Miro Heiskanen jämförs med Nicklas Lidström.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports
Intervju

Miro Heiskanen – Finlands svar på Nicklas Lidström

ANNONS

Miro Heiskanen mer än fördubblade sin poängskörd och var Dallas Stars ledande spelare i Stanley Cup-slutspelet. Hans mångsidighet och höga lägstanivå gör att finländaren börjar jämföras med självaste Nicklas Lidström. Och det finns det kanske en förklaring till.
– Jag var ett Lidström-fan när jag var yngre och tittade väldigt mycket på honom, berättar backstjärnan.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Miro Heiskanen fyllde 24 år i somras. Trots att Dallas Stars-stjärnan bara äntrat vad som ska vara de bästa åren i hans NHL-karriär finns det goda skäl att redan nu kalla honom den bästa finska hockeybacken genom historien. Inte bara för att produktionen nu finns där, utan för att han genom sin smartness och höga hockey-IQ behärskar alla delar i spelet, offensivt som defensivt. 

Miro Heiskanen. Foto: Uffe Bodin

Efter att ha valts som tredje spelare i NHL-draften i Chicago 2017 har han vuxit ut till en av ligans främsta backar, något som gjort att han blivit ett namn som numera nämns i Norris Trophy-diskussionen. I fjol slutade han sjua i omröstningen till trofén, alldeles före Rasmus Dahlin.

– Det var min bästa NHL-säsong så här långt, säger Heiskanen när hockeysverige.se träffar honom i samband med NHL Player Media Tour i Stockholm. Det var ett stort steg från tidigare år och förhoppningsvis kan jag bygga vidare på det och bli ännu bättre i framtiden. Det var ett bra år, men jag vet att jag kan vara ännu bättre och hjälpa mitt lag ännu mer.

Norris Trophy-snacket tar han dock med en nypa salt. 

– Jag bryr mig inte så mycket om det. Självklart vill jag prestera så bra att jag är en kandidat, men det är inte det jag fokuserar på. Jag vill hjälpa mitt lag att vinna Stanley Cup. Vinner jag en Norris vid något tillfälle också är det en bonus, men det är inget jag tänker på.

Miro Heiskanen tangerade det finska NHL-rekordet

De 73 poäng (11+62) som Miro Heiskanen samlade ihop på 76 matcher innebar mer än en fördubbling av hans tidigare bästa-notering på 36 poäng. Men det gjorde också att han tangerade legendaren Reijo Ruotsalainens 38 år gamla poängrekord av en finsk back i NHL. 

– Det var en stor grej för mig, erkänner Heiskanen. Reijo Ruotsalainen var en fantastisk spelare som gjorde många poäng och vann Stanley Cup, så det är häftigt att tangera hans rekord. Förhoppningsvis kan jag göra lite fler poäng och ta förstaplatsen, men det är en ära att ha sitt namn i rekordböckerna intill Ruotsalainen.

Reijo Ruotsalainen stod för 73 poäng med New York Rangers säsongen 1984/85. Foto: Bildbyrån

Den tidigare HV71-backen Routsalainen, som vann Stanley Cup med Edmonton Oilers 1987 och 1990, får ursäkta. Heiskanen kan redan nu påstås vara på en högre nivå än honom, totalt sett. Faktiskt på en så pass hög nivå att fler och fler, åtminstone stilistiskt, jämför honom med självaste Nicklas Lidström. Bland annat tidigare lagkamraten John Klingberg.

– Det är jättekul att höra det. Jag var ett Lidström-fan när jag var yngre och tittade väldigt mycket på honom. Det är en stor ära att nämnas i samma sammanhang som honom och ens påstås likna honom litegrann. Jag är inte på hans nivå ännu, men förhoppningsvis kan jag komma dit, säger Heiskanen.

