Intervju

Erik Källgren om Börje Salming: "Något jag kommer bära med mig"

ANNONS

Erik Källgren var en av svenskarna på isen när Börje Salming hyllades i Toronto. För Hockeysverige.se berättar målvakten nu om den speciella upplevelsen.
– Det visade vad han har betytt för hockeyn generellt, men också för oss svenskar, säger Källgren.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

TV: Se Torontos hyllning till Börje Salming i spelaren ovan

Den 24:e november 2022 stannade hela hockeyvärlden upp. Beskedet som många väntat på hade kommit. En av världens bästa och mest uppskattade hockeyspelare genom alla tider, Börje Salming, hade lämnat oss efter sin ojämna kamp mot ALS. 

Drygt två veckor innan var Börje Salming på plats i Toronto för en sista gång för att säga farväl till vänner, tidigare lagkamrater och fans. Hyllningen var både varm och värdig. Salming hade familjen omkring sig då Maple Leafs hyllade sin hjälte ute på isen. Det var också en mycket tagen 71-åring som fick ta emot en sällan skådad hyllning. Han fick känna uppskattningen från hockeypubliken i sitt andra hem, Toronto, medan fortfarande var vid liv.

Foto: Arkiv. Börje Salming i Toronto.

På plats fanns också målvakten Erik Källgren. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om den väldigt speciella kvällen i Scotia bank Arena. 
– Det var speciellt. Mycket känslor och något jag kommer bära med mig resten av livet, säger Erik Källgren och fortsätter:
– Mottagandet han och hans familj fick i Toronto var otroligt kul att se, men också väldigt värdigt. Det visade vad han har betytt för hockeyn generellt, men också för oss svenskar. 
– Sheldon Keefe, vår coach, startade med oss svenskar i första bytet. Jag stod i mål. Sedan var det resten av alla svenskar som var uppe då. Rasmus Sandin och Timothy Liljegren på backen. (Calle) Järnkrok, Pierre Engvall och ”Wille” (Nylander) i en kedja.

“Ville vinna matchen för honom”

Hur var det att kliva in och spela match efter det ni hade fått uppleva?
– Det var något jag inte hade varit med om innan. Börje var ute på isen med sin familj. Vi hälsade och kramade om honom innan vi gick ut. Jag var otroligt berörd…, Erik Källgren tystnar en kort stund och naturligt vis blir märkbart berörd innan han fortsätter:
– … eftersom man visste att det var sista gången han var där. Att det var sista gången han var på isen och samtidigt få se vad han betytt för Toronto och hur älskad han var där… 
– Det var häftigt och vi alla kände att vi ville vinna den matchen för honom. Mycket känslor såklart och speciellt att spela match efter det.

 

Erik Källgren kände även en stolthet över att få se en svensk ishockeyspelare hyllar på ett sådant sätt i Toronto där hockeyn är som störst i världen. 
– Jag kände en otrolig stolthet över att vara svensk och få vara med och hylla honom där. Det är verkligen så att han har banat väg för alla svenskar i NHL. Speciellt i Toronto, säger Erik Källgren med ett leende. 

Hela intervjun med Erik Källgren, där han berättar om sin flytt till New Jersey, kommer på hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games