren. 

– Det känns grymt. Jag är säker på att många här kommer lyckas i framtiden. Sen är det ett bra coachat lag. Vi får uppgifter från coacherna och bara gör det. Det skulle betyda mycket. Jag har drömt om det här sedan jag var lite, så det skulle kännas grymt, säger Brauer om det hela.

Lucas Brauer. Foto: Simon Eld.

Den nu 15-årige forwarden har Segeltorps IF som moderklubb, men har under senare år spelat med ett helt gäng från detta TV-puckslag i Södertälje inan det till denna säsong blev en flytt till Stockholm och Boo för att mellanlanda på vägen till Timrå

– Jag tyckte det fanns mer möjligheter där. Det känns som att jag kommer utvecklas mer i Stockholm. Sen blir det hockeygymnasium efter det här, jag ska försöka fortsätta utvecklas där. Jag har bestämt mig för Timrå, säger Brauer. 

Hur känns det att spela igen med det här gänget?
– Det känns bra. Jag tycker att alla har utvecklats grovt mycket. Det känns bra att träffa dem igen. Det är vänner för livet. 

Vad var det som lockade med Timrå? 
– Jag gillade träningarna, jag gillade ledningen, laget var skönt. Jag gillade allt med Timrå. Det känns som att jag kommer utvecklas grymt där. 

“De har vuxit mycket här under resan”

Mattias Beck menar att det främst är som lagspelare Brauer utvecklats när han nu kommit tillbaka till gänget från Södermanland. 

– Han har blivit bättre på alla delar i spelet egentligen. Han har utvecklats mycket som många andra i den här åldern som just är skickliga på individnivå och tar till sig lagdelarna och systemtänket i sina nästa steg som spelare. Gör man det kan helheten bli riktigt bra, säger Beck. 

Vad är det som gjort att det här gänget tagit sig hit?  
– I grund och botten är det ett gäng med mycket duktiga hockeyspelare i alla lagdelar helt enkelt. Sen ju mer tid vi får ha med killarna desto tajtare blir gruppen också. Det lagmässiga och system-mässiga blir bättre och bättre. De har vuxit mycket här under resan, säger Beck. 

Vad skulle ett guld betyda?
– Det betyder hur mycket som helst. Det här är det största de har varit med om hittills så det är bara att försöka njuta av den här resan. Det är en speciell och ny situation för alla spelare här. Vi har alla möjligheter att bara fortsätta gasa. Det är bara att köra, avslutar Beck.


TV: Hampus Flodqvist efter tredje raka nollan

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games