NHL

Erik Karlsson trejdad till Pittsburgh Penguins

ANNONS

Erik Karlsson är slutligen trejdad till Pittsburgh Penguins av San Jose Sharks. Under söndagen offentliggjordes den omfattande bytesaffären som innefattar tre lag, nio spelare och tre draftval.

På grund av lönetakets begränsningar har Erik Karlsson-trejden från San Jose Sharks till Pittsburgh Penguins dragit ut på tiden. Men på söndagen blev den slutligen genomförd. Sharks och Penguins fick dock ta hjälp av Montreal Canadiens för att den skulle bli av. Då blev det också en riktig monstertrejd som innefattade nio spelare och tre draftval.

Till Pittsburgh Penguins:

Till San Jose Sharks:

Till Montréal Canadiens:

  • Pittsburghs andrarundeval i draften 2025, backen Jeff Petry (Pittsburgh), målvakten Casey DeSmith (Pittsburgh) och forwarden Nathan Légaré (Pittsburgh).

Betalar 1,5 miljoner dollar av Erik Karlssons lön

Utöver trejderna står det klart att San Jose Sharks får behålla 1,5 miljoner dollar per säsong på Erik Karlssons lönetaksträff. Det innebär totalt sex miljoner dollar över de fyra säsongerna som återstår på hans kontrakt – och att Karlssons lönetaksträff i Pittsburgh landar på tio miljoner dollar av de totalt 11,5.

Samtidigt får Penguins behålla 25 procent av Jeff Petrys lönetaksträff när de nu trejdar tillbaka veteranbacken till Montréal – bara ett drygt år efter att amerikanen skeppats i motsatt riktning. Hans lönetaksträff för Montréal blir nu 4,69 miljoner dollar under de två återstående säsongerna på kontraktet som är värt 6,25 miljoner dollar per säsong.

Trejden gör att sommarens största följetong i NHL får ett slut. Erik Karlsson och San Jose Sharks var överens om det var dags att gå skilda vägar. Att hitta en tagare av 33-åringens monsterkontrakt har inte varit lätt i en tid när lönetaket knappt rört på sig över huvud taget under de senaste åren.

Nyckeln för Pittsburgh låg i att bli av med några kontrakt för att hitta utrymme för Karlsson. Nu lyckades man frigöra 12,44 miljoner genom att bli av med en stor del av Petrys kontrakt (4,69 miljoner) samt Mikael Granlund (fem miljoner) och Jan Rutta (2,75 miljoner). Utöver de tio miljonerna man tar in i form av Karlssons kontrakt ligger Rem Pitlicks lön på 1,1 miljoner dollar medan Dillon Hamaliuk fortfarande spelar på ett rookiekontrakt på strax under 800 000 dollar.

Erik Karlsson kommer från en historiskt produktiv säsong med San Jose. Han blev den första backen på över 30 år att korsa hundrapoängsgränsen i NHL då han samlade ihop 101 poäng på 82 matcher i grundserien. För det belönades han med karriärens tredje Norris Trophy som NHL:s bästa back på NHL Awards i Nashville i slutet av juni.

Karlsson kom till San Jose från Ottawa Senators hösten 2018 och hann göra fem säsonger för klubben. Under NHL-karriären har han totalt sett samlat ihop 761 poäng på 920 matcher.


TV: Erik Karlsson tar emot Norris Trophy

Den här artikeln handlar om: