Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Nyckeln till Lucas Forsells succé: "Han har fått mig att förstå"

ANNONS

Från tuff inledning och spel i J20 till en av lagets farligaste spelare i SHL. 
För hockeysverige.se berättar Lucas Forsell nu hur han slog igenom ordentligt i Färjestad förra säsongen - och vägen dit. 
– Då var det egentligen bara att släppa loss och köra, säger 20-åringen. 

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

Säsongen 2022/23 blev speciell för Färjestads Lucas Forsell. Halvknackig inledning, spel i J20 och utlånad till BIK Karlskoga. Åter till Färjestad där alla bitar föll på plats och han blev en av lagets bästa spelare i slutet av säsongen. 

– Säsongen var bra, men jag skulle beskriva den som upp och ner, berättar Lucas Forsell för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var tufft i början och jag hade svårt att få speltid. Jag kände att jag behövde komma i från att sitta vid sidan. Då blev en utlåning bästa lösningen. När jag kom tillbaka flöt det på. 

Just tiden i BIK Karlskoga har kommit att betyda mycket för 20-åringen från Fagersta. 

– Den betydde att jag förstod vad jag behöver göra för att få spela i ett seniorlag. Att det inte bara är spelet med puck som räknas, statistiken, hur många poäng man gör eller snygga dragningar. Att vinna en defensiv tekning, ”hold ups” när motståndarna forecheckar är också viktigt.
– Jag fick möjligheten att förstå det genom att få mycket speltid i Karlskoga. 

Tog du med dig det här tillbaka till Färjestad?
– Ja, när jag kom tillbaka var det också att jag tänkte att jag inte hade något att förlora. Ingen plats att mista. Då var det egentligen bara att släppa loss och köra. 
– Då var jag inne i det eftersom jag spelat mycket i Karlskoga. (Tomas) Mitell, Pelle (Prestberg) och ledarna hade ett bra snack med mig. Då började jag fatta systemet lite mer. 
– Jag har gått in med en annan inställning till den här säsongen, att mål, poäng och offensiva saker får komma allteftersom. Så länge jag gör det bra i defensiven kommer mittzonen bli lättare. Blir mittzonen lättare blir offensiva zonen också lättare. 
– Jag börjar förstå mer och mer vad Mitell vill förmedla till laget, men framför allt till mig. Han har fått mig att förstå vad det faktiskt innebär att spela i SHL.



Hur har du upplevt din inledning av säsongen?
– Ganska bra. Det har även nu varit upp och ner i prestationen, men över lag har jag varit ganska jämn. Det har inte varit några pladask insatser, men inte heller några ”super wow”. 
– Träningarna har känts jättebra och jag har haft bra fart. Jag har kanske varit lite mer isolerad på matcherna. 

Hur har du upplevt Färjestads inledning av säsongen?
– Vi är stabila och vinner systematiskt hockeymatcher. Vi litar på systemet tränarna har satt ihop. När vi gör det vi ska göra inom vårt system är vi jättesvårslagna. 
– Faller vi lite ur ramen blir det tufft att vinna mot vissa lag. Bra bredd, men också en bra spets. 

Från Fagersta till Vancouver?

Lucas Forsell draftades av Vancouver Canucks 2021, men ännu har Färjestad-forwarden inte fått några signaler därifrån kring om han är aktuell för spel i NHL. 

– Vi har haft en bra dialog. Agenten har haft med deras management, men jag har dialog med Micke Samuelsson. 
– Egentligen pratar vi inte så mycket framtid utan han kommer med tips som ska hjälpa mig nu, men också in i framtiden.
– Dialogen har varit att inte stressa på något. Vancouver är supernöjda med min utveckling. Om jag bara fortsätter på den biten kommer det bli aktuellt att åka över någon gång. Då måste jag såklart också förtjäna det. 

Forsell har så här långt varit på två camper med Vancouver. 

– Det har varit superproffsigt och inspirerande. Jättebra ledare, jättesköna killar och kul att ha träffat alla i organisationen. 

Lucas Forsell. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Du är från Fagersta, hur mycket hockeysnack är det fortfarande kring Ulf Samuelsson och Tomas Sandström?
– (Skratt) När man är i olika hockeykretsar förstår man att Fagersta är känt tack vare dom två. ”Fagersta, jaha Sandström och Tuffa Uffe”. 
– Det pratas fortfarande om Tomas och Uffe, såklart och båda hänger i taket inne i Fagerliden. 

