HOCKEY-VM 2023
Rodrigo Abols hade svårt att sätta ord på känslorna efter bragden.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Rodrigo Abols glädjerus efter Lettlands historiska brons: “Det är magiskt”

ANNONS

Lettland vinner VM-brons och tar sin första medalj någonsin i ett hockeymästerskap. 
Det var då galen stämning på läktarna i Tammerfors och Rodrigo Abols var mållös efter bragden. 
– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så stolt över hela Lettland, vi gjorde det tillsammans, säger Abols till SVT. 

Aldrig tidigare hade Lettland tagit en medalj i ett hockeymästerskap. 

Men under söndagen skrev de in sig i historieböckerna genom att vinna med 4-3 efter förlängning mot USA för att knipa en bronsmedalj på Hockey-VM

Att Lettland nu står där som den tredje bästa hockeynationen i världen är en stor överraskning. 

– Det är inte en jättestark turnering men jag tycker ändå att det är en jätteskräll det Lettland gör här. Vilken turnering de gör, de har inte bara varit bra här i bronsmatchen utan de var också oerhört bra i semifinalen, slog ut Sverige i kvartsfinalen samt vann mot Schweiz och Tjeckien i gruppspelet. Det är en ljusglimt i detta VM, säger experten Mikael Renberg i SVT:s studio.  

Abols efter bragden: “Trodde på det hela vägen”

En av lagets främsta spelare Rodrigo Abols, som spelat i Sverige under många år och är klar för Rögle till nästa säsong, hade svårt att sätta ord på känslorna efter bronsbragden.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så stolt över hela Lettland, vi gjorde det tillsammans. Vi trodde på det hela vägen även när vi låg under 2-3 så kommer vi tillbaka och vinner. Det är magiskt och magisk stämning här inne också, säger Abols till SVT. 

Lettland förlorade VM-premiären mot Kanada med 6-0 men har sedan lyckats resa sig och vunnit mot Tjeckien, Schweiz, Sverige och USA på vägen till bronset. Enligt Rodrigo Ābols hade han inga tankar på medalj efter den stora premiärförlusten. 

– Nej, det var normala tankar att vi inte var nära de här. Vi bygger mer självförtroende för varje match och sedan var det en stor vinst mot Tjeckien där och efter det känner vi att vi kan spela bra. Vi försökte hela vägen och nu känns det så bra och jag vill rikta ett tack till hela Lettland, säger han. 

Lettland firar första medaljen någonsin. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“Största dagen i lettisk ishockey”

Någonting växte sig inom det lettiska laget och i slutändan var det en riktig laginsats som såg till att de kunde säkra den första medaljen i nationens historia. 

– Ibland är det svårt att förklara varför vissa lag bara får ihop det för det var ingen som förväntade sig att Lettland ens skulle vara här och spela bronsmatch och så går de in och vinner. Det handlar om ledarskap och hjärta samtidigt som de har spelare som verkligen drar i det och får alla att tro på att det är möjligt, säger SVT:s expert Kim Martin Hasson

Lettlands lagkapten Kaspars Daugavins var också mållös efter att ha säkrat den historiska bronsmedaljen. 

– Det här känns som en dröm. Just nu är jag väldigt glad för alla personer som har hejat fram oss. Vi är också glada och detta är historiskt för Lettland. Detta är den största dagen i lettisk ishockey, säger Daugavins till SVT.


TV: Dellandrea matchhjälte – Dallas vann andra raka mot Vegas

Den här artikeln handlar om: