Noora Räty.
Foto: Bildbyrån
Nyhet

Noora Rätys ilska: "Betyder troligtvis att min karriär är över"

ANNONS

Noora Räty är en av världens bästa målvakter någonsin. Men den finske ikonen var inte välkommen i den nya proffsligan PWHL. Anledningen? Hennes beslut att hoppa av Professional Women's Hockey Players Association för att skriva på för Metropolitan Riveters i den nu nedlagda Premier Hockey Federation.
– Jag är inte ens bekväm att berätta offentligt vad vissa har sagt om mig, säger hon till The Hockey News.

Damishockeyn gick under sommaren igenom en stor förändring när den nya proffsligan, PWHL lanserades. PWHL är resultatet av att den tidigare proffsligan, PHF, köptes upp ägarna till PWHPA (Professional Women's Hockey Players' Association) tidigare i somras. Detta för att förena den nordamerikanska damhockeyn, efter att den tidigare varit splittrad i två olika ligor.

Redan i våras lämnade Noora Räty en roll i just PWPHA för att skriva på ett kontrakt värt över 100 000 dollar med Metropolitan Riveters i konkurrerande PHF. Samma PHF som sen alltså lades ned när den köptes upp av just PWPHA. 

Något som nu legat finskan i fatet.

Ratades i draften

Noora Räty är en av historiens bästa målvakter och, vid 34 års ålder, fortsatt en av de främsta i världen. Trots det draftades hon inte och fick inget kontrakt av något av de sex lagen i den nystartade ligan. Och henne själv beror det just på beslutet att lämna PWPHA för PHF.

– Det blev klart för mig väldigt tidigt att jag inte var välkommen i PWHL med tanke på det beslutet jag fattade. Jag vet att det var ett själviskt beslut för personlig vinning, men det var det beslutet mitt hjärta sa åt mig att fatta, säger hon till The Hockey News.
– Jag har pratat med källor som var på plats på draften och jag är inte ens bekväm att berätta offentligt vad vissa inflytelserika personer sagt om mig. Det gör ont och det får mitt hjärta att brista, för de vet uppenbarligen inte vem jag är som person. Jag får inte ens chansen att bevisa min karaktär.

VM:s bästa målvakt - fem gånger

Räty stänger inte dörren för att spela hockey framöver, men säger också:

– Det här betyder troligtvis att min karriär är över. Jag är i min bästa form i livet och vet att jag hade varit en av ligans bästa målvakter om jag hade fått chansen. Men jag kommer alltid stötta PWHL. Det här är en otrolig och historisk tid för damishockeyn och jag är exalterad för den här sportens framtid.

Noora Räty har under karriären spelat nio VM och fyra OS. Hon har utsetts till VM:s bästa målvakt vid fem tillfällen. På klubblagsnivå har hon vunnit den ryska ligan tre gånger och den amerikanska collegeligan två gånger.  Hon blev år 2014 också historisk som den första kvinnan att spela i Finlands näst högsta liga på herrsidan.

Räty har också skapat kontroverser vid flera tillfällen. 2014 sade hon att hon skulle sluta med ishockeyn om hon inte fick kontrakt hos ett herrlag, då hon menade att damhockeyn inte hade någon framtid. 2021 tackade hon nej till VM-spel samtidigt som hon höll ett målvaktsläger i Nordamerika. Det gjorde att hon året därpå petades från OS under uppmärksammade former.


TV: Veckans Studio Oddset Hockey


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games