Både Ulf Samuelsson och Tomas Sandström stod för en tuff och ibland för fysisk hockey, lever det här kvar bland nya generationens spelare i Fagersta?
– Fagersta har alltid varit kända för att vara ett ganska svinigt lag, skrattar Lucas Forsell och fortsätter:
– Där fanns den här bruksmentaliteten och den finns kvar än idag. När jag var kvar och spelade U14, U15 och U16 spelade vissa spelare hockey bara för gruffet. Att få åka och tacklas var det som många tyckte var kul. Det finns en tuffhet som sitter i väggarna i Fagersta. 

Var Avesta eller Västerås tuffaste rivalerna under uppväxten?
– Vi hade bra bataljer mot båda. Det var bra fighter mot Västerås och det lag vi spelade jämnast mot. Vi vann mot Västerås några gånger, men dom vann nog också mot oss när satte dom ihop sitt bästa lag.



Hur ser du tillbaka på tiden i Fagersta som hockeyspelare?
– Som jätterolig. Det var där jag lärde mig att älska spela hockey, vilket också är det viktigaste en ungdomstränare kan förmedla åt små kids. 

Vad var det som fick dig att känna en kärlek till hockeyn?
– Framför allt tror jag det var att få träffa alla kompisar. Sedan lärde jag mig älska att träna och bli bättre. 
– Vi hade ett jättebra lag, 02, 03 och 04:orna. Det var en stark kull och våra ledare ska ha en eloge för det. Vi var äldsta ungdomslaget sedan U10. Det fanns inga äldre än oss. Nästa var A-laget. 
– Det var en jättespelarbrist, men våra ledare fick oss alla att fortsätta fram till det kom in andra intressen när vi blev äldre. 

I Fagerstas A-pojkar 1980 ingick bland andra Ulf Samuelsson, Tomas Sandström, Magnus Sundqvist, Mats Lööv och Mauri Liikaama. Foto: Arkiv.

Är det några ytterligare från det laget som fortfarande spelar på en högre nivå?
– Inte just nu. Pontus Sjögren spelade Division 1-hockey i Wings. Gustav Bosell är 04:a och han gick på hockeygymnasiet i Örebro, men har lagt av med hockeyn nu och börjat plugga. Dessutom är han min bästa vän. 
– Sedan finns det många som nu tagit steget upp till Fagerstas seniorlag i Division 2. Det är inte högsta nivån, men ett tecken på att dom tycker det är kul att spela hockey, vilket är det viktigaste i en breddförening. 

Så hamnade Forsell i FBK: “Han hörde av sig till min familj”

Inför säsongen 2018/19 lämnade Lucas Forsell Fagersta för spel med Färjestad. 

Henrik Loob hörde av sig till min familj. Han ville att vi skulle komma ner, hälsa på och bli visade runt hur det fungerar på ”HG” (Hockeygymnasium). 
– Jag åkte ner hit dagen efter att jag varit i Gävle och kollat hur det var i Brynäs. Sedan var det magkänslan som avgjorde. Jag gillade upplägget och organisationen. ”Henka” är superhärlig, snäll och kändes trygg att ha och göra med. Så kändes även alla andra ledare i klubben. 
– Marcus Karlsson var J18-tränare då. Jag tror han är en av dom bästa människokännarna i hela hockeysverige. 

Säsongen 2020/21 fick Forsell dessutom vara med om att vinna SM-guld med Färjestad. 

– Det var coolt. Jag kom upp den säsongen och spelade 30 matcher. Det gick bra och jag fick mitt första A-lagskontrakt. Att få vara med på den resan, även om jag inte spelade i slutspelet… 
– Jag bröt tummen precis innan, men jag förstod att jag inte hade tagit plats i det guldlaget ändå. Det var så jäkla coolt att få vara med runtom och se hur staden… Jag tror inte att det fanns en ledsen själ i hela Värmland. 

Vad krävs det om ni ska vinna guldet 2024?
– Just det här att systematiskt vinna hockeymatcher och inte forcera för att vinna. Lita på det vi gör på träning och har kommit överens om. Då har vi alla möjligheter i världen. 
– Det ska mycket till, men jag tror stenhårt på den här organisationen och laget, avslutar Lucas Forsell.  


TV: "Kan man ha det kravet på en 20-årig målvakt?"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games