Niklas Sundström.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Old School Hockey

Niklas Sundströms skräckbesked: 'Du har en cysta på njuren'

ANNONS

Niklas Sundström ville uppleva ett sista äventyr innan han avslutade karriären. Tanken var att han skulle spela i Dinamo Minsk - men vid läkarundersökningen upptäcktes något som kom att vända upp och ned på alla planer.
–  Jag tänkte ”fan, har jag också fått den där skiten?", och fick panik, berättar han.

Niklas Sundström hade en mycket fin och lång karriär i NHL, landslaget och MoDo. När han efter säsongen 2012/13 ville avsluta sin karriär med lite spel utomlands fick han en oväntad och obehaglig överraskning, som han berättar om i söndagens OLD SCHOOL HOCKEY.
– Under min sista säsong här i MoDo hade jag inte den här riktiga glädjen. Jag var ganska nöjd och mätt och sa till ”Macke” (Markus Näslund), som var sportchef, och Uffe (Samuelsson) som var tränare, i ganska god tid att jag nog inte skulle köra nästa säsong. Det var ett beslut som jag inte har ångrat. 
– Samtidigt kände jag att det skulle vara kul med ett äventyr medan jag fortfarande kunde. Då fick jag frågan om att åka och prova i Dinamo Minsk på en liten try-out. Klubben ville först se mig och ifrågasatte min ålder. 
– Jag åkte dit och tränade och sedan gjorde dom en medicinsk undersökning. Det var en jätteproffsig förening, men då blev jag faktiskt skärrad. Jag var på något sjukhus och man gjorde ultraljud på ryggen. Då var det en rysk kvinna som sa ”oh oh…”  Hon sa sedan på knackig engelska att jag hade en cysta på min njure. Min mamma fick cancer på njuren och gick bort på grund av det 2010. Det här var strax efter. Jag tänkte ”fan, har jag också fått den där skiten?” och fick panik.

“Kände att det fick räcka”

Niklas Sundström valde efter det att åka hem till Sverige.
– Man gjorde tester där borta och sa efter dem att det inte var något elakartat. Jag sa ändå ”Vi bryter, jag vill åka hem och få en grundlig undersökning där hemma”. Klubben var förstående och väldigt bra. Jag var i Minsk under fyra dagar. Sedan åkte jag hem och kände då att det nu fick räcka - även om jag hade kunnat spelat några säsonger till. Jag har inte heller haft några problem efter det. 

Hur mådde du mentalt då allt det här hände?
– Ovissheten de första dagarna var väldigt jobbiga. När jag sedan kom hem, träffade MoDo:s läkare och vi kollade upp allt sa han att man kunde ha det där utan att ha värk. Det här är ändå tio år sedan nu. 
– Vi höll på att renovera huset hemma så i stället började jag hjälpa till med lite snickerier och var hantlangare till snickarna. Det blev ett år där jag inte gjorde någonting, skrattar den idag 48-årige före detta centern. 
– Jag försöker förklara för dom som slutar med hockeyn nu… Något jag kunde känna var väldigt skönt att jag på en fredag kunde ta helg. Helg finns inte när du är en atlet. Det var aldrig att man en fredag klockan fyra sa.”Nej, nu tar vi helg”. Det var alltid träning fredag och match lördag. När snickarna packade ihop klockan fyra och tog helg kände jag det var fantastisk och något jag uppskattade.

Hela intervjun med Niklas Sundström publiceras på söndag.


TV: Veckans Studio Oddset Hockey

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games