NHL kan förändra draften till 2025.
Foto: Bildbyrån
NHL

Uppgifter: NHL förändrar draften

ANNONS

NHL-draftens utformning kommer att förändras i framtiden. Enligt Sportsnet ska klubbarna röstat igenom ett förslag som innebär att alla klubbar inte kommer att samlas under ett och samma tak under draftens gång.

NHL-draften är ett av ligans stora evenemang under sommarmånaderna. Det bjuds upp till hockeyfest i den stad där draften hålls och under några dagar samlas NHL-klubbarna under ett och samma tak för att genomföra den årliga draften.

Nu ser det ut att bli ändring på det.

Enligt Sportsnet ska klubbarna i ligan ha röstat igenom ett förslag att decentralisera NHL-draften, vilket innebär att klubbarna med deras stora ledar- och scoutstaber inte längre kommer att samlas i en och samma stad för att genomföra en traditionell draft. 

Skälen: Tid och pengar

Anledningarna till förändringarna ska dels vara av ekonomiska skäl, då det är dyrt för klubbarna att skicka över stora delar av klubbens organisation till staden där draften hålls. En annan anledning ska, enligt Sportsnet, vara den korta tid klubbarna därefter har på sig att återsamlas i sina städer efter draften för att förbereda sig inför öppnandet av free agent-marknaden den 1 juli. 

Enligt sajten ska även vissa klubbar ha känt sig obekväma med att sitta bord-i-bord med konkurrenter som kan tjuvlyssna på klubbarnas diskussioner kring draftval och trejder.

Enligt The Athletic ska ligan nu i stället använda sig av en lokal som rymmer mellan 5 000 till 10 000 åskådare och ha en till två representanter från varje klubb på plats. 

Kan införas 2025

Talangerna som draftas ska fortfarande gå upp på en scen och skaka hand med NHL-kommissionären Gary Bettman och en eller två representanter från klubben, till skillnad från nu där många klubbar har uppemot tio representanter uppe på draftscenen. Efter draften kan spelarna därefter flygas, tillsammans med sin familj, till NHL-klubbens hemstad för att bekanta sig med klubben.

Enligt The Athletic är det inte troligt att förändringarna kommer att genomföras förrän 2025.

Bortsett från 2021 och 2021 års NHL-drafter, som hölls digitalt till följd av pandemin, har alla NHL-drafter sedan 1963 hållits på en central plats där samtliga klubbar samlats. Det föreslagna upplägget liknar mycket det draftupplägg som både NFL och NBA har, där klubbarna bortsett från ett par representanter deltar i draften på länk medan spelarna som väntas gå tidigt i draften är på plats på draften.


TV: Leo Carlssons drömdebut

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM