Leksand vann i Luleå utan Björn Hellkvist.

Leksand bryter tunga trenden – vinner mot Luleå efter Björn Hellkvists sjukskrivning

Fyra raka förluster och utan sjukskrivne tränaren Björn Hellkvist.
Då åkte Leksand upp till Luleå och vann med 4-1 för att bryta den tunga trenden.
– Det är en väldigt viktig seger, säger Matt Caito till TV4 efter vinsten.

Det har varit tufft den senaste tiden för Leksands IF med fyra raka förluster samt att huvudtränaren Björn Hellkvist har blivit sjukskriven.

Men under torsdagskvällen bröt Leksand den tunga trenden genom att vinna med 4-1 borta mot Luleå med endast assisterande tränarna Charles Berglund och Mikael Karlberg i båset.

Det var Luleå som startade matchen bäst och satte hård press ner mot Leksandsmålvakten Mantas Armalis. Luleå vann skotten med hela 12-3 under första perioden men det var då alltjämt mållöst.

I den andra perioden lyfte Leksand sitt spel och fick även utdelning framåt.

Matt Caito gjorde säsongsdebut i kväll då han återvände från skada och han levererade direkt då han spelade fram till backkollegan Alexander Lundqvist. 22-åringen lyfte då in pucken bakom Luleåmålvakten Matteus Ward från snäv vinkel. Det är Lundqvists första mål sedan februari 2022.

Patrik Zackrisson spräckte målnollan: “För gammal”

Bara två minuter senare kom även 0-2 i matchen. Oskar Lang spelade in pucken framför mål där Patrik Zackrisson fanns och LIF-kaptenen skickade ett skott som gick i innerribban och studsade ut. Domarna videogranskade för att se att pucken verkligen var inne men det kunde sedan fastställas att Zackrisson var målskytt. Han sköt därmed sitt första mål för säsongen.

Leksand hade då skaffat sig en 2-0-ledning och efter att ha förlorat skotten tydligt i första perioden så vann bortalaget skotten i mittperioden med 8-3.

Trots att han spräckte målnollan var Patrik Zackrisson mer fokuserad på att vinna.

– Jag är för gammal för att tänka på sådant, det är viktigare att vi vinner matcher nu, säger Zackrisson till TV4 och får sedan frågan hur det är att inte ha Björn Hellkvist i båset:
– Jag tror inte att det är något man tänker på nu i stridens hetta. Vi försöker inte tänka så mycket på det utan vi fokuserar på de sakerna som vi har pratat om innan matcherna och just nu tycker jag att vi gör det bra.

Efterlängtad seger för Leksand

Luleå jagade sedan för att komma tillbaka in i matchen och kunde även reducera efter knappt tre minuters spel i tredje perioden. Nikola Pasic drev fram pucken bra och åkte på en soloräd men Mantas Armalis räddade Pasic försök. Pucken gick dock ut till Jonas Berglund som rundade Armalis och lade in pucken för 1-2.

Leksand svarade dock illa kvickt. Mindre än fyra minuter senare återtog Leksand sin tvåmålsledning. Patrik Norén åkte upp med pucken och hade pucken bakom Luleås mål. Då spelar han in till Marek Hrivík som var helt fri i slottet och kunde skicka in 1-3.

Bortalaget fortsatte sedan sitt fina spel och höll undan i slutet av matchen. Trots att Luleå fick powerplay precis i slutet och kunde spela sex-mot-fyra så kom de inte närmare. Armalis och Leksand stod nämligen emot för att vinna matchen med 4-1 då Marek Hrivík gjort mål i tom kasse.

– Det är en väldigt viktig seger, Luleå är ett riktigt bra lag och vi var tvungna att spela på vårt bästa. Det var en bra seger för oss, säger Matt Caito till TV4.

För Leksand var det en efterlängtad seger efter att ha förlorat fyra raka matcher. Luleå å sin sida förlorade för blott andra gången i oktober efter att ha vunnit fem raka matcher innan kvällens match.

Luleå – Leksand 1–4 (0-0,0-2,1-2)

Luleå: Jonas Berglund.
Leksand: Marek Hrivík 2, Alexander Lundqvist, Patrik Zackrisson.

TV: Ex-leksingen skjuter hattrick i AHL