Foto: Bildbyrån
Intervju

Jonas Andersson om krisen i HV71: "Det är han som är ytterst ansvarig"

ANNONS

HV71 är ny jumbo i SHL efter den förnedrande 8-0-förlusten mot Malmö. Och för andra året i rad kliver Johan Lindbom ner från sin direktörsroll och blir ny huvudtränare.
– Det är ett underbetyg till honom själv att han tvingas gå ner för andra gången, säger SVT:s expert Jonas Andersson till Hockeysverige.se.

Tomas Montén fick under gårdagen lämna sin roll som huvudtränare för HV71 efter att ha förlorat med 8-0 mot Malmö under lördagen. Det krisande laget är ny jumbo i tabellen och väljer nu att göra om förra årets manöver och ta ner Johan Lindbom som huvudtränare igen.

Förra året klev klubbdirektören in och räddade klubben i slutet av säsongen när HV71 undvek kval. Då var det Tommy Samuelsson som fick sparken.
– Det jag tycker man ska ha med sig, det är att Johan är ytterst ansvarig i det här. Det är han som har värvat sportchef och den sportsliga ledningen. Sen, vad finns det för alternativ nu? Det är ett underbetyg till honom själv att han tvingas gå ner för andra gången, säger Jonas Andersson.

Förra gången lyckades som sagt HV71 klara sig undan kvalet. Då mycket tack vare en fungerande defensiv där Joni Ortio också började storspela i målet.

Vad behöver ske för att draget ska lyckas igen?
– De behöver göra precis det de gjorde förra året. Ortio var fenomenal och behöver höja sig. Det handlar om att inte tro att det kommer någon ny värvning utan spelarna måste göra det. De kommer behöva hitta en ödmjukhet, fokusera på att göra jobbet defensivt, och inte tro att man kan spela ut något lag. Och sen förlita sig på att man har en av SHL:s absolut bästa spelare i André Petersson.

'Nubben' blev kvar: “En ickefråga just nu"

En annan person som har varit mycket uppmärksammad i hela den här soppan är Kent Norberg, även “Nubben” kallad. Sportchefen har fått utstå hård kritik från både sina egna supportrar och från media.

Men när Tomas Montén fick sparken var han ensam om att lämna skeppet.

Foto: Bildbyrån. Tomas Montén fick lämna HV71.

Vad tycker du om att Nubben är kvar just nu?
– Det spelar i stort sett ingen roll nu, det är en ickefråga just nu. Det är i så fall för lagbygget inför nästa säsong. Men det är lika mycket kritik mot honom, det är han som har anställt Montén och värvat de här spelarna som inte har levererat.

Något som också har varit intressant i den här historien är när Tommy Samuelsson fick sparken förra året. Då var Nubben tydlig med att det inte var hans beslut att sparka tränaren, och den här gången hänvisades beslutet till styrelsen.
– Det var ytterst märkligt förra året. Det är sportchefen som ska ta de här besluten. Hur det är i år vet jag inte, men vem som helst kunde se att men behövde agera här och nu.

“Det är det värsta som kan hända"

HV71 står nu parkerade på en jumboplats, sida vid sida med Oskarshamn. Det efter flera tunga resultat, som exempelvis när man förlorade mot Frölunda med 6-4 trots att man hade ledningen med 4-0 efter den första perioden.

En käftsmäll för hela laget och moralen.
– Det är inget starkt lagbygge. Det är ett lag som skulle behövt överprestera för att vara någon annanstans än ungefär där de är. Det är början på det någonstans. Sedan är de facto så att deras chans är att göra det som ett lag, och där har det sett bedrövligt ut.

Foto: Bildbyrån. HV71 hade en blytung lördag.

Sista droppen och den värsta smällen kom dock i lördags mot Malmö. 8-0 i baken och en hemmapublik som var allt annat än glad.
– Jag vet själv hur det är att vara spelare och hamna i ett sånt läge där det faktiskt blir en mentalkollaps. De gick inte tillbaka till några grunder utan tappade pucken på fel ställen och helt plötsligt känns det som att Malmö åker på autobahn. Det är den värsta känslan som finns som spelare.

Vad kan det bero på att det ser ut på det sättet?
– Utifrån är det lätt att prata om inställning, och nu är jag inte på insidan, men jag kan inte tänka mig att det är brist på inställning. Det låser sig för att det blir för mycket negativ press. Och när det då rinner på rinner det på rejält.

“Jag tror på riktigt inte att han ville det här”

För HV71 väntar det nu chans till revansch på Malmö redan på tisdagen, då nere i Skåneland.

Vad finns det som talar för att HV reder ut det här?
– Är det något som jag har lärt mig och som HV ska ta tillvara på är att det är så lite som skiljer och att de faktiskt inte har spelat dåligt konstant. De hade 4-0 mot Frölunda som förvandlades till en mardröm. Det är så så marginaler och hade man kunnat reda ut det där… Det är så jämnt i SHL nu och som åskådare är det underbart, men som ledare och spelare…

Det återstår nu att se om Johan Lindbom är den som kommer ta den här säsongen i mål, eller om det kommer komma in ytterligare en ny tränare den här säsongen.

Tycker du man borde stanna vid Johan för nu?
– Låt tiden utvisa. Om han lyckas finns det ingen anledning att ändra igen, men de borde redan nu leta efter alternativ, om inte annat till nästa säsong. Det var också en olycklig situation. Till alla tränare som kommer till HV71 är det inte jättekul att veta att direktören finns där och kan ta sig ner.

– Jag tror på riktigt inte att han ville det här, men just nu verkar det tyvärr inte finnas något alternativ. Hur många månader sen är det här hände senast? Inte ens tio månader.


TV: Niklas Svedberg i målvaktsfajt

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games