Foto: Bildbyrån
Nyhet

Skellefteå värvar Kenny Agostino från KHL

ANNONS

Skellefteå fattar det kontroversiella beslutet att värva från KHL - som första SHL-klubb efter den ryska invasionen. Sportchefen Erik Forssell förklarar varför man beslutat sig för att plocka in Kenny Agostino.
– Tidpunkten för kontraktsförlängningen är en grundförutsättning, säger han.

Flera klubbar har fattat beslut att spelare som spelat för, eller skrivit kontrakt med, ryska klubbar efter invasionen av Ukraina inte ska få spela för klubben. Skellefteå AIK är en sådan klubb. De tog vid föreningens årsmöte i juni beslut om att ingen spelare som tecknat kontrakt med en klubb i KHL efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 ska få representera föreningen.

Kenny Agostino är klar för Skellefteå

Men nu värvar man från KHL. Det rör sig om Kenny Agostino, som närmast kommer från Torpedo Nizhny Novgorod. Han skrev dock kontraktet innan den ryska invasionen. Han skrev på sitt nya avtal redan i december 2021.

– Tidpunkten för kontraktsförlängningen är en grundförutsättning. Vi vet att det funnits en önskan hos honom att hitta en ny klubb redan förra säsongen och bryta kontraktet, men då det inte blivit så har vi haft en dialog med både Kenny och hans agent kring det, säger sportchef Erik Forssell.
– Sammantaget har vi förståelse för hans situation och det finns som vi ser det förklaringar till att han blev kvar i KHL under förra året.

Agostino har varit en stark poänggörare i både AHL och KHL. Han gjorde exempelvis 317 poäng på 348 matcher i AHL, samt 40 poäng på 46 matcher under debutsäsongen i KHL.

“Talar för sig självt”

Han spelade även OS med USA så sent som 2022. 

– Jag har fått intrycket av att det är en organisation som lägger mycket värde i att jobba hårt för att vinna och jag är väldigt lyckligt lottad som får möjlighet att vara en del av det. Genom åren har jag spelat med många svenskar och tidigare SHL-spelare, och ligans rykte med hög professionalism och toppklassiga spelare talar för sig självt, säger 31-åringen.

Kontraktet är skrivet på en säsong.


TV: Ifrågasätter Leksands målvaktssatsning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games