Foto: Stickan Kenne.
Bilden

"Har för mig att Expressen hade en helt svart sida efter vår inledning"

ANNONS

Ishockey-VM 1992 höll på att bli ett av Tre Kronors sämsta någonsin – men det slutade till slut med VM-guld. I artikelserien “Bilden” berättar kaptenen Tommy Sjödin om mästerskapet.
– Enligt media hade vi ett väldigt dåligt lag, säger legendaren. 

VM-turneringen 1992 började med svarta helsidor i en av våra kvällsdrakar. Men allt vände och då turneringen var över stod Sveriges Tre kronor som mästare efter att ha kört över Finland i finalen och där vunnit med 5-2. Lagkapten för Tre Kronor var Brynäs-backen, Tommy Sjödin

– Jag har för mig att Expressen hade en helt svart sida efter vår inledning av VM, skrattar Tommy Sjödin och fortsätter:
– Enligt media hade vi ett väldigt dåligt lag, men vi bevisade motsatsen innan turneringen var över.

Ni hade en tung inledning på VM-turneringen då, var det egentligen i kvartsfinalen mot Ryssland som ni vann med 2-0 som allt vände?
– Ja, hade vi förlorat den matchen så hade kanske det blivit vår sämsta VM-turnering någonsin, men om vi hade oflyt mot tjeckerna i OS tidigare på säsongen så hade vi nu flyt mot ryssarna.
– Vi gjorde en fantastiskt bra match försvarsmässigt. Sedan gjorde Mats Sundin det viktiga 1-0 målet. 2-0 målet har jag för mig att Roger Hansson gjorde liggande på isen.

Går det att klä ord på känslan att som lagkapten lyfta VM-bucklan?
– Jag kommer inte ihåg vilka känslor jag hade mer än att jag kände en stor glädje. På något vis var jag nog mest paralyserad och förstod kanske inte vad som hänt.

Tilldelades Guldpucken: “Ett kvitto”

Vad betydde mottagandet på Sergels Torg i Stockholm när ni hade återvänt hem med guldmedaljerna?
– Då förstod jag verkligen vad vi hade ställt till med. Sverige har vunnit flera gånger tidigare och även senare. Varje gång har mottagandet varit liknande med flygeskort, Sergels Torg och så vidare. Varje guld är unikt och självklart helt fantastisk, sen att även jag har fått vara med om detta mottagande är ett minne man bär med sig hela livet.

Foto: Stickan Kenne.

Säsongen kröntes med att Tommy Sjödin fick Guldpucken.

– Det var ett personligt pris som ett kvitto på att just jag gjort något bra. Självklart är jag väldigt glad över det priset, men VM-guldet smäller högre för då gjorde vi i laget något bra gemensamt.


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken


TV: I FOKUS: Klingbergs tid i Minnesota Wild

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL