Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Lovisa Berndtsson: "Besvikelsen har inte släppt riktigt ännu"

ANNONS

Damhockeykartan ritas om helt. Proffsligan PHF har blivit uppköpt och alla spelare med kontrakt har fått se sina avtal blivit rivna – däribland Lovisa Berndtsson.
– Det här är den tiden på året när dom flesta trupperna redan är satta, säger målvakten, som nu letar ny klubb till hösten.

Den nordamerikanska damhockeyn står inför stora förändringar. Proffsligan PHF köps nämligen upp och alla spelarnas kontrakt rivs med målet att starta en ny liga tillsammans med PWHPA till vintern. Nyheten kom som en chock för alla inom den nordamerikanska damishockeyn under natten mellan torsdag och fredag. 

Enligt uppgifter är tanken att den nya ligan ska innehålla sex lag. Tidigare fanns det totalt elva professionella lag (sju i PHF och fyra i PWHPA) för damhockeyspelare i Nordamerika men nu ska den siffran dras ner till sex lag. Det medför sig att ett stort antal spelare kommer bli utan jobb. Enligt PWHPA:s målsättning ska den nya ligan innehålla de bästa spelarna i världen som får spela mot varandra.

En som drabbas hårt av förändringen är tidigare landslagsmålvakten, Lovisa Berndtsson, som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med sitt Buffalo. Ett kontrakt som nu blivit annullerat.
– Jag vaknade upp i fredags morse och såg på twitter, men även på andra sociala medier och hade något SMS från lagkompis, om vad som hade hänt. Lagkamraterna hade fått reda på det genom ett zoom-samtal under torsdagskvällen, berättar Lovisa Berndtsson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Då var det så pass sent här i Sverige så jag låg och sov då. Det var i alla fall så jag fick reda på det. 

Vad vet du om vad som kommer hända framåt med nya ligan?
– Det kommer lite information löpande hela tiden. Det som kommit ut nu är att det ska bli en ny liga innehållande sex lag. Jag tror att det kommer bli en draft för dom här sex lagen där spelarna från PHF och PWHPA ska vara med. 

Vad tror du det här kommer betyda för damhockeyn i Kanada och USA?
– En del av det är positivt. Jag tror att det är bra att få en liga där alla lag och bästa spelarna i världen kan vara samlade, precis så som dom vill att det ska vara. 
– Sedan kan jag tycka att bara ha sex lag är kanske inte rätt väg att gå då det blir många spelare som kommer stå utan lag. 
– Själva delen att det ska bli en liga är positivt. Strukturen på den och hur det gjordes hade kunnat göras på ett bättre sätt.

“Försöker hitta någon väg här hemma”

Tror du att det här med att ha färre lag i ligan innebär att det kommer in mer pengar till lagen och med det bättre löner?
– Det vet jag faktiskt inte. Det jag sett är vad lönerna ska ligga omkring i nya ligan. Av vad jag förstår kommer max-lönerna vara lägre än vad folk fått nu, men det ekonomiska över lag i ligan har jag ingen koll på. 

Lovisa Berndtsson tror att många som inte får plats i nya ligan kommer söka sig till Europa för att spela kommande säsonger.  
– Ja, det tror jag. För det första är det om spelare inte vill vänta på den nya ligan i och med att den inte ska starta förrän i januari. 
– Sedan kommer inte alla få en plats där, så jag tror definitivt att dom som vill fortsätta spela kommer söka sig till andra ligor. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Lovisa Berndtsson.

Vad innebär allt det här för dig hockeymässigt kommande säsong?
– Det är framför allt jättetråkigt. Jag hade sett fram emot en säsong till Buffalo. Jag kände att jag hade en stark säsong och såg fram emot att få bygga vidare på det. 
– Nu är situationen som den är. Jag försöker hitta någon väg här hemma i Sverige för att kunna spela hockey kommande säsong. 

Kan du tänka dig att vänta till det att draften har ägt rum?
– Nu vet inte jag riktigt när draften kommer vara. Dom har inte gått ut med det ännu. Jag känner att det är ett stängt kapitel nu eftersom det alltid är ett projekt att åka över och spela där. 
– Jag har lägenhet, jobb och bil här som i så fall först ska lösas. Nu hade jag löst allting inför den här säsongen. Att dra i gång den apparaten igen känns inte som någonting jag är särskilt sugen på. För mig är Sverige målet just nu.

Letar ny klubb: “Knivig situation”

Innebär det här att du ska åka över till Buffalo för att flytta hem dina grejer igen?
– Nej, jag har hyrt Airbnb varje år som jag varit där. Jag hade ett Airbnb som jag skulle hyra nu då jag kom över, men jag har inte betalat någonting på det. Jag har inte heller några grejer i Buffalo som jag behöver få hem. 

Lovisa Berndtsson hoppas kunna spela i Sverige kommande säsong, men SDHL-lagen tycks redan ha spikat sina målvaktspar. 
– Jag hade som målsättning att spela ett år till i Buffalo. Sedan var en tanke jag hade att komma hem och spela i Sverige. 
– Nu sitter jag i en lite annan situation i och med att i princip alla lag har satt sina trupper. Speciellt då målvaktsposterna. Det är en knivig situation just nu, men jag försöker hitta någon bra lösning. 

Foto: Bildbyrån. Lovisa Berndtsson i Djurgården.

Har klubbar hört av sig?
– Några få, men det är mest Division 1-lag som jag har haft kontakt med i och med att SDHL-lagen redan har sina målvakter. Det här är den tiden på året när dom flesta trupperna redan är satta.

“Tillbaka till livspusslet”

Kan du se dig själv spela någonstans ute i Europa kommande säsong?
– Jag vet inte… Just nu känner jag inte det i och med att det blir samma process igen som i Buffalo, att jag ska hyra ut lägenhet, bilen, men också att jag har ett bra jobb (CCM) som jag gärna vill behålla när det blev som det blev. Europa känns inte riktigt som ett alternativ. 

I Buffalo var du heltidshockeyspelare. Nu ska du ha ett jobb vid sidan av, vad innebär det för din satsning på hockeyn framåt?
– Jag kommer lägga ner samma energi och arbete på hockeyn som jag gjort nu. Det kommer inte förändras. Sedan är det klart att jag inte kommer ha den tiden jag hade i Buffalo där jag kunde träna på morgnarna. 
– Det är tillbaka till livspusslet som jag lagt under många år. Det ser jag inga problem med även om det såklart är skönare att bara spela hockey.  

Hur snabbt släpper du besvikelsen och börjar blicka framåt mot en ny säsong?
– Jag började försöka öppna dörrar och höra av mig till folk redan i fredags, men besvikelsen har inte släppt riktigt ännu. 
– Det kommer och går, men jag kan inte kontrollera den delen utan lägger fokus på det jag kan kontrollera, avslutar Lovisa Berndtsson.

Det säger de andra svenskarna

I ligan skulle även Emma Söderberg och Ronja Mogren spela kommande säsong. Förra säsongen spelade även Lovisa Selander i ligan, men hade inget nytt påskrivet kontrakt då den här nyheten kom ut. 

Emma Söderberg:
”Lite ovisst nu, jag inväntar mer information om vad som egentligen händer.”

Ronja Mogren:
“Just nu vill jag ligga lågt för att landa i detta och så får vi se vad som händer framöver."


TV: Anton Wahlberg draftad av Buffalo

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games