Sara Grahn.
Nyhet

Sara Grahn efter inhoppet i Luleå: "Man ska aldrig sluta drömma"

En målvaktskris gjorde att Luleå kallade in SDHL-målvakten Sara Grahn till matchtruppen i träningsmatchen mot Kärpät. Med drygt fem minuter kvar av den andra perioden kastades hon in mellan stolparna – och höll sedan tätt.
– Det var overkligt, säger Grahn till Norrbottens-Kuriren.

Både Joel Lassinantti och Matteus Ward saknades när Luleå under gårdagskvällen skulle möta Kärpät i en träningsmatch hemma i Coop Norrbotten arena. J20-målvakten Isac Grönhagen fick då starta matchen mellan stolparna, medans klubbens SDHL-målvakt Sara Grahn fick vakta båsdörren.

Med drygt fem minuter kvar av den andra perioden, vid ställningen 2–4, beslutade sig Thomas “Bulan” Berglund för att ge Grahn chansen mellan stolparna.

– "Bulan" sa att jag skulle vara redo och så kom han fram till mig när det var åtta minuter kvar av andra perioden. "Gör dig redo för du ska in när det är fem kvar", säger Grahn till Norrbottens-Kuriren.

“Man ska aldrig sluta drömma”

Med Grahn i målet lyckades Luleå hämta upp tvåmålsunderläget till 4–4 under ordinarie matchtid, innan Kärpät drog det längsta strået i straffläggningen.

– Det var overkligt, säger hon.

34-åringen räddade åtta skott under de dryga 30 minuter hon spelade i matchen och för varje räddning jublade hemmapubliken extra mycket.

– Man ska aldrig sluta drömma. En sådan här chans kan komma och jag är stolt över att ha fått göra det här.

Martin Hasson stoppades i sista stund

Tidigare har Kim Martin Hasson varit närmast spel på elitnivå med herrar, då hon skulle debutera mellan Malmös stolpar i den sista hockeyallsvenska omgången mot Bofors. Målvakten blev emellertid stoppad i sista stund, då ett inhopp i Malmös herrlag skulle äventyra hennes collegestatus.

I Finland har målvakten Noora Räty spelat både i herrarnas andra- och tredjedivision under sin karriär. Senast hon spelade en tävlingsmatch med herrarna var under säsongen 2016/17, då hon gjorde totalt elva framträdanden för KJT och Pyry i tredjedivisionen.

Sara Grahn är en av svensk damhockeys bästa målvakter genom tiderna och är med sina 375 matcher i SDHL den målvakt som spelat överlägset flest matcher i högstaligan. På meritlistan har hon elva VM och tre OS med Damkronorna samt fyra SM-guld.

TV: ”Då ska vi börja ifrågasätta om de är rätt personer”