Hugo Pettersson sköt segermålet.
Juniorkronorna

Juniorkronorna vann mot Slovakien – Hugo Pettersson avgjorde med 31 sekunder kvar

Juniorkronorna vann den första matchen i turneringen i Nyköping – men det satt hårt inne.
Slovakien ledde med 3-2 med fem minuter kvar men Sverige vände och vann med 4-3 efter sena mål av HV71-duon Hugo Fransson och Hugo Pettersson.

Under onsdagskvällen inledde femnationsturneringen i Nyköping där Juniorkronorna fortsätter sina förberedelser inför vinterns JVM hemma i Göteborg. Tjeckien inledde med att vinna med 5-2 mot Schweiz, bland annat efter mål av Växjötalangen Jakub Stancl, och sedan var det Sveriges tur att kliva in i turneringen.

Sverige vann då premiärmatchen mot Slovakien med 4-3 – men det satt hårt inne.

Det blev en svängig historia då Slovakien tog ledningen inom de fem första minuterna men några minuter senare kvitterade Juniorkronorna till 1-1 genom Liam Engström (Bemidji State University) efter assist av Viktor Smeds (Rögle).

I den andra perioden tog Sverige över matchbilden allt mer och det ledde också till att de blågula kunde ta ledningen. Erik Påhlsson (HV71) satte 2-1-målet efter passning av Freddie Larsson (Malmö).

Sverige vände och vann – efter sena målen

Det blev sedan en händelserik och dramatisk tredje period. Sverige drog på sig ett antal utvisningar vilket Slovakien kunde utnyttja då både 2-2 och 2-3 kom i powerplay för slovakerna. Västerviks Alex Ciernik passade fram till båda målen.

Sverige låg därmed under med fem minuter kvar att spela men då vände Juniorkronorna tillbaka på matchen. Då det återstod lite drygt tre och en halv minut kvar så kom kvitteringen då HV71:s backtalang Hugo Fransson sköt 3-3, Joel Kant (Luleå) och Filip Nordberg (Växjö) stod för assisten.

I matchens sista minut fick Sverige chansen att spela powerplay och då kom också avgörandet. Med endast 31 sekunder kvar av matchen klev Hugo Pettersson fram och sköt det matchvinnande 4-3-målet där Lucas Lagerberg Hoen (Leksand) och Liam Engström fick assistpoäng.

Melker Thelin (Björklöven) vaktade det svenska målet och räddade 23 av 26 skott i matchen. Liam Engström utsågs till Sveriges bästa spelare i matchen.

Juniorkronornas nästa match i Nyköping spelas mot Schweiz under torsdagskvällen.

Sverige – Slovakien 4–3 (1-1,1-0,2-2)

Sverige: Liam Engström, Erik Påhlsson, Hugo Fransson, Hugo Pettersson.
Slovakien: Alex Sotek 2, Peter Repcik.

TV: HV71-talangen siktar högt