Vad ser du för likheter mellan er? 
– Jag tycker vår skridskoåkning har sina likheter. Det och lugnet i spelet. Han var alltid så lugn när han spelade, fick aldrig panik utan hade alltid bra balans i sitt spel. Det är det jag ser i mitt spel också. Men han är en av de bästa spelarna som någonsin spelat hockey, så kommer jag ens i närheten av det får jag vara nöjd den dagen jag lägger av.

Vad jobbar du på i ditt eget spel för att bli ännu bättre?
– Jag har försökt att förbättra mitt skott. Det är antagligen min största svaghet på isen och något jag verkligen har velat jobba på. Kan jag förbättra det kommer jag att kunna hjälpa laget ännu mer, svarar Heiskanen som har skjutit tolv mål som mest under en NHL-säsong.

Matt Duchene förstärker Dallas Stars

Miro Heiskanen och hans Dallas Stars har upplevt en del framgångar de senaste åren, men utan att få till pricken över i:et. 2020 gick man hela vägen till Stanley Cup-final i covid-bubblan i Edmonton, men förlorade den mot Tampa Bay Lightning. I våras blev det konferensfinal mot blivande mästarna Vegas Golden Knights efter att ha besegrat Minnesota Wild och Seattle Kraken på vägen dit.

– Det var en häftig erfarenhet att gå så långt och komma så nära finalen, men nu vet vi hur svårt det är att gå hela vägen. Det var en bra lärdom som kommer att göra oss mycket starkare. Jag tycker att vi fått in ett par bra förstärkningar under sommaren och de kommer att göra vårt lag ännu bättre. Nu har vi även fått mer rutin och jag tror det kan göra att vi går ännu längre, säger han.

Miro Heiskanen tror hårt på Dallas Stars den här säsongen. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

Bland nyförvärven sticker inte minst Matt Duchene ut. Den nu 32-årige kanadensaren blev utköpt från sitt kontrakt med Nashville Predators efter en mellansäsong i fjol. Dallas general manager Jim Nill var inte sen att plocka upp forwarden, som gjorde 43 mål och 86 poäng så sent som 2021/22, till ett prisvärt ettårskontrakt värt tre miljoner dollar.

– Han är en riktigt bra spelare. Jag har spelat mot honom i fem år nu och det är inte lätt att försvara sig mot honom. Det är en kille som alltid är farlig i anfallszonen och som kan bidra med en hel del mål och poäng. Jag tycker det blir en stor hjälp för oss att få in honom, för det tar bort lite av pressen på vår toppkedja.

Tror Nils Lundkvist är redo

I den nämnda toppkedjan finns det en landsman till Heiskanen som spelat storartad hockey de senaste två-tre åren utan att få de stora rubrikerna. Det handlar om centern Roope Hintz. Tillsammans med Dallas poängkung Jason Robertson och alltid unge veteranen Joe Pavelski har han bildat en av ligans bästa kedjor.

– Jag tror att många har underskattat honom, säger Miro Heiskanen om lagkamraten. Han är en av de bästa spelarna i NHL just nu. Han gör en hel del poäng, men är väldigt stark defensivt också. Han är en perfekt tvåvägsspelare som är enkel att spela med. Alla som spelar med honom blir bättre spelare och vi borde prata mer om honom.

Den svensk som ligger närmast en ordinarie plats i Dallas Stars inför säsongen är backen Nils Lundkvist. Efter en fin start på fjolåret förlorade han sin plats i backsexan i slutet av grundserien och var sedan inte ombytt i någon av Stars 19 slutspelsmatcher. Konkurrensen kommer att vara tuff för 23-åringen även i år, men Miro Heiskanen är optimistisk kring Lundkvists chanser att få en större roll i laget.

– Han spelade rätt bra i fjol. Han fick lite mer erfarenhet och är mer redo nu. Det viktigaste för honom är att förbättra sitt defensiva spel. Han är redan riktigt bra med pucken och vass i anfallszonen, men det är i defensiven han behöver förbättra sig mest. Med en bra sommar och mer erfarenhet kommer det att komma. Jag tror att han är redo nu.


TV: Det bästa från Miro Heiskanen 2022/23

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL