Björklöven går upp som nya serieledare.
Foto: Johan Löf/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Björklöven spänner musklerna – vinner toppmötet mot Nybro

ANNONS

Ettan mot tvåan i den allsvenska tabellen möttes i Umeå. 
Då spände Björklöven musklerna och vann med 5-0 mot Nybro för att gå upp som ny serieledare. 

Skrällaget Nybro Vikings ledde HockeyAllsvenskan efter åtta omgångar men nu skulle de kanske ställas inför sin tuffaste utmaning hittills då Nybro hade åkt upp till Umeå för att möta Björklöven borta. 

“Löven” spände då också sina muskler och såg till att vinna med hela 5-0 i toppmötet. 

Björklöven fick en kanonstart på matchen och spelade ut direkt från nedsläpp. 1-0 kom redan inom de fyra första minuterna då Joel Mustonen lade en backhand som smet in genom Nybrokeepern Tex Williamsson

Nio minuter in i matchen kom också 2-0 då fjolårets skyttekung Scott Pooley klev fram och sköt upp pucken i krysset. Björklöven hade då gjort två mål medan Nybro fortfarande inte skjutit ett enda skott på mål under matchens tio första minuter. De lyfte sig dock sedan och skotten var 10-7 efter 20 minuter – men ställningen var alltjämt 2-0.

– Det är sådär, vi börjar i lite fel ände. Vi blir lite stirriga och slarvar lite så att de får in två snabba mål. Sedan växer vi in i det ju mer perioden går. Det blir bättre, säger Theo Nordlund till TV4 i paus. 

Björklöven var desto nöjdare över starten. 

– Det var en jättebra period av oss. Vi spelar utefter vårt system och vår gameplan. Vi visste vad Nybro ville göra men vi sköter vårt spel riktigt bra, säger Pooley och fortsätter: 
– Det var ett dåligt byte av dem men bra forecheck av Schilkey och en fin passning av Weigel. Jag valde var jag skulle sätta den och försökte träffa där och så gick den in. Det var skönt.

Björklöven övertygade stort

I den andra perioden fortsatte Björklöven sitt fina spel och utökade till 3-0 då fjolårets poängkung Nick Schilkey klev in och satte lagets tredje mål. 

Björklöven dominerade spelet och ledde också med 3-0 efter 40 spelade minuter. Nybros lagkapten Adam Persson försökte då mana på sina mannar inför tredje perioden. 

– Vi är inte nöjda, så är det. Björklöven gör allt bättre där ute. Men det är 20 minuter kvar och vi får gå in och ladda batterierna för att försöka hitta något sätt här. Vi ska skapa lite mer på dem och ge allt vi har, säger kapten Persson. 

Det hjälpte dock föga utan Björklöven satte gasen i botten även i tredje perioden. 4-0 kom genom skyttekungen Liam Dower Nilsson som satte sitt sjunde powerplay-mål och åttonde mål under säsongsstarten. 5-0 kom därefter också genom finske backem Viljami Juusola.

“Spelar 50 minuter extremt bra hockey”

Björklöven vann skotten med 39-21 och keepern Joona Voutilainen fick därmed hålla nollan i segern. 

– Vi skapar ett momentum från start där vi är framåtlutade, sätter hög press och jobbar extremt hårt. Det är det tålamodet som leder till den här vinsten. Vi spelar 50 minuter extremt bra hockey i dag och det är så vi ska se ut i Björklöven. Det är detta som alla som sympatiserar med Björklöven förtjänar att se varje kväll. Hittills har vi inte kommit upp i den nivån men i kväll gör vi det, säger Lövens tränare Viktor Stråhle.

“Löven” vinner toppmötet med 5-0 och tar över förstaplatsen i HockeyAllsvenskan medan Nybro glider ner till tredjeplats. 

– Det blir ju en ganska tydlig seger för Björklöven. Den största skillnaden är egentligen den individuella skillsnivån. Båda deras första, andra och tredje mål kommer på individuell skicklighet. Vi har två sådana lägen i första perioden men har inte förmågan till att utnyttja dem, säger Nybrocoachen Tommy Samuelsson till TV4. 

Björklöven – Nybro 5–0 (2-0,1-0,2-0) 

Björklöven: Joel Mustonen, Scott Pooley, Nick Schilkey, Liam Dower Nilsson, Viljami Juusola. 
Nybro: –


TV: "Det som gör att vi går vilse ibland – att jag aldrig är nöjd"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL