Foto: Simon Eld & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Albert Sjöberg om flytten till Malmö: "Jag gillar en utmaning"

ANNONS

Trots en tuff säsong med petningar och lite istid tog Albert Sjöberg steget till SHL. 
Nu berättar han om beslutet och varför jakten på revansch sker just i Malmö. 
– Det känns som att jag har utvecklats redan, säger 20-årige forwarden. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter genombrottet i Södertälje 2021/22 fanns det stort intresse för Albert Sjöberg från SHL. Då valde den unge stockholmstalangen då att stanna närmre hemstaden för att fortsätta sin utveckling. Istället fick forwarden som var ett Hockeyallsvenskans mest spännande löften ett tungt år kantat av petningar och lite istid. 

Trots det har han nu gjort sin SHL-debut - i Malmö Redhawks

– Jag är så ruggigt taggad, det är en otrolig revanschlust, säger Albert Sjöberg när hockeysverige.se träffar honom. 

Inför sommaren hade Albert Sjöberg ett år kvar på kontraktet med SSK, men valde alltså att till slut ta steget till SHL. Intresset som tidigare funnits var delvis från Malmö, och precis där har han nu hamnat. 

– Jag hade lite kontakt med Björn (Liljander) och det kändes riktigt bra. När jag var i Texas, Austin och tränade där hade vi ett väldigt bra samtal och sen gick det i hamn, det var superkul.

Vad sa Björn i det samtalet i Texas?
– De har kollat på mig mycket och gillar speltypen jag är, det jag står för, att jobba hårt och bli bättre varje dag. Det gillar jag. Jag instämde med allt han sa och det kändes bra. 

Förklaringen till flytten: “Gillar en utmaning”

Hade den nu 20-årige forwardstalangen gjort flytten under förra sommaren hade säkerligen många tyckt att det var ett naturligt steg. Nu var det säkerligen desto fler som höjde på ögonbrynen. 

Från ett år med endast tio minuter per match i Södertälje och perioder utanför laget kliver SDE- och Täby-fostrade Sjöberg in i Malmö, för att slåss om speltid med ännu tuffare konkurrens.

– Jag gillar en utmaning. Det är alltid kul att tävla om en plats i ett lag. Jag har gjort det förr, så jag vet hur det är. Det är bara att gnugga vidare och ta chansen när man väl får spela, säger han själv som förklaring. 

Hur har den perioden påverkat dig? 
– Det är klart jag är revanschsugen, sen får jag ta lärdom av det som hände förra året också. Det har bara blivit en extra tändvätska för mig. Jag vet vad jag behöver göra, jag vet hur mitt spel måste vara för att jag ska få spela mycket, det har jag jobbat på mycket nu under sommaren. Jag har blivit större och det känns bra inför den här säsongen. 

Albert Sjöberg i SHL-debuten mot Rögle. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Sjöberg lägger själv inte för stor vikt på det hela och ser, med sitt leende som bevis ut att ha vänt ett blad för att komma tillbaka - genom extra mycket träning. 

– Det är klart det är tråkigt att inte spela, men någonstans är det viktigaste att vinna ishockeymatcher. Det är ett framgångsrikt lag som får fram de bästa spelarna, så det var bara att pusha de andra och försöka gnugga efter träningarna, köra lite extra varje dag. 

Hårda träningen: “Mycket sådant”

Vad har du jobbat på för att vara redo?
– Volym i kroppen, att bli större och starkare så att jag kan bibehålla mitt fysiska spel även nu när jag kommit upp i SHL. Sen har jag jobbat mycket med min fart. Albin Blomqvist (fystränare) har varit väldigt bra när det kommer till det, vi har till exempel kört sprinter på isen med vikter. Det har varit mycket sådant för att bli en bättre spelare på isen. Det känns skitbra. 

Känner du dig redo?
– Det gör jag verkligen. 

Under försäsongen, och även under torsdagens SHL-premiär tog Alberg Sjöberg plats i Malmös tredjekedja tillsammans med Lukas Wernblom och Fredrik Händemark. Totalt blev det runt sju minuter på isen i debuten. 

– Jag tycker att det har känts bra. Jag har haft väldigt bra spelare runtomkring mig, det är lätt att lära sig av dem också. Jag fick spela med Händemark och det kändes riktigt bra, han är lätt att spela med och finns där man behöver honom, det var riktigt kul, säger Sjöberg.

Har du kommit till rätta i Malmö? 
– Ja, det känns superbra. Tränarna, Björn och alla spelare, allt känns riktigt bra. Just nu är det helt perfekt faktiskt. 

Vad är största skillnaden från SSK?
– Träningarna håller ju en väldigt hög klass tycker jag. Vi tävlar varje dag, det gjorde vi i SSK också, men nu kommer det alltid till en extra nivå. Det känns som att jag har utvecklats redan. 

Sjöberg berättar att förväntningarna i nuläget endast är att ta en plats bland tolv forwards och spela kontinuerligt för att fortsätta den utvecklingen. 

Var hoppas du att du är efter sista matchen? 
– Jag hoppas att jag har blivit en bättre ishockeyspelare överlag och blivit mer kontinuerlig i mitt spel, att jag spelar bra över 52 omgångar. 


TV: Malmö: "Fräschare - men inte nödvändigtvis så mycket bättre"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 22 september
18:00 Brynäs - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
lördag 23 september
06:05 Arizona Coyotes - Los Angeles Kings NHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
15:15 Malmö - Färjestad SHL
18:00 Linköping - Leksand SHL
18:00 Timrå - Modo SHL
18:00 Rögle - Växjö SHL
18:00 Frölunda - Luleå SHL
söndag 24 september
06:05 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
12:00 Leksand - Djurgården SDHL
12:00 Brynäs - Linköping SDHL
12:00 HV 71 - AIK SDHL
12:00 Modo - Luleå SDHL
16:00 Frölunda - SDE SDHL
20:00 Lugano - Zürich National League
